Znanstvena monografija

KNJIGA KOJA IZAZIVA NOĆNE MORE “Jasenovac” Ive Goldsteina “dobra brana negacionizmu”

Boris Pavelić

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

"Normalan čovjek nije mogao preživjeti logor. Morao se, svjesno ili nesvjesno, prilagoditi uvjetima i domisliti se kako preživjeti", kazao je Goldstein, podsjećajući da je nastariji preživjeli u proboju imao 44 godine, a da je njihova prosječna starost bila 26 godina. 



Znanstvena monografija “Jasenovac” povjesničara Ive Goldsteina jedna je od najvažnijih knjiga godine. Ona je dobra brana i odgovor revizionizmu i negacionizmu, jer vjerno prikazuje ustaški logor smrti u Jasenovcu, rečeno je na večerašnjem predstavljanju djela koje obuhvaća više od devetsto stranica teksta, bogat ilustrativni materijal te opsežan popis literature i bilješke, a objavila ga je zagrebačka Fraktura u suizdavaštvu sa Spomen područjem Jasenovac.


Riječ je o znanstvenoj monografiji autora koji logor Jasenovac i teme vezane uz Holokaust istražuje duže od dvadeset godina, a ovo je djelo kruna njegovih istraživanja jasenovačkog logora. Prema Goldsteinovim riječima, prikazao ga je kronološki i fenomenološki, opisujući razvoj događaja te psihološke profile zločinaca i žrtava. “Normalan čovjek nije mogao preživjeti logor. Morao se, svjesno ili nesvjesno, prilagoditi uvjetima i domisliti se kako preživjeti”, kazao je Goldstein, podsjećajući da je nastariji preživjeli u proboju imao 44 godine, a da je njihova prosječna starost bila 26 godina. “Nadam se da je knjiga korak prema boljem razumijevanju Jasenovca i da dokida prostor lažima koje slušamo o ustašama i NDH”, kazao je Goldstein.


Vlasnik izdavačke kuće Fraktura Seid Serdarević kazao je kako “Jasenovac” “točno i precizno govori o istinskoj prirodi zločinačkog režima NDH” te “djeluje otrežnjujuće”, jer je “utemeljena na činjenicama”. Taj se logor, kazao je Serdarević, nije razlikovao od nacističkih, ali je jedini koji nisu vodili Nijemci.




Kustos u Spomen području Jasenovac Đorđe Mihovilović kazao je kako je jasenovački muzej svesrdno prihvatio suizdavaštvo “Jasenovca”. “Knjigu predstavljamo u trenutku kada nema odgovora na val revizionizma koji je 2012. zapljusnuo Hrvatsku. Knjiga je tome dobra brana i odgovor”, kazao je Mihovilović, naglašavajući kako je Goldstein među rijetkima koji se izdvajaju iz “opće krize kulture sjećanja” i “lošeg odnosa akademske zajednice prema logoru Jasenovac”.


Goldsteinova knjiga “izaziva noćne more”, kazao je njezin urednik, riječki publicist i prevoditelj Vuk Perišić. Ona ne donosi mnogo suštinski novog, ali prvi put daje monografski te moralno i znanstveno odgovorno obrađen fenomen jasenovačkoga logora. Zato je primjeren odgovor revizionizmu, koji je civilizacijski problem, a protivljenje njemu stvar obrane elementarnoga poštenja i civilizacijskih istina, kaže Perišić.


Povjesničar i recenzent knjige Goran Hutinec kazao je kako Goldsteinov “Jasenovac” “žrtvama vraća ljudsko lice”, jer je društvo podleglo “kvantifikaciji”, kao “načinu nošenja s nelagodom”. Važna je međutim “praznina koja je iza tih ljudi ostala”, podsjeća Hutinec.


Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel bio je jedini političar koji je došao na promociju. “Ova knjiga nam treba. Ona je vrisak protiv laži i nepravdi koje slušamo, od, nažalost, javne televizije koju svi plaćamo, pa do raznih kvazipovjesničara i izdavača. Svatko, s imalo morala i poštenja, trebao bi čitati o ovoj temi”, odgovorio je Obersnel za naš portal na pitanje zašto je došao na promociju.