Opet zaiskrilo

Grmoja prijeti: ‘Most neće dopustiti da HDZ napada naše ministre, mi to njihovima ne radimo’

Jagoda Marić

Neće dopustiti napade na ministre Mosta – Nikola Grmoja / Foto Davor Kovačević

Neće dopustiti napade na ministre Mosta – Nikola Grmoja / Foto Davor Kovačević

Radi se o prozivkama za povlačenje oko dvije milijarde eura iz fondova EU-a koje, po riječima Žalac, svojim (ne)radom ugrožava Mostov ministar. Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja kaže da je takva komunikacija nedopustiva i dodaje kako je Most u slučaju ministra Zdravka Marića pokazao da je konstruktivan partner



 Koalicijski partneri HDZ i Most neuobičajeno su mirno, bez ikakvih trzavica, barem javnih, donijeli Zakon o izvanrednoj upravi u sistemski važnim tvrtkama, odnosno lex Agrkor, i odabrali su izvarednog povjernika Antu Ramaljaka za taj koncern. Zaiskrilo je tek nakon sjednice na kojoj je Ramljak izabran za povjerenika, a ministar unutranjih poslova Vlaho Orepić poručio da to ne znači da će istrage u slučaju Agrokora stati.


Premijer Andrej Plenković poručio je da nitko u predizborno vrijeme neće koristiti represivni aparat, a u Mostu su na to prilično nježno reagirali. Tek je njihov predsjednik i predsjednik Sabora Božo Petrov poručio da »istrage moraju biti neovisne, da ne smiju biti politički motivirane, te da ne postoji predizborno ili postizborno vrijeme kada bi trebale biti ometane, nego trebaju djelovati kada postoje elementi za istragu«.



Na pitanje mogu li takve čarke utjecati na stabilnost Vlade i to u situaciji kad se cijeli sustav drma zbog Agrkora, Nikola Grmoja odgovara kako se nada da će takvo ponašanje prestati i da nikome nije u interesu dovesti u pitanje opstojnost Vlade, ali ponavlja da partneri iz HDZ-a moraju znati da radi toga Most neće dopustiti da se na taj način napada njihove ministre.





Brojni propusti


No, prepucavanje na relaciji HDZ – Most se nastavilo, pa je tako do medija došla prepiska između dvoje ministara, HDZ-ove ministrice regionalnog razvoja Gabrijele Žalac i Mostovog ministra zaštite okoliša Slavena Dobrovića. U tom službenom dopisu ministrica Žalac nabraja propuste u resoru koji vodi Mostov Dobrović, a zbog kojih Hrvatska još uvijek ne može početi koristiti gotovo dvije milijarde eura iz fondova Europske unije.


Iako je ministar Dobrović i dosad bio na meti HDZ-a, treba se samo prisjetiti odbijanja te stranke da mu, u prvoj zajedničkoj Vladi, potvrdi Plan gospodarenja otpadom, u Mostu su činjenicu da se poziva njihovog ministra na red shvatili kao dosad najozbiljniji atak. Otkrivaju i to da je već ranije, dok je ministarstvo regionalnog razvoja vodio Tomislav Tolušić, postojala želja da se baš sva EU sredstva, a ona su najizdašnija u Ministarstvu zaštite okoliša, stave pod jednu kapu i da se iz tog ministarstva odlučuje kako će se njima upravljati.


I dok iz Mosta poručuju da neće dopustiti takve napade na svoje ministre, premijer Plenković optužbe ministrice Žalac na račun ministra Dobrovića da ugrožava povlačenje bespovratnih EU sredstva naziva »normalnom komunikacijom« koordinatorice i ministara.


– Ministrica Žalac, koja ima zadaću koordinacije, apelira ne samo prema Dobroviću, nego prema svima da poduzmu aktivnosti kako bismo ovu financijsku perspektivu od 10,7 milijardi eura iskoristili za konkretne projekte. Ovo je normalno komuniciranje, kazao je Plenković odgovarajući na pitanje o optužbama među njegovim ministrima.


Prepiska u javnosti


Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja kaže pak da je neodopustiva takva komunikacija među ministrima, a pogotovu činjenica da je prepiska između dvoje ministara puštena u javnost iz Ministarstva regionalnog razvoja, te dodaje da je ministar Dobrović osigurao povlačenje 120 milijuna eura za LNG terminal, ali i neke druge projekte vezane za odlagališta otpada.


– Dok on radi, neki drugi puštaju prepisku u javnost. Nećemo dopustiti da se na taj način ophode s našim ministrima, pa bilo to za potrebe lokalnih izbora, bilo za želju nekih da oni isključivo odlučuju o sredstvima. Mi to HDZ-ovim ministrima ne radimo, poručuje Grmoja i dodaje da je Most i u slučaju ministra financija Zdravka Marića pokazao da je konstruktivan partner i da se suzdržavao od bilo kakvih optužbi. Partnerima u Vladi poručuje da ni Most, ali ni on osobno kao politički tajnik te stranke neće dopustiti da se takve stvari nastave.