Prognoza vremena

Na Kvarneru oglašen crveni meteoalarm: U petak moguća i orkanska bura

Portal Novilist.hr

Foto Wxcharts.eu

Foto Wxcharts.eu

a Kvarneru se očekuje jaka i vrlo jaka, tijekom noći mjestimice i olujna bura. Najjači udari vjetra bit će od 35 do 65 čvorova, odnosno između 65 i 120 kilometara na sat



Zimski se uvjeti nastavljaju diljem kopnenog područja, posebice u istočnim i još više gorskim krajevima, gdje mjestimice ima i više od pola metra snijega, a i ponegdje na sjevernom Jadranu, gdje će osim pahulja ponovno biti i većinom jake, gdjegod i olujne bure, podno Velebita od petka do subote ujutro vjerojatno i s orkanskim udarima.


Za razliku od prošlih dana, potkraj četvrtka će jaka bura zapuhati i na jugu Hrvatske. No, već u nedjelju bi nevolje na većem dijelu Jadrana moglo biti zbog često jakog juga i gdjegod obilne kiše, koja bi nakon nekoliko snježnih dana mogla padati i mjestimice u kopnenom području. Osim nje, problema će vjerojatno biti i zbog ponegdje prilično niske temperature tijekom djelomice sunčanog vikenda, a i zbog novog snijega početkom novoga tjedna.


Detaljniju prognozu po područjima i danima za HRT je pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović, iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a.




Za područje Kvarnera i sjevernog Jadrana danas je upaljen crveni meteoalarm, dok je ostatak jadranske obale u narančastom. Na Kvarneru se očekuje jaka i vrlo jaka, tijekom noći mjestimice i olujna bura. Najjači udari vjetra bit će od 35 do 65 čvorova, odnosno između 65 i 120 kilometara na sat.


Na Jadranu jačanje bure


Dragoslav Dragojlović: “U četvrtak će u istočnoj Hrvatskoj biti oblačno, povremeno sa slabim snijegom, koji će stvarati novi snježni pokrivač, osobito u Podunavlju. Puhat će povremeno umjeren sjeverni vjetar. Temperatura zraka uglavnom od -3 do 1 °C.


Podjednako relativno hladno bit će i u središnjoj Hrvatskoj, te također oblačno, mjestimice uz mogućnost slabog snijega. Puhat će ponegdje umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.


U Gorskom kotaru i Lici i dalje oblačno povremeno sa snijegom, većinom uz stvaranje novog snježnog pokrivača. Na sjevernom Jadranu djelomice sunčano i vjetrovito. Zapuhat će umjerena, poslijepodne i navečer jaka i olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima, a ponegdje može biti i snijega nošenog burom. Temperatura zraka u gorju od -6 do -2 °C. Jutarnja temperatura uz obalu između 1 i 4 °C, u unutrašnjosti Istre malo niža, a najviša dnevna od 4 do 8 °C.



U Dalmaciji djelomice sunčano, u unutrašnjosti povremeno s umjerenom naoblakom. Zapuhat će umjerena, poslijepodne jaka i olujna bura. Jutarnja temperatura od -2 do 0 °C, uz obalu između 2 i 5, a najviša dnevna uglavnom od 5 do 11 °C, u unutrašnjosti malo niža.


Na jugu Hrvatske uglavnom suho i djelomice sunčano. U početku će puhati slab do umjeren istočnjak i jugo, zatim umjerenu, prema večeri i jaka bura. Jutarnja temperatura od 5 do 8 °C, a najviša dnevna između 8 i 12 °C.”


I u petak još oborine i bura, zatim kratkotrajno smirivanje


“U petak na kopnu još može pasti malo snijega i to uglavnom u istočnoj i gorskoj Hrvatskoj. Puhat će i umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. U subotu će se djelomice razvedriti pa se očekuje vrlo hladno jutro. U nedjelju sa zapada novo naoblačenje, ponegdje uz kišu i snijeg, koji će vjerojatno još češći biti u prvom dijelu sljedećega tjedna.


Na Jadranu i u petak vjetrovito, s jakom i olujnom burom, na sjevernom dijelu mjestimice i orkanskom, a malo kiše može još pasti uglavnom na južnom dijelu.


U subotu djelomice sunčano uz slabljenje bure, a već u nedjelju novo naoblačenje, ponegdje s kišom, te umjerenim i jakim jugom i južnim vjetrom. Početkom novoga tjedna povećava se vjerojatnost stabilnijeg i sunčanijeg vremena, većinom uz umjerenu i jaku buru.”, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović.