Susret u Zagrebu

Plenković i Barnier o brexitu i uređenju budućih odnosa EU-a i Ujedinjene Kraljevine

Hina

foto: https://vlada.gov.hr

foto: https://vlada.gov.hr



Hrvatski premijer Andrej Plenković primio je u utorak u Banskim dvorima glavnog pregovarača Europske unije za brexit Michela Barniera s kojim je razgovarao o izlasku Velike Britanije iz EU-a i budućim odnosima Bruxellesa i Londona, priopćeno je iz vlade.


Barnier je izvijestio Plenkovića o najnovijim zbivanjima vezanim uz brexit, a razgovarali su i o ulozi Hrvatske tijekom njezinog predsjedanja Vijećem EU-a glede brexita i uređenja budućih odnosa Europske unije i Ujedinjene Kraljevine, priopćeno je.


Plenković je predstavio prioritete hrvatskoga predsjedanja Vijećem EU-a, istaknuvši da je u pogledu brexita Hrvatskoj važno očuvanje pravne sigurnosti za građane i poduzeća u EU-u i Ujedinjenoj Kraljevini.




Bilo je riječi i o pripremama za sastanak na vrhu država članica EU-a i zemalja jugoistočne Europe u svibnju 2020. godine u Zagrebu, gdje će se na dnevni red staviti pitanje dinamike daljnjeg razvijanja odnosa EU-a i zemalja jugoistočne Europe te njihovoj europskoj perspektivi, navodi se u priopćenju.


Barnier boravi u Zagrebu povodom dvodnevnog kongresa Europske pučke stranke (EPP) u srijedu i četvrtak na kojem će Donald Tusk biti izabran za novog predsjednika najveće europske političke grupacije.