Stroge mjere

PRIJETI AFRIČKA KUGA SVINJA Srbija zabranila uvoz hrane životinjskog podrijetla iz Mađarske

Hina

Ilustracija / Snimio Vedran KARUZA

Ilustracija / Snimio Vedran KARUZA

Zabrana je uslijedila nakon što su nadležna tijela za poslove veterinarstva i sigurnosti hrane Mađarske, po obavjesti Europske unije i Međunarodne organizacije za zdravlje životinja (OIE), izvijestili ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, upravu za veterinarstvo, o pojavljivanju prvog slučaja afričke kuge svinja (Pestis Suum Africana) kod divljih svinja u Mađarskoj, navodi se u priopćenju



BEOGRAD Srbija je u petak zabranila uvoz i tranzit svih pošiljki hrane životinjskog podrijetla iz Mađarske zbog pojave afričke kuge svinja u Mađarskoj, priopćilo je srbijansko ministarstvo poljoprivrede.


Zabrana je uslijedila nakon što su nadležna tijela za poslove veterinarstva i sigurnosti hrane Mađarske, po obavjesti Europske unije i Međunarodne organizacije za zdravlje životinja (OIE), izvijestili ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, upravu za veterinarstvo, o pojavljivanju prvog slučaja afričke kuge svinja (Pestis Suum Africana) kod divljih svinja u Mađarskoj, navodi se u priopćenju.


Cilj odluke je da se spriječi unošenje uzročnika ove bolesti na teritorij Srbije, a uslijedit će »poduzimanje više zakonom propisanih mjera od kojih je trenutno najvažnija potpuna kontrola unošenja hrane životinjskog podrijetla iz Mađarske.




Zabrana i pojačani nadzor provodit će se u suradnji tijela resornog ministarstva – granične veterinarske inspekcije i veterinarske inspekcije, s upravom carina i upravom granične policije.


Ministarstsvo poljoprivrede upozorilo je potrošače da »ne kupuju hranu životinjskog podrijetla na mjestima koja nisu pod stalnim nadzorom veterinarske inspekcije«.


Istodobno, najavljen je »aktivan i pasivan nadzor farmi svinja kako bi se podigla razina preventivnih i biosigurnosnih mjera i spriječilo eventualno unošenje virusa afričke kuge svinja u populaciju domaćih svinja«.


Poljoprivrednicima je skrenuta pažnja da spriječe bilo kakav mogućni kontakt domaćih svinja s divljim svinjama, a to se upozorenje odnosi i na lovce, ljubitelje prirode, te druge osobe koje posjećuju lovišta ili prirodu u državama u kojima se pojavila infekcija.