Premijer u Slavoniji

PLENKOVIĆ PONOVIO: Istražno povjerenstvo za Agrokor prestaje s radom

Hina

Novinare je zanimalo odustaje li Vlada od kupovine Molovih dionica u Ini, na što je premijer potvrdio da ne odustaje / Snimio Darko JELINEK

Novinare je zanimalo odustaje li Vlada od kupovine Molovih dionica u Ini, na što je premijer potvrdio da ne odustaje / Snimio Darko JELINEK

Ne vidim na koji bi način bilo tko, pogotovo Hrvatski sabor, mogao drugačije tumačiti zakon koji jednoznačno govori – ako se pokrene sudski postupak istražno povjerenstvo prestaje s radom, rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem



SLAVONSKI BROD Premijer Andrej Plenković ponovio je u utorak, komentirajući mogućnost nastavka rada saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor, da istražno povjerenstvo prestaje s radom nakon što se pokrene sudski postupak.


Ne vidim na koji bi način bilo tko, pogotovo Hrvatski sabor, mogao drugačije tumačiti zakon koji jednoznačno govori – ako se pokrene sudski postupak istražno povjerenstvo prestaje s radom, rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.


Na upit o tvrdnjama iz oporbenih redova o mogućnosti nastavka rada povjerenstva ako se ono ne bude bavilo pitanjima vezanim uz sudski postupak Plenković je kratko odgovorio da se radi o »vrlo kreativnom pristupu tumačenju zakona«.




Na podsjećanje da oporba tavako tumačenje doživljava kao izbjegavanje rasprave o Agrokoru Plenković je ustvrdio:« Ne radi se o tome već provodimo li u Hrvatskoj zakone koji su na snazi ili ne. Imali smo raspravu, imali smo inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi u kojoj je oporba doživjela fijasko«.


Novinare je zanimalo odustaje li Vlada od kupovine Molovih dionica u Ini, na što je premijer potvrdio da ne odustaje. Ponovio je da Vlada ima dvije opcije – jedna je izbor međunarodnog savjetnika koji će napraviti analizu vrijednosti dionica, a drugo rješenje je da ide u pronalazak strateškog partnera.


Neutemeljene kritike u vezi kandidature za sjedište Europske agencije za lijekove


Što se tiče oporbenih kritika zbog povlačenja kandidature Zagreba za sjedište Europske agencije za lijekove, Plenković je poručio da kritičari »nemaju niti minimum informacija kako je proces tekao« i podsjetio kako su isto učinile Irska i Malta, a Slovačka je odbila i samo glasovanje.


Izbor sjedišta Agencije je rezultat lobiranja, rekao je Plenković ustvrdivši kako je Hrvatska pripremila dobru kandidaturu, pa su komentari o tehničkoj nepripremljenosti bili neutemeljeni.


»Ovo je bio politički signal da nismo zadovoljni, da se nije išlo kriterijem regionalne rasprostranjenosti, da se nije išlo za tim da se preferiraju zemlje koje nemaju sjedište ni jedne agencije«, kazao je Plenković dodavši kako nije dobro da neke zemlje EU-a imaju više agencija, a neke niti jednu.


‘Slučaj Tomašević je interna stvar HDZ-a’


Sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem bio je nazočan i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, pa je novinare zanimalo stajalište predsjednika Vlade o nedavnom incidentu s obiteljskim nasiljem u koji je župan bio uključen.


»Nema ništa osobno. Mi ne možemo diskriminirati ni župana niti županiju kada je on legalno izabran na dužnost«, rekao je Plenković. Na podsjećanje kako je sam Plenković najavio da zbog incidenta Tomašević treba otići s dužnosti, premijer je odgovorio da je to interna stvar HDZ-a.