Zabrana do 16. srpnja

Hrvatska uskratila azil obitelji Madine Huseini, a Europski sud za ljudska prava zabranio povratak obitelji u Srbiju

Boris Pavelić

U objavi CMS-a stoji kako je Ministarstvo unutarnjih poslova odbilo zahtjev za azilom obitelji Huseini, te se ocjenjuje kako MUP »ovoj izbjegličkoj obitelji de facto uopće nije omogućio pristup azilu«.



ZAGREB Obitelji Madine Huseini, petogodišnje djevojčice iz Afganistana koju je na hrvatsko-srpskoj granici usmrtio vlak, Hrvatska je uskratila azil te obitelj odlučila vratiti u Srbiju, ali je Europski sud za ljudska prava (ESLJ) do srpnja zabranio povratak obitelji u Srbiju, izvijestio je Centar za mirovne studije (CMS).


U objavi CMS-a stoji kako je Ministarstvo unutarnjih poslova odbilo zahtjev za azilom obitelji Huseini, te se ocjenjuje kako MUP »ovoj izbjegličkoj obitelji de facto uopće nije omogućio pristup azilu«. »Ministarstvo unutarnjih poslova odlučilo je ne ući u meritum njihovih zahtjeva, odnosno nije suštinski razmatralo njihove zahtjeve za zaštitom. Umjesto toga, po kratkom postupku odlučili su vratititi obitelj u Srbiju, odnosno zemlju iz koje je obitelj neposredno došla u RH, proglasivši Srbiju tzv. ‘sigurnom trećom zemljom’ usprkos izvještajima relevantnih izvora poput UNHCR-a, usprkos praksi Europskog suda za ljudska prava, koji govore upravo suprotno«. Nije uspio pokušaj obitelji da rješenje MUP-a ospori na Upravnome sudu, jer je Upravni sud odobrio da ih se vrati u Srbiju.


No CMS je također izvijestio kako je ESLJP, »u skladu sa svojom dosadašnjom praksom, zabranio vraćanje obitelji u Srbiju«. Zabrana je privremena i traje do 16. srpnja, »do kada je vlada dužna dostaviti odgovore na pitanja ESLJP-a, a na što će se obitelj moći očitovati, nakon čega sud može izreći nove mjere«.




CMS u objavi tvrdi kako se čini da se »nove, sve restriktivnije politike azila i migracija testiraju na izbjegličkoj obitelji koja je izgubila malu djevojčicu Madinu«. »Ta obitelj s jedanaestero djece bila je žrtva push-backova, nezakonite dugotrajne detencije, sustavne manipulacije, izolacije od odvjetnika i predstavnika udruga kao osoba od povjerenja«, a »na njima se prelama i potpuno nova praksa postupanja u postupcima odobrenja međunarodne zaštite«, stoji u objavi CMS-a.