Prognoza

Danas sunčano i lijepo, a uskoro nam stiže velika promjena vremena. Najavljuje se turbulentna jesen

P. N.

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Na sjevernom Jadranu prevladavat će sunčano. Puhat će slaba do umjerena, podno Velebita i jaka bura, prema otvorenom moru sjeverozapadni vjetar. 



RIJEKA Nakon pretežno sunčane i u mnogim krajevima vruće subote i u nedjelju nas čeka obilje sunca i iznadprosječne topline. Podjednako će biti i u većem dijelu sljedećeg sljedećeg tjedna, tijekom kojeg će ponovno ponegdje postojati opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje. Samo će rijetko gdje biti mogući kratkotrajni pljuskovi, a češći i izraženiji vjerojatno će biti potkraj tjedna. Na Jadranu će nakon bure u nedjelju, manje osvježenje danju donositi vjetar s mora, javlja HRT.


Bura slaba do umjerena


Na sjevernom Jadranu prevladavat će sunčano. Puhat će slaba do umjerena, podno Velebita i jaka bura, prema otvorenom moru sjeverozapadni vjetar. Najniža temperatura u gorju i unutrašnjosti Istre od 14 do 16 °C, na moru između 20 i 24 °C. Najviša dnevna od 30 do 33 °C, u gorju između 27 i 30 °C.


Na srednjem Jadranu pretežno sunčano, a u unutrašnjosti Dalmacije uz umjeren razvoj oblaka mjestimice su mogući pljuskovi i grmljavina. Nakon jutarnje slabe do umjerene bure, vjetar će okrenuti na zapadni i sjeverozapadni. Bit će vruće uz temperaturu između 31 i 34 °C, a osvježenje će se moći potražiti u moru čija je temperatura od 23 do 26 °C.




Podjednako toplo more bit će i na jugu Jadrana, gdje će najviša temperatura zraka biti oko 32 °C. Prevladavat će sunčano, a poneki pljusak moguć je uglavnom u dolini Neretve i u Konavlima. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, danju sjeverozapadni i jugozapadni vjetar.


U istočnoj Hrvatskoj pretežno sunčano, od sredine dana povremeno uz umjerenu naoblaku te malu vjerojatnost za poneki pljusak, uglavnom u zapadnoj Slavoniji. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, a najviša dnevna temperatura oko 33 °C.


Nakon i dalje razmjerno svježeg jutra, vruće će biti i u središnjoj Hrvatskoj, uz najvišu temperaturu oko 32 °C. Prevladavat će sunčano uz umjeren razvoj oblaka. I u gorskim krajevima postoji mogućnost za poslijepodnevne lokalne pljuskove i grmljavinu.



Sljedeći tjedan?


Prva polovina sljedećeg tjedna u kopnenom području donosi i dalje pretežno sunčano i vruće vrijeme. Od utorka ponovno postoji vjerojatnost za lokalne pljuskove i grmljavinu, uglavnom u istočnim i gorskim krajevima. Prema kraju tjedna oblaka će vjerojatno biti sve više uz mogućnost za češću kišu i grmljavinu, te pad temperature.


Na Jadranu također pretežno sunčano i vruće, uz opasnost za toplinski val koji može djelovati na zdravlje, a povremeno umjerene naoblake može biti uglavnom od sredine sljedećeg tjedna, kada raste i vjerojatnost za lokalne pljuskove, većinom na sjevernom dijelu. Ujutro će uz obalu puhati slaba do umjerena bura, danju zapadni i sjeverozapadni, ponegdje i jugozapadni vjetar.


Pelud


I dalje će u većini krajeva biti visoka koncentracija peludi korova, pri čemu na Jadranu uglavnom od crkvine, a u unutrašnjosti od koprive i ambrozije.


UV indeks


UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja, bit će uglavnom visok pa ne zaboravite kvalitetno se zaštititi i prilagoditi se preporukama, pogotovo ako ste osjetljivije kože i boravite dulje izvan “debele” hladovine


Što nas tek čeka na jesen?


Accuweather je objavio sezonsku prognozu za jesen prema kojoj naše krajeve očekuju turbulentni meteorološki događaji, naročito od listopada, prenosi Istramet. Prema pisanju Accuweathera, nakon ekstremne ljetne topline na zapadu i sjeveru Europe, sličan trend nastavit će se i početkom jeseni. Nastavak sušnog i toplog vremena pogodovat će novim požarima u Skandinaviji, dok se u našem dijelu Sredozemlja kako jesen bude odmicala predviđaju sve češće oborine, prenosi Istramet.


Prema riječima meteorologa Alana Repperta, prosječna temperatura nadolazeće jeseni bit će 1-3 °C iznad prosjeka u Velikoj Britaniji, što je samo nastavak trenda iz prijašnjih mjeseci.


Slična ili čak i veća odstupanja predviđaju se u cijeloj Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj i Njemačkoj, a pad temperature na prosječne vrijednosti na tom području valja očekivati tek u studenome. Nakon ljetne sezone koja je u dijelovima Sredozemlja već bila poprilično olujna, sličan trend nastavit će se i u rujnu.


U listopadu i studenome slijedi širenje oborinske zone i na zapadni Balkan, a posebno izdvajaju mogućnost obilnih oborina oko Dinarida i na Jadranu. Češće oluje doprinijet će i nižim temperaturama zraka.