Burno u parlamentu

KAOS U SABORU Lupanje, bukom i psovke: Dođi, ovamo, j…, kukavice

Dražen Ciglenečki

Opozicija je inzistirala da stanka bude odmah i pokušavaju to ishoditi lupanjem po saborskim klupama.



U sabornici dosad nezabilježena situacija.


Nakon što je nekoliko oporbenih klubova zatražilo stanku, predsjednik Sabora Gordan Jandroković je rekao da će ona biti kad završi serija od 30 replika premijeru Andreju Plenkoviću na njegov govor o prijedlogu državnog proračuna za 2018.


Opozicija je inzistirala da stanka bude odmah i pokušavaju to ishoditi lupanjem po saborskim klupama.




Ta se buka odvija već petnaestak minuta, ali Jandroković ne popušta.


Zastupnici sami uzimaju riječ, predsjednika Sabora više nitko ne doživljava, a premijer i ministri to promatraju sa strane. Povod svega je činjenica da su HDZ i HNS objavili prekid istražnog povjerenstva za Agrokor, bez ikakve odluke Sabora o tome.


Miro Bulj predsjedniku je poručivao da radi cirkus, da nije faraon, da ovo nije nečija prćija nego Hrvatski sabor.


»Nema šanse da ćete nasilnim putem dobiti stanku. Moj je prijedlog da završimo s replikama, pa ćemo je dati«, poručio je Jandroković, no bez rezulatta s lijeve strane sabornice.


Na konstataciju šefa SDP-a Davora Bernardića što bi bilo sa zakonima ako su tako spremni kršiti poslovnik, Jandroković mu je uzvratio: »Ma dajte, dosadni ste, optužbe su vam toliko prazne da nemaju smisla«.


Sveopćem kaosu pridružio se i Božo Petrov (Most) no zbog galame u sabornici nije se moglo čuti što govori no odgovor predsjednika Sabora bio je kratak: »Rado bih vam prepustio ovo mjesto ali sami ste krivi što niste ovdje.«


»Osigurajte normalne uvjete za rad i nemojte nas dovoditi u situaciju da ne možemo koristiti svoja zastupnička prava«, pozivao je Glasov Goran Beus Richembrgh, no svi su zastupnički pozivi ostali bez odjeka do trenutka kada je nerazgovjetno Beljak iz klupe vikao »Dođi, ovamo, j…, kukavice« .