Strahuju brojne obitelji

Gašenje Cimosa bila bi katastrofa za Buzeštinu: U hrvatskim pogonima slovenske tvrtke radi tisuću ljudi

Andrej Petrak

 U Buzetu, dok nije bilo Cimosa, nije bilo praktički ni asfalta! Buzeština se razvila zajedno s Cimosom. Ti pogoni znače perspektivu za cijeli ovaj kraj, objašnjavaju stanovnici, koji na gašenje tvrtke ne žele ni pomisliti 



Nitko u Buzetu ne želi ni pomisliti na to da bi se Cimos mogao ugasiti. Bila bi to katastrofa za cijelu Buzeštinu. U hrvatskim pogonima ove tvrtke sa sjedištem u Sloveniji radi više od tisuću ljudi, mahom iz Buzeta, Roča i Labina, gdje je proizvodnja i smještena. Zaposlene su ondje cijele generacije, čitave obitelji. Manji dio inženjera na posao u Cimos svakodnevno dolazi iz Rijeke.


– U Buzetu, dok nije bilo Cimosa, nije bilo praktički ni asfalta! Buzeština se razvila zajedno s Cimosom i Cimos s Buzeštinom. Ti pogoni znače perspektivu za cijeli ovaj kraj, objašnjavaju tamošnji stanovnici koji u ovom kraju žive već desetljećima.


Što je Uljanik za južnu, to je Cimos za sjevernu Istru, kažu. Zahvaljujući Cimosu, Buzet je danas jedan od propulzivnijih hrvatskih gradova. Nezaposlenost je minimalna, ljudi od svoga rada mogu imati dostojan život. Mnogi od onih s kojima smo razgovarali u Buzetu razgovarali izravno su svjedočili razvoju ovih pogona, specijaliziranih za proizvodnju složenih dijelova za gigante europske autoindustrije. BMW, Peugeot, Citroen, Volkswagen, Audi, Volvo, sve su to ugledni proizvođači automobila za koje su se dijelovi tijekom godina proizvodili ili se još proizvode u Cimosu.


Labav dogovor




Postupak prodaje slovenske grupacije Cimos d.d. – Avtomobilske industrije Kopar, koja ukupno zapošljava oko četiri tisuće radnika, vodi slovensko Društvo za upravljanje potraživanjima banaka. Kao ozbiljan kupac pojavio se talijanski financijski fond Palladio Finanziaria, zainteresiran za ulaganje 20 milijuna eura u Cimos. U sve se upleo u spor Hrvatske i Slovenije oko kompenzacije za kredit koji je Cimos podigao kod odavno bivše Riječke banke prije 25 godina. Konačno je postignut dogovor prema kojem će slovenska strana uplatiti u hrvatski proračun sedam milijuna eura kompenzacije. No, potom se spornim pokazao zahtjev hrvatskog ministra za državnu imovinu Gorana Marića da kupac grupacije Cimos proizvodnju u Hrvatskoj zadrži u punom obimu za svih tisuću radnika sljedeće dvije godine. Čini se da je u srijedu u Kopru konačno postignut dogovor oko svih otvorenih pitanja. Najavljeno je da će u ponedjeljak ili utorak biti konačno potpisan sporazum između Hrvatske i Slovenije. No, u međuvremenu su se pojavile neslužbene informacije da talijanski investitor odustaje od svega. Ministar Marić drži da je to sve dio taktike talijanskog ponuđača, a sudionici sastanka u Kopru dobili su najave da će slovenska strana pokušati investitora privoliti na novi razgovor. Hoće li od svega doći do kakvog pomaka, još se ne zna.


Poslova ima


Dok ova trakavica traje u buzetskom Cimosu se radi kao da je sve normalno. Plaća dolazi na vrijeme. Poslovi su osigurani do kraja ove godine, dijelovi iz pogona izlaze k’o po špagi. Radnici su ipak, razumljivo, oko svega skeptični. Informacije dobivaju samo na kapaljku. Ne znaju što će biti. Muka ih pritisnula, kad vide novinarsku ekipu, mnogi se odmah odmiču. Neki od njih ipak žele reći što ih tišti.


– Želimo raditi i od toga živjeti. Samo to. I da se ova situacija više razriješi, objašnjava jedan od radnika.


Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Cimosu, Josip Matković, u buzetskom pogonu radi već 40 godina. Zna i one koji su ondje proveli i dulji radni vijek.


– Mi bismo prihvatili i to da se za poslove garantira i godinu dana, samo da ne propadnemo. Cilj nam je da radna mjesta ostanu. Dobar dio Buzeštine živi od rada u Cimosu. Kamo će svi ti ljudi, govori Matković.


Uvjeren je da Cimosu posao nije upitan, ako talijanski kupac ipak prihvati uvjete.


– Cimos će naći programe, imat ćemo posla. Našim kupcima je najvažnija sigurnost. Oni su i dosad s nama bili zadovoljni. Jedino što ih brine jest što se situacija s vlasništvom zasad čini neizvjesnom. Ako se to riješi, ne vidim razloga da naši dugogodišnji kupci ne nastave sa suradnjom, objašnjava.


Na sastanku u Kopru s Matkovićem je bio i regionalni povjerenik Sindikata metalaca za Istru, Đino Šverko, koji je oko Cimosa jako angažiran. I on je uvjeren da za Cimos itekako ima posla, riješi li se konačno pitanje vlasništva.


– Talijanski investitor dosad se jedini iskristalizirao kao ozbiljan ponuđač. Naši direktori nas uvjeravaju da će posla za Cimos biti. I mi stvarno vjerujemo u budućnost Cimosa! Zatražili smo da nas pozovu na sastanak s talijanskim investitorom, kad obnove razgovore. Želimo mu pojasniti da naši zahtjevi nisu nemogući. Mi, naravno, želimo sačuvati radna mjesta. Ne da nas se zatvori. Zatvoriti se možemo i mi sami, objašnjava Šverko.


Svi se nadaju da će sljedećeg tjedna situacija s Cimosom biti jasnija. U Sindikatu metalaca ne bježe ni od prosvjeda ako do dogovora ne dođe. Najavljuju da neće odustati bez borbe!