Velik interes

NOVA TURA SUBVENCIJA NA STAMBENE KREDITE Produljit će se sa četiri na pet godina?

Bojana Mrvoš Pavić

Trajanje subvencioniranja  kredita produljilo bi se s četiri na pet godina, dok bi, također, iznosi subvencija ubuduće trebali biti veći što je područje na kojem se nekretnina nalazi nerazvijenije



ZAGREB  Potaknuto interesom građana i dobrim rezultatima u prvom, prošlogodišnjem krugu dodjele subvencija na stambene kredite, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara planira do ljeta pripremiti zakonsku podlogu za novu, drugu turu subvencioniranih kredita. Krenulo je u pripremu  izmjena i dopuna Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, u kojem će biti i nekih novina. Najveća je, prijedlog je Ministarstva, da se trajanje subvencioniranja stambenog kredita sa četiri, produlji na pet godina, dok bi, također, iznosi subvencija ubuduće trebali biti veći što je područje na kojem se nekretnina nalazi nerazvijenije. Na taj bi se način nastojalo mlade ljude zadržati u manje razvijenim sredinama.


»Produžetaka« nema


Onima koji su prošle godine kupili nekretnine uz subvencije, i potpisali ugovore o subvencioniranju na četiri godine, ugovori bi ostali jednaki, dakle za njih »produžetaka« nema. Prije svega, međutim, Ministarstvo za nove subvencije mora pronaći novac u državnom proračunu.U prvom je krugu uočeno da je najviše stanova, odnosno kuća, uz subvenciju kupovano u najrazvijenijim područjima, dakle velikim gradovima (66,3 posto), a u najnerazvijenijim općinama tek 0,30 posto. Subvencije se, pritom, dodjeljuju i za nove i stare nekretnine, i to za kupnju kuće ili stana, odnosno za gradnju kuće, a kako je u nerazvijenim područjima puno praznih kuća na prodaju, razmišlja se o tome da se ubuduće više potiče upravo kupovina takvih nekretnina.

Podsjetimo, prema postojećem zakonu država građanima ne starijima od 45 godina subvencionira polovicu mjesečnih obroka ili anuiteta stambenog kredita prve četiri godine otplate. Uvjet je da, kao ni njihovi bračni ili izvanbračni drugovi, životni partneri ili neformalni životni partneri, u vlasništvu nemaju stan, odnosno kuću, ili imaju, ali nije pogodna za stanovanje, odnosno imaju jednu nekretninu u vlasništvu, ali je prodaju radi kupnje druge, veće nekretnine. Kako se u prvoj turi dodjele subvencija pokazalo da nije dovoljno dobro definirano što znači nekretnina koja »nije pogodna za stanovanje«, to bi u izmjenama zakona trebalo biti podrobnije objašnjeno. Također, i subvencioniranje kredita kupcima nekretnine koji, ili član njihovog domaćinstva, imaju invaliditet veći od 50 posto bit će produženo s jedne, na dvije godine. Prema sadašnjem zakonu, subvencija se sa četiri, produljuje na šest godina onima koji za vrijeme trajanja subvencije dobiju novog člana obitelji, i tako za svako novo dijete, dok se osobama s invaliditetom većim od 50 posto kredit subvencionira pet godina. Ubuduće bi svima koji potpišu nove ugovore subvencija trebala trajati pet godina, što znači sedam ako se unutar pet godina obitelj poveća za novog člana, bilo da je riječ o biološkom ili usvojenom djetetu. I u slučaju invaliditeta će subvencija onda trajati sedam godina.


Odbijeni zahtjevi


Zahvaljujući prošlogodišnjim subvencijama na četiri godine, stan ili kuću kupilo je 2.325 građana, koji su do sredine listopada 2017. godine predali zahtjev.Nešto malo manje od 40 zahtjeva je još odbijeno, isto toliko ih je od utrke za subvencijama odustalo. Analiza odobrenih zahtjeva pokazala je kako je tijekom dosadašnjeg subvencioniranja, dakle od listopada prošle godine, novorođeno 65 djece, od čega dva para blizanaca, što znači da nisu »plod« povoljnijih kredita, a koliko će se ljudi zbog lakše kupovine stana ubuduće odlučiti i na više djece, moći će eventualno biti ustanovljeno nekim anketnim istraživanjem.