Huškačka objava

HND: Osuđujemo teški verbalni napad Živog zida i poziv na linč novinarke Željke Godeč

Hina

Hrvoje Zovko / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Hrvoje Zovko / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Na Facebook stranici stranke Živi zid u subotu navečer objavljena je fotografija novinarke Željke Godeč uz napise »Expert za lažne vijesti – hanzamedia« te »#fakenews«, a fotografiju prati tekst u kojem se navodi kako novinarka »već godinama sustavno trola protiv Živog zida, piše poluinformacije, poluistine, izvodi zaključke koji nemaju veze sa činjenicama, postavlja teze koje su aposlutna laž, ali u formi pitanja, da je se ne može tužiti«



ZAGREB Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u nedjelju je »najoštrije osudilo teški verbalni napad stranke Živi zid na novinarku ‘Jutarnjeg lista’ Željku Godeč, objavljen na Facebook stranici te stranke«, ocijenivši kako »objava Živog zida i komentari ispod nje predstavljaju poziv na linč novinarke zbog njezinog novinarskog rada«.


Na Facebook stranici stranke Živi zid u subotu navečer objavljena je fotografija novinarke Željke Godeč uz napise »Expert za lažne vijesti – hanzamedia« te »#fakenews«, a fotografiju prati tekst u kojem se navodi kako novinarka »već godinama sustavno trola protiv Živog zida, piše poluinformacije, poluistine, izvodi zaključke koji nemaju veze sa činjenicama, postavlja teze koje su aposlutna laž, ali u formi pitanja, da je se ne može tužiti«.


Na Facebooku Živog zida napisali su i kako je »moralni kompas novinarke, koja plaću dobiva od kralja ovrha, čovjeka koji je popljačkao pola zemlje, izgleda potonuo«. Objava koja završava pitanjem – »Što vi mislite, izvrće li činjenice ili je nepismena? Ili jednostavno zla?«, prikupila je brojne komentare korisnika te društvene mreže, u kojima neki od njih vrijeđaju novinarku.




Iz HND-a su večeras u priopćenju istaknuli da u objavi na Facebooku, Živi zid nasrće na novinarku teškim uvredama i osobnim diskvalifikacijama zbog njezinih novinarskih tekstova.


U tim je tekstovima Godeč problematizirala način rada ključnih aktera te stranke poput Vladimire Palfi, za koju je otkrila da se lažno predstavljala kao diplomirana inženjerka građevine, iako građevinu nikada nije studirala, analizirala načine djelovanja vodstva te stranke i njezinog zastupničkog kluba, te ukazivala na netransparentno trošenje stranačkog novca, dodaju iz HND-a.


Podsjećaju da je neposredan povod za, kako ocjenjuju, »divljački verbalni napad Živog zida na novinarku, njezin tekst objavljen u subotnjem prilogu Jutarnjeg lista pod naslovom ‘Sve financijske rupe u Živom zidu’ «.


U njemu Godeč prenosi nalaze Državne revizije o problematičnom financijskom poslovanju Živog zida u 2017., podsjeća da je ta stranka zbog netransparentnog trošenja stranačkog novca prijavljena DORH-u, a donosi i rezultate vlastitog novinarskog istraživanja vezanog uz stranačke financije Živog zida, ističu iz HND-a.


»U svojoj huškačkoj objavi Živi zid ne opovrgava ni jedan jedini navod iz tog teksta, kao ni iz njezinih prethodnih tekstova, već napada novinarku ‘ad hominem’. Komentari na Facebook stranici Živog zida, žestinom i vulgarnošću uvreda novinarke, i kao osobe i kao žene, primjer su besprizornog huškačkog govora i napada na novinarske slobode. Taj je govor utoliko opasniji jer dolazi od parlamentarne političke stranke koja se javno predstavlja kao zagovornica novinarskih sloboda i pretendira preuzeti vlast«, naveo je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.