Bojkot

Nobelovac koji je podržavao zločince: Hrvatska i BiH bojkotiraju dodjelu Nobelove nagrade Handkeu

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Odluka da se Nobelova nagrada za književnost dodjeli Handkeu dočekana je s mnogim kritikama jer je austrijski pisac podržavao Miloševića, glavnog arhitekta ratova u Jugoslaviji 90-ih godina, koji je umro u pritvoru u Den Haagu 2006. ne dočekavši presudu za ratne zločine.



ZAGREB – Hrvatski veleposlanik u Švedskoj Siniša Grgić neće u utorak sudjelovati na dodjeli Nobelove nagrade austrijskom piscu Peteru Handkeu zbog njegove potpore velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića, objavio je MVEP .


Ministarstvo je na Twitteru objavilo da hrvatski veleposlanik neće biti na dodjeli nagrade “osobi politički angažiranoj u davanju potpore velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića 90-ih godina prošloga stoljeća”.


Odluka da se Nobelova nagrada za književnost dodjeli Handkeu dočekana je s mnogim kritikama jer je austrijski pisac podržavao Miloševića, glavnog arhitekta ratova u Jugoslaviji 90-ih godina, koji je umro u pritvoru u Den Haagu 2006. ne dočekavši presudu za ratne zločine.




Hrvatska je četvrta država, nakon Albanije, Kosova i Turske, koja je objavila da neće imati svog predstavnika na dodjeli.


Handkeu će se u utorak formalno predati nagrada u visini 9 milijuna kruna (935.000 dolara), prije održavanja tradicionalnog prijama kasnije tijekom dana.


Na svečanost i na prijem pozvani su svi veleposlanici u Švedskoj.


Sam Handke je u petak na konferenciji za medije u Stockholmu odbio odgovoriti na pitanja o svojoj podršci Miloševiću.


I BiH bojkotuje dodjelu


Dodjelu nagrade bojkotirat će i Bosna i Hercegovina. O tome je predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine izvijestio BiH veleposlanstvo u Švedskoj. Po njegovom nalogu, nitko u ime BiH ne može sudjelovati na dodjeli Nobelove nagrade austrijskom spisatelju Peteru Handkeu. Bosna i Hercegovina tako se pridružila zemljama koje bojkotiraju događaj.


“Predsjedništvo BiH nije zauzelo stav kojim se bilo tko ovlašćuje da prisustvuje dodjeli Nobelove nagrade u ime Bosne i Hercegovine a u tome smislu niti u ime veleposlanstva BiH u Kraljevini Švedskoj. Napominjemo da bi svaki vid samovoljnog postupanja mimo ustavom utvrđenih stajališta Predsjedništva Bosne i Hercegovine predstavljao kršenje ustava i zakona Bosne i Hercegovine”, stoji u dopisu upućenom iz Komšićeva ureda veleposlanstvu BiH u Švedskoj kako ga citira portal Klix.


Bojkot ceremonije dodjele Nobelove nagrade Handkeu ranije su najavili Hrvatska, Albanija, Kosovo i Turska.


Predstavnici udruga koje okupljaju bošnjačke žrtve rata u BiH od 1992. do 1995. otputovali su u Stockholm kako bi prosvjedovali zbog dodjele Nobelove nagrade Handkeu no u glavni grad Švedske otišli su i predstavnici nekih udruga sa srpkim predznakom kako bi organizirali protuprosvjede i dali potporu austrijskom piscu.


Sam Handke je u intervjuu kojega je dao televiziji Republike Srpske kazao kako nije očekivao da će nakon odluke o dodjeli Nobelove nagrade biti tako izložen javnosti.


Kazao je i kako bi želio na proljeće naredne godine posjetiti Banju Luku.


“Volim Banju Luku i volim Bosnu”, kazao je Handke novinaru koji ga je pitao “planira li doći u Republiku Srpsku”.