Aktivacija jamstva

NAJGORI SCENARIJ Marić potvrdio da bi državni proračun zbog Uljanika mogao ostati kratak za 70 mil. €

Hina

»Sada je nastala već poznata situacija, pa ne možemo očekivati da imamo neko instant rješenje. Vodimo brigu o brojnim aspektima, no nebrojeno sam puta rekao da situacija nije jednostavna«, poručio je Marić



Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu kako postoji velika vjerojatnost da će jamstva izdana Uljaniku biti aktivirana te kako je riječ o iznosu koji ukupno doseže razinu od gotovo 70 milijuna eura.


Odgovarajući na pitanja novinara uoči užeg kabineta Vlade, Marić je kazao da, gledano iz perspektive Ministarstva financija, postoje jamstva koja su izdana i pokrivaju određene obveze i za koje postoji velika vjerojatnost da će biti aktivirana.


»S obzirom da je ranije objavljeno da su raskinuti ugovori o gradnji četiri broda, uz 30 milijuna eura koja se odnose na tzv. avansna jamstva, treba još dodatno uzeti u obzir da su za gradnju tih brodova uzimani financijski krediti koji su također dijelom pokriveni jamstvima. Dakle, govorimo o iznosu koji doseže razinu od gotovo 70 milijuna eura«, rekao je Marić.




Na pitanje aktiviraju li se jamstva i »sjedaju« li odmah na državni proračun, Marić je kazao da su jamstva po svojoj formi i samom pravnom izričaju u »mnogočemu bezuvjetna i plativa na prvi poziv«.


Napominje da u dijalogu i razgovoru s naručiteljima i financijskom industrijom treba vidjeti što će biti, pri čemu je realno pretpostaviti da će naručitelji, odnosno potencijalni kupci, aktivirati jamstva.


»Što se tiče odgovornog upravljanja javnim financijama i proračunske politike, ja kao ministar financija uzimam u obzir i najgori mogući scenarij, u smislu da se sve aktivira i bude povučeno«, poručio je Marić.


S obzirom da u petak u radni posjet Hrvatskoj dolazi povjerenica Europske komisije zadužena za tržišno natjecanje Margaretha Vestager, a na pitanje jesu li bliže rješenje poput stečaja ili predstečaja, ministar financija je kazao da se vlade, pa tako ni ova, problematikom Uljanika nije bavila godinama, već je upravljanje bilo na upravama, nadzornim odborima te u konačnici na vlasnicima.


»Sada je nastala već poznata situacija, pa ne možemo očekivati da imamo neko instant rješenje. Vodimo brigu o brojnim aspektima, no nebrojeno sam puta rekao da situacija nije jednostavna«, poručio je Marić.


Dodao je da ne zna kako bi okarakterizirao novonastalu situaciju oko otkazivanja gradnje brodova.