Sa 91 glasom ''za''

Izglasano povjerenje Vladi Andreja Plenkovića: U Banskim dvorima obavljena primopredaja vlasti

P. N.

Foto D. Jelinek

Foto D. Jelinek

U dogovoru s ministrom financija temelji porezne reforme bit će naš prioritet, već u ponedjeljak imamo sastanke na tu temu, a neka rješenja će biti u primjeni od početka godine, a neka kasnije. Socijalni dijalog će također biti prioritet kao i izrada proračuna, kazao je Plenković



U Saboru će danas biti predstavljena Vlada Andreja Plenkovića i program njenog rada do 2020. godine o kojem više možete pročitati OVDJE. 


Najveća nepoznanica je ulazi li u Vladu Goran Marić, kojem je Plenković sinoć iznenada namijenio mjesto ministra bez portfelja. On je, međutim, ulazak u Plenkovićevu ekipu navodno uvjetovao osnivanjem posebnog ministarstva, koje će se baviti državnom imovinom.


NOVO! 21. 30 Tihomir Orešković čestitao je na izboru Andreju Plenkoviću i predao mu je izvješće o radu njegove vlade.




– U svom mandatu imao sam priliku potvrditi ono što sam znao, a to je da Hrvatska ima sjajnu budućnot i da je na nama da je iskoristi. I prije no što sam bio premijer promovirao sam Hrvatsku i to ću i nastaviti i dalje. Bila mi je čast i novom premijeru želim sreću, kazao je Orešković koji je Plenkoviću predao izvješće o radu svoje Vlade na oko 1800 stranica te, kako je rekao, i pozitivne rezultate o rastu PDV-a, smanjenju duga i povećanju broja zaposlenih.


Premijer Plenković zahvalio je bivšem premijeru Oreškoviću na dosadašnjem radu i na predanom angažmanu za dobrobit Hrvatske te pohvalio i hrabrim nazvao njegov čin dolaska u Hrvatsku iz inozemstva prije 10 mjeseci kako bi bio bio na čelu Vlade.


Plenković je istaknuo da od idućeg tjedna počinju rad na svim ekonomskim ciljevima koje su naveli u programu.


– U dogovoru s ministrom financija temelji porezne reforme bit će naš prioritet, već u ponedjeljak imamo sastanke na tu temu, a neka rješenja će biti u primjeni od početka godine, a neka kasnije. Dijalog sa socijalnim partnerima, sindikatima i poduzetnicima će također biti prioritet kao i izrada proračuna, kazao je Plenković.


Kao prvi vanjskopolitički potez Plenković je istaknuo posjet BiH te pomoć susjednoj državi na europskom putu. 


– Broj jedan vanjskopolitički prioritet nove hrvatske Vlade bit će europski put BiH, funkcionalnost i kohezija BiH te zaštita ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda, dodao je.


Nije se složio s ocjenom novinara da je Vlada »nabubrila preko noći« s obzirom na to da ima 20 ministara, a najavljivan je njihov manji broj.Broj ministara za dva je manji od prethodne Vlade i uobičajen je broj za hrvatske Vlade u proteklim godinama, kazao je Plenković.


NOVO! 21.10 U tijeku je susret najbližih suradnika Andreja Plenkovića i Tihomira Oreškovića te se priprema primopredaja vlasti nakon završetka razgovora Andreja Plenkovića i Tihomira Oreškovića.


NOVO! 21.05 Premijer Plenković se uputio prema zgradi Vlade s najbližim suradnicima Damirom Krstičevićem, Davorom Božinovićem, Martinom Dalić, Davorom Ivom Stierom i Ivanom Kovačićem.



NOVO! 21.00 Započelo je tradicionalno fotografiranje nove Vlade na stubištu Sabora. Uskoro kreću preko Markova trga u Banske dvore gdje će se odviti primopredaja vlasti.


NOVO! 20.30 U Sabor se vratio mandatar Andrej Plenković, koji je u zaključku kazao:


– Zahvaljujem svima na današnjoj raspravi o programu Vlade. Naš program ima jasnu poveznicu s izbornim programom HDZ-a i Mosta te dogovorom koji smo ostvarili s partnerima, on je okvir ii politička platforma za rad Vlade. Svi ministri i ministrice će uvažiti prijedloge koje smo danas čuli. Iskustvo, ozbiljnost, odgovornost i razumijevanje uloge struke i ministarstava dovelo nas je do zaključka da program bude okvir za buduće djelovanje, kazao je.


Plenković se osvrnuo i na ravnomjerni regionalni razvoj:


– Nismo uzalud rekli ”projekt Slavonija” u predizbornoj kampanji ali to ne znači da nema projekta Sisak ili brdsko-planinska područja kao Gorski kotar. Sve su to zadaće kojom će se baviti i ova i buduće vlade.


Ponovio je da je pristup ove vlade uključiv, i sve ono što je dobro imat će svoje mjesto da poboljša život u Hrvatskoj.


Istaknuo je i važnost reforme obrazovanja, podcrtao je važnost zaštite manjina, a naglasio je i kao važne teme i brigu o osobama s invaliditetom te umirovljenicima.


Osvrnuo se i na kritike koje su dočekale kandidate za ministre:


– Prirodno je da se traže slabe točke kandidata za ministre, ali oni su svi stručni i politički spremni biti angažirani u Vladi, pa očekujem potporu onih koji su nam dali potpise ali i kritike onih koji smatraju da bi neka druga opcija i vlada bile primjerenije za Hrvatsku.


Nastojat ćemo ne iznevjeriti povjerenje, zaključio je Plenković.


Predsjednik Sabora Božo Petrov potvrdio je da je prisutno 139 zastupnika.


Izglasano je povjerenje novoj Vladi sa 91 glasom ”za”, 45 glasa ”protiv” te 3 suzdržana.


U tijeku je stanka od 30 minuta za sastanak Mandatno-imunitetnog povjerenstva i kraći sastanak predstavnika klubova.


Uskoro se očekuje fotografiranje nove Vlade.


NOVO! 18.30 Predsjedavanje raspravom u Saboru preuzeo je predsjednik Sabora Božo Petrov


NOVO! 17:15 Branimir Glavaš iz HDSSB-a je rekao da će podržati vladu Andreja Plenkovića.


”Kao predstavnik HDSSB-a podržat ću Plenkovića i njegove ministre. Neke od gospode kandidata za ministre osobno poznajem i smatram da su u stanju nositi se s izazovom i s rješavanjem problema koje nosi taj posao. Neke od kandidata ne poznajem, ali sam čitao njihove životopise i mogu reći da su obećavajući i impresivni. Imam razloga vjerovati da će dorasti zadatku i izazovu. Nema razloga da ne podržim tu vladu u cjelini. Naročito kad se sjetim da sam podršku dao i Oreškoviću, a da nije bilo razloga da mu dam potporu. Smatrao sam da im ne treba podmetati klipove. Njihov mandat je neslavno završio”, rekao je Glavaš.


NOVO! 15:35  “Kao eventualni novi prilog politologiji zanima me kani li HSS biti opozicijski kandidat koja podržava vladu ili provladina stranka u opoziciji?”, upitao je SDP-ov Nenad Stazić, izazvavši gromoglčasni smijeh u Saboru. Na to je potpredsjednik Sabora, Gordan Jandroković, rekao da i njega zanima odgovor na to pitanje.


“Mi smo opozicjska stranka koja je odlučila dati potporu Plenkoviću, ne zato da uđemo u vlast, nego da se prekine agonija pregovora, da se prekine kriza i da se da prilika novom čovjeku”, rekao je Krešo Beljak.


14:51 Josip Đakić u Saboru je odgovorio Ivanu Pernaru, koji je rekao da će podržati Vladu tek kad ona ispuni neke od uvjeta Živog zida. Josip Đakić je Pernaru poručio da je davno trebao završiti u zatvoru.


NOVO! 14:45 Ivan Vilibor Sinčić i Ivan Pernar (Živi zid) optužuju Andreja Plenkovića zbog incidenta na današnjoj deložaciji. “Sramota bi bila da je Sinčić premijer, a da Plenkovića odvodi policija. Policija mora zaštititi saborske zastupnike. Moraju se prekinuti svi politički montirani procesi koje vlada provodi protiv opozicije”, rekao je Ivan Vilibor Sinčić.


NOVO! 14:31 Krešo Beljak (HSS) rekao je novinarima da će njegova stranka glasati za Vladu, ali ne i za njen program, prenosi N1.


NOVO! 13:50 Mandatar Andrej Plenković stao je iza Pave Barišića, kojem je namijenio dužnost ministra zannosti: »Budući ministar, koji je i pravnik, filozof i germanist, ima sve reference i iskustvo da taj posao obavi kvalitetno i ima moju podršku«, odgovorio je Plenković SDP-ovu Željku Jovanoviću, koji ga je pitao ne misli li da je predlaganjem Barišića dobio »svoga Crnoju«.


NOVO! 13:37 U raspravi koja je uslijedila nakon govora Andreja Plenkovića, najviše primjedbi zastupnici oporbe imali su na prijedlog Pave Barišića za Ministra znanosti. Zastupnik SDP-a Željko Jovanović upozorio je na niz kontroverzi koje se vežu za rad ovog čovjeka, između ostalog i otpust sa jedne od ranijih pozicija, zbog nesređenih financijskih prilika, odnosno nedostatka financijske dokumentacije. Pavo Barišić, upozorio je Jovanović Plenkovića, novi je Mijo Crnoja. Time je aludirao da je imenovan čovjek koji se, kako smatra, nije iskazao u pozitivnom svjetlu u ranijem radu, odnosno koji će biti uteg Plenkovićevoj Vladi. 


NOVO!: 11:42 Plenković je predstavio svoj tim: Ministrica gospodarstva Martina Dalić, Potpredsjednik Vlade i Ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier, Ministar obrane i Potpredsjednik Vlade Damir Krstičević, Potpredsjednik Vlade i Ministar uprave Ivan Kovačić, Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, Ministar financija Zdravko Marić, Ministar pravosuđa Ante Šprlje, Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, Ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac, Ministar graditeljstva Lovro Kuščević, Ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović, Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić, Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, Ministar turizma Gari Capelli, Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić, Ministar zdravstva Milan Kujundžić, Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, Ministar koji će se baviti koordinacijom rada središnjih uprava Goran Marić, Ministrica demografije i mladih Nada Murganić. Ovo su predloženi ministri i ministrice. Sad ostaje na zastupnicima da ih prihvate.


NOVO!: 11:25 – Saborskim zastupnicima obratio se Andrej Plenković: Zadovoljstvo mi je predstaviti sastav i program 14. Vlade Republike Hrvatske. Zahvaljujem Tihomiru Oreškoviću na doprinosu koji je dao on i njegova Vlada.  Plenković je najavio uključiv pristup i partnersku suradnju sa svim “društvenim dionicima”, promičući pri tome kulturu međusobnog dijaloga. – Bit ćemo Vlada koja sluša i koja zna uvesti promjene. Zalagat ćemo se za decentralizaciju nadležnosti. Ono što je moguće riješiti na lokalnoj razini, tamo će   se rješavati. Ciljevi Vlade su: Ostvarivanje gospodarskog rasta, što je naš prioritet, zatim stvaranje novih i kvalitetnih radnih mjesta, zaustavljanje iseljavanja i demografskih obnova i društvena pravednost i solidarnost

NOVO! 11:22 – Sjednica je nastavljena. Pernar je objasnio zašto je tražio stanku. Evo što je rekao: “Iako je Plenković obećavao da će jedina nekretnina biti zaštićena od ovrhe, na žalost, ne samo da se od tog prijedloga odustalo, nego je policija uhitila Branimira Bunjca i Ivana Vilibora Sinčića, moje drage kolege, i odvezla ih u marici. HDZ nastavlja sa starom politikom i starim metodama. Pozivam Andreja Plenkovića da odustane od politike represije. Sutra bi policija mogla odvesti bilo koga od vas. To je kršenje volje birača na brutalan način”. 


NOVO! 11:08 – Ivan Pernar je odmah na početku zatražio stanku od 15 minuta. Kao razlog je naveo da je policija uhitila sve njegove kolege iz Živog zida, koji su sudjelovali na sprječavanju deložacije obitelji Dukić u Zagrebu.


– Radi se o političkoj represiji i tako ne možemo sudjelovati u radu Sabora.


NOVO! 11:07 – Sjednica svaki čas treba započeti. U dvoranu je ušao i Goran Marić, a N1 televizija javlja kako je novinarima samo usput rekao “nisam bez portfelja”.