Blizu dogovora

Desnica ipak udruženo na izbore? ‘To nam jedino jamči da ćemo doći do zastupnika u EU parlamentu’

Dražen Ciglenečki

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Moguće je zamisliti da bismo mi dobili četiri posto glasova, Hrvatski suverenisti tri posto i ni jedni ni drugi ne bismo osvojili mandat. Od čega bi koristi imala HDZ-ova lista, ističu u stranci Neovisni za Hrvatsku



ZAGREB Dio političke scene desnije od HDZ-a ipak bi mogao udruženo nastupiti na izborima za Europski parlament. Nakon što su Hrast i Hrvatska konzervativna stranka, pojačani referendumskom inicijativom »Istina o Istanbulskoj«, objavili da na europske izbore idu u sklopu zajedničke platforme Hrvatski suverenisti, pozvali su i druge stranke tog političkog spektra da im se priključe.


No, Neovisni za Hrvatsku (NHr) su prije dva tjedna bili vrlo rezervirani. Činilo se da će se te dvije opcije na izborima krajem svibnja međusobno boriti za naklonost istog biračkog tijela. Ali, u NHr-u počinju procjenjivati da im ova politička matematika ne bi išla u prilog, a da bi profitirati u tim okolnostima mogao jedino HDZ.


– Moguće je zamisliti da bismo mi na europskim izborima dobili četiri posto glasova, Hrvatski suverenisti tri posto i niti jedni ne bismo osvojili mandat. Naši bi glasovi propali, od čega bi koristi imala HDZ-ova lista. Usto bi se nas optuživalo da razbijamo desnicu. Ako, pak, idemo zajedno na izbore, sigurno bismo imali zastupnika u Europskom parlamentu – ispričao nam je dužnosnik NHr-a dvojbu s kojom se susreću u stranci.


»HDZ u strahu« 




Iz njegovih se riječi može zaključiti da NHr više nije daleko od suradnje s Hrvatskim suverenistima. Dogovor bi svakako olakšao institut preferencijskog glasovanja, jer poredak na listi, glavni problem prilikom sklapanja koalicija, nije presudan za osvajanje mandata.


Predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić rekao nam je da ga nitko iz NHr-a još uvijek nije kontaktirao.


– Ali, puno smo puta već rekli da smo otvoreni za suradnju sa svim suverenističkim snagama – naglašava Ilčić.


Zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović također ističe da su Hrvatski suverenisti zainteresirani za predizbornu suradnju s NHr-om. On je uvjeren da je HDZ u strahu od toga i da se to može zaključiti i po tome kako su »toj stranci naklonjeni mediji« popratili činjenicu da on i Hasanbegović nisu napustili dvoranu kada se glasovalo o izmjenama Zakona o privatizaciji Ine.


– Događaji u srijedu pokazali su koliko se Andrej Plenković boji konkurencije koja dolazi iz suverenističkog spektra. Znakovito je da i Andrej Plenković i Gordan Jandroković, gdje god da javno nastupaju, likuju nad time što se suverenisti nisu ujedinili – kazao nam je Zekanović.


Predsjednik Hrvatske konzervativne stranke Marijan Pavliček upozorava da svima na desnici cilj mora biti sprječavanje rasipanja glasova.


Sinergijski učinak


– Zato smo itekako za suradnju s Neovisnima za Hrvatsku. Dobar rezultat na europskim izborima bio bi nam veliki poticaj i za predsjedničke i izbore za Sabor. Ako bismo svi išli skupa, sigurno bi došlo i do sinergijskog učinka – ocjenjuje Pavliček. On otkriva da Hrvatski suverenisti razgovaraju s HSP-om, čiji je predsjednik Karlo Starčević, gradonačelnik Gospića, kao i s još nekim pravaškim strankama. U obzir ne dolazi, napominje, samo DESNO Ante Đapića, »grobara pravaštva«.


U desnim krugovima smatraju da im, ako se ujedine, niti drugi europski mandat nije nedostižan. »Za Plenkovića bi jako loš ishod bio da uzmemo jedan mandat jer bi svima jasno bilo da smo ga uzeli baš njemu. To bi značilo da HDZ ima pet, a ne šest zastupnika u Europskom parlamentu. Čak bi se stjecajem za nas povoljnih okolnosti moglo dogoditi i da HDZ izgubi taj peti mandat, čime bi Plenković za članstvo stranke postao luzer i možda bi mu se zatresla stolica u HDZ-u«, analizira naš sugovornik s desnog političkog pola. Njegov kolega tvrdi da u HDZ-u dosta ljudi, premijerovi protivnici, upravo priželjkuju udruživanje desnice kako bi eventualnim podbačajem njihove stranke na europskim izborima oslabjela Plenkovićeva pozicija.