Sastanak Međudržavnog povjerenstva

Hrvatska i Slovenija osnivaju komisiju za rješavanje radioaktivnog otpada iz Krškog

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić rekao je nakon sastanka, na kojem je bio i slovenski ministar infrastrukture Peter Gašperšič, kako je jedan od glavnih zaključaka formiranje skupine koja će se baviti pripremom prijedloga, i to za obje strane, o odlaganju niskog i srednje radioaktivnog otpada



KRŠKO Hrvatska i slovenska strana osnovat će zajedničku skupinu stručnjaka koja bi do svibnja iduće godine trebala predložiti rješenje za odlaganje nisko i srednje radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane Krško (NEK), odlučeno je u utorak na sastanku Međudržavnog povjerenstva za praćenje provedbe ugovora između hrvatske i slovenske vlade vezane uz rad NEK-a.  


Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić rekao je nakon sastanka, na kojem je bio i slovenski ministar infrastrukture Peter Gašperšič, kako je jedan od glavnih zaključaka formiranje skupine koja će se baviti pripremom prijedloga, i to za obje strane, o odlaganju niskog i srednje radioaktivnog otpada. Formirana komisija Međunarodnom će povjerenstvu, do svibnja iduće godine, predložiti rješenja, dok visoko radioaktivni otpad i dalje ostaje u NEK-u.


»Imali smo uspješan sastanak i mogu zaključiti da se u zadnje dvije godine NEK može navesti kao primjer dobrog poslovanja i u tom kontekstu slovenski ministar i ja izrazili smo zadovoljstvo postignutim rezultatima«, rekao je Ćorić.




Podsjetio je da su neke od opcija odlaganja nisko i srednje radioaktivnog otpada bile zajedničko odlaganje u Sloveniji, ali i odlaganje s jedne strane u Sloveniji, a s druge u Hrvatskoj.


Prijedlog koji Hrvatska strana zasad nije prihvatila je da se takvo odlagalište gradi u Vrbini, nedaleko Krškog. Slovenska strana je, doznajemo, započela s pripremnim radnjama gradnje odlagališta u Vrbini, bez obzira na odluku hrvatske strane.  


Naglasio je da se razgovaralo i o budućim aktivnostima oko elektrane te da su se strane usuglasile da se zajednički treba pristupiti izazovima koji ih čekaju u sljedećih 30-ak godina, budući da je NEK dobio dozvolu za rad do 2043. godine.


Slovenski ministar Gašperšič također je sastanak Međudržavnog povjerenstva ocijenio konstruktivnim i uspješnim.


»Naš zajednički cilj je siguran i dugoročan rad NEK-a«, kazao je Gašperšič, dodavši kako je operativni rad dviju država pri upravljanju NEK-om bio odgovoran i uspješan.


NEK, prema njegovim riječima, od zadnjeg zasjedanja Međudržavnog povjerenstva, u srpnju 2015., ima vrlo dobre operativne, poslovne, sigurnosne i investicijske rezultate.


Sljedeći susret Međudržavnog povjerenstva bit će do kraja 2018. godine u Zagrebu.


Odgovarajući na pitanja novinara, hrvatski ministar Ćorić je na pitanje o strateškom partnerstvu u Ini rekao je da će svaki potencijalni strateški partner, u kontekstu budućeg upravljanja Inom, svoju ideju o strateškom upravljanju moći izraziti u sljedećim mjesecima i to konzultantima koje će Hrvatska angažirati.


»U tom smo kontekstu otvoreni za svaki prijedlog i vjerujemo da će takvih prijedloga biti više«, rekao je Ćorić.


Vezano uz nastavak ugradnje razdjelnika, naglasio je da Zakon o tržištu toplinske energije sam po sebi zahtijeva izmjene, kao i pravilnik koji se bavi uređenjem tog pitanja.


Ponovio je kako je u Hrvatskoj ugrađeno 102 tisuće razdjelnika, a da bi ih se još 50-ak tisuća trebalo ugraditi.