Nestašica

POTROŠENE ZALIHE U Rijeci i PGŽ-u nestalo cjepiva protiv gripe

Barbara Čalušić

Zalihe cjepiva u cijeloj su zemlji pri kraju, a HZJZ  zbog pojačanog će interesa građana nabaviti dodatnih 3.500 doza koje bi mogle biti na raspolaganju početkom prosinca. Do nestašice je došlo zato što se količina cjepiva za predstojeću sezonu naručuje na temelju potrošnje iz prošle godine



RIJEKA   U Rijeci, kao i u cijeloj Primorsko-goranskoj županiji, više nema cjepiva protiv gripe, a cjepivo se trenutačno ne može pronaći niti u slobodnoj prodaji u ljekarnama. Situacija s cjepivom, kako potvrđuje voditeljica Epidemiološkog odjela u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Danijela Lakošeljac, slična je u većini Hrvatske.


– Zanimanje za cijepljenje protiv gripe ove je godine veliko u cijeloj zemlji. Mi smo unatoč smanjenom interesu prošle godine, kada smo naručili 20.040 doza cjepiva  i potrošili samo 18.576 doza cjepiva protiv gripe, i ove godine naručili istu količinu cjepiva. Međutim, interes za cijepljenje ove je godine neobjašnjivo velik  te su sve doze  potrošene. Neki su liječnici obiteljske medicine zbog povećanog interesa u ordinacijama cjepivo preuzimali i više puta. Također, nedavno smo dobili i dodatnih 640 doza, no i one su potrošene. Trenutačno nije moguće cijepiti se u našem Zavodu – kazala je Lakošeljac.


Krenula nabava


Zalihe cjepiva protiv gripe u cijeloj su zemlji pri kraju, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) zbog pojačanog će interesa građana nabaviti dodatnih 3.500 doza. Cjepivo je, doznaje se u HZJZ-u, planulo u Splitsko-dalmatinskoj, Karlovačkoj i Primorsko-goranskoj županiji te u Gradu Zagrebu, i to nakon što je prošli tjedan županijama raspoređena nova pošiljka cjepiva od ukupno 6.000 doza.




– Postupak nabave dodatnog cjepiva još traje, i moguće je da cjepivo neće biti na raspolaganju sljedeći tjedan, nego tek početkom prosinca – kaže nam Sanja Kurečić Filipović, voditeljica Odjela za praćenje zaraznih bolesti HZJZ-a. Cijepljenje je djelotvorno sve do početka sezone gripe, koja obično stiže u siječnju, a u HZJZ-u se nadaju da će ovom nabavkom pokriti sve potrebe. Interes za cijepljenjem, potvrđuju, veći je nego prošle godine, a do nestašice je došlo zato što se ukupna količina cjepiva za predstojeću sezonu gripe naručuje na temelju potrošnje iz prošle godine. Po tom se ključu, kaže Kurečić Filipović, doze cjepiva i raspoređuju po županijama.



 Prošle je sezone od gripe u Hrvatskoj oboljelo 51.385 osoba, dok je od komplikacija gripe umrlo čak 27 osoba. Uzrok velikom broju zaraženih prošle je godine dijelom bila i mutacija virusa H3N2. Ovogodišnje cjepivo sadrži antigene za virus gripe tipa A s podtipovima H1N1 i H3N2 te za virus gripe tipa B. Predviđanja stručnjaka kažu da bi predstojeća sezona gripe mogla biti još intenzivnija od protekle, što bi mogao biti jedan od razloga povećanog interesa građana cijepljenjem.



Budući da zavodi za javno zdravstvo količine cjepiva protiv gripe naručuju na temelju proteklih sezona, a interes za cijepljenjem protiv gripe već godinama opada, svake se godine naručuje sve manje doza cjepiva protiv gripe. Posljednji veliki interes za cijepljenjem protiv gripe zabilježen je 2009. godine u vrijeme prve pojave pandemijske gripe virusa H1N1. Ubrzo nakon toga interes za cijepljenjem osjetno se smanjuje.


Prvenstvo starijima


Prednost u kampanji cijepljenja protiv gripe imaju ugrožene skupine za koje je cjepivo besplatno, a radi se o osobama starijima od 65 godina, kroničnim bolesnicima, zdravstvenim radnicima te korisnicima institucionalne skrbi kao i zaposlenicima takvih ustanova.


Pravilo je da se završetkom cijepljenja skupina koje imaju pravo na besplatno cijepljenje mogu cijepiti i svi ostali, a cijena cjepiva protiv gripe za osobe koje ne spadaju u rizične skupine ove je godine trebala iznositi 20 kuna.


Kako neslužbeno doznajemo iz veledrogerija, početkom prosinca za slobodnu prodaju u ljekarnama trebalo bi stići nekoliko stotina doza cjepiva protiv gripe čija će cijena vjerojatno biti drugačija od najavljivanih 20 kuna.