Nasilna racija

POLICIJSKA BRUTALNOST Vlasnik Funka: ‘U 16 godina koliko klub postoji nikad nisam doživio ovako nešto’

Bojana Mrvoš Pavić

Ilustracija Sanjin Strukić / PIXSELL

Ilustracija Sanjin Strukić / PIXSELL

»Kroz vrata kluba umarširao je kordon od tridesetak potpuno oklopljenih i naoružanih interventnih policajaca. Poput crnih pijuna, rasporedili su se na svakom metru, i na sva tri flora kluba. Udarac pendrekom po stolu i naređenje da nitko ne napušta svoje mjesto, započinje priču Rehak



 U posljednje je vrijeme, kako se neslužbeno može čuti, uobičajena, no za goste nimalo ugodna pojava da do zuba naoružana interventna policija noću upada u zagrebačke klubove kao pratnja poreznoj, i inspekciji rada. Dogodilo se to u noći sa subote na nedjelju i u zagrebačkom klubu Funk u Tkalčićevoj ulici u samom centru Zagreba, poznatom okupljalištu glumaca i književnika, redatelja, koji su ostali zatečeni žestokom policijskom akcijom u kojoj je bilo ozlijeđenih te nekoliko privedenih.


O prilično nasilnom ponašanju policije jučer smo već pisali. Svjedočanstva možete pročitati OVDJE .


Priču je na facebook jučer »pustio« naš poznati multimedijalni umjetnik i animator Andrej Rehak, koji je u klubu u trenu ulaska specijalaca bio sa svojim 18-godišnjim sinom Reneom Rehakom, već nagrađivanim mladim redateljem, i njegovim prijateljem Makom Murtićem, glazbenikom, unukom Ede Murtića.


Udarac pendrekom




»Kroz vrata kluba umarširao je kordon od tridesetak potpuno oklopljenih i naoružanih interventnih policajaca. Poput crnih pijuna, rasporedili su se na svakom metru, i na sva tri flora kluba. Udarac pendrekom po stolu i naređenje da nitko ne napušta svoje mjesto, započinje priču Rehak.


»Rekao sam Reneu i Maku kako me ova nepotrebno predimenzionirana demonstracija sile i represije podsjeća na ono kako zamišljam Njemačku ’33., kad su nacisti došli na vlast. Legitimirali su nas i nakon nekog vremena vratili iskaznice. Onda je Mak, po nagonu prirode, otišao na WC«, nastavlja Rehak. »Kako je, međutim, policajac u nastupnom govoru naredio da nitko ne napušta svoje mjesto, i nije sigurno koliko se ljudi u toj situaciji intenzivnog šoka sjećalo njegovog uvodnog govora, par sekundi kasnije svjedočili smo sceni u kojoj dva interventna policajca u punoj borbenoj spremi interveniraju na Maku na način da ga onim zahvatom ruke iza leđa izguruju van. Krenuo sam automatski za njima pa su onda zgrabili mene, izveli me van i započeli s brutalnim, potpuno nepotrebnim i neopravdanim tretmanom. Rene je pojurio za mnom pa su zgrabili i njega i započeli s tretmanom. Bespomoćan, gledao sam kako mi pomahnitali specijalci tuku sina. Plakao sam od nemoći i ponosa gledajući svog hrabrog sina kako ne želi klonuti jer mu tuku tatu. A meni su tukli njega«, nastavlja 53-godišnji poznati hrvatski animator. Možda su se slično, kaže, osjećali očevi i djeca koje su, »oni što samo rade svoj posao«, izvodili iz teretnih vagona, istom tom silom razdvajali i odvodili na mjesta gdje ih guta mrak.


Vikao je policiji da puste Renea, da je tek navršio 18 godina, kad se na ulici pojavila i djevojka koja nije okrenula glavu nego je vrisnula na policiju. »I onda su ju zgrabili moćnici. Interventni, naoružani, oklopljeni, pobješnjeli«, priča Rehak.


Neprimjerena sila


Djevojka, Rene, Mak i on privedeni su u policijsku postaju zbog remećenja javnog reda i mira. »Na saslušanju je u sobi bio jedan policajac, ostalo su svuda uokolo bili raspoređeni inerventni policajci. Jedan od njih mi je rekao kako moram biti sretan što živimo u demokraciji, jer bi nas u srednjem vijeku, kazao je, spalilo«, nastavlja Rehak. Kako je ispričao za naš list, scena u klubu izgledala je kao da je riječ o akciji, najblaže rečeno, poreznog lova na Al Caponea.


»U policijskoj su nam stanici poslije dali papir da se izjasnimo ima li nešto sa čim nismo zadovoljni, što je bio apsurd jer su tamo stajali i specijalci. Stavio sam samo rečenicu kako smatram da je upotrijebljena neprimjerena sila«, kaže Rehak. Na pitanje kako se Rene, maturant Klasične gimnazije, osjeća sada, njegov otac odgovara kako je riječ o posebnom mladom čovjeku, koji je u svojoj glavi to grozno iskustvo »posložio« kao korisno iskustvo koje mu pomaže da upozna mjesto u kojem živi.


Vlasnik Funka Davor Nigović ističe kako u 16 godina, koliko klub postoji, nikad nije doživio ovako nešto. »Racija s 25 specijalaca aposlutno je nepotrebno postupanje iza kojeg ostaju frustracije, i bojazan nas koji se bavimo ovim poslom kako ćemo nakon ovakvih represivnih nastupa preživljavati«, zabrinut je vlasnik Funka.