Vremenska prognoza

Danas iznadprosječno toplo, ali olujna bura će sutra navečer donijeti snijeg i do sjevernog Jadrana

P. N.

Foto Boris Scitar PIXSELL

Foto Boris Scitar PIXSELL



Iznadprosječno toplo, čak i više nego u srijedu, diljem će Hrvatske biti još i u četvrtak, tijekom kojeg će već ponegdje biti i kiše, a i često umjerenog i jakog jugozapadnjaka, na Jadranu i juga.


No, već od kišovitijeg petka, navodi meteorolog Zoran Vakula za HRT, ponovno hladnije, najprije u većini unutrašnjosti i na sjevernom dijelu Jadrana, zatim i južnije, gdje će se još zadržati jugo, dok će na sjevernom Jadranu već u petak zapuhati jaka i olujna bura, uz koju je ponegdje moguć i snijeg.


Tijekom petka će snijeg vjerojatno najviše poteškoća u prometu prouzročiti u gorju, gdje će snježni pokrivač biti većinom veći od 5 cm, mjestimice vjerojatno i od 20 cm, a tanji je moguć i u nizinama sjeverne Hrvatske, posebice središnje, te u unutrašnjosti Istre, do subote ujutro vjerojatno i mjestimice u unutrašnjosti Dalmacije.




Za vikend i početkom novoga tjedna promjenljivo, ponegdje uz oborine, uglavnom u manjim količinama nego tijekom petka, osim u Dalmaciji. Bura će u nedjelju većinom oslabjeti, u ponedjeljak ponovno pojačati, a od utorka će vjerojatno puhati uzduž cijeloga Jadrana.


Meteorolog Dragoslav Dragojlović navodi kako će u četvrtak u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti barem djelomice sunčano, te iznadprosječno toplo. Puhat će povremeno umjeren jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 3 do 5 °C, a najviša dnevna između 10 i 12 °C. Podjednako iznadprosječno toplo bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz djelomice sunčano vrijeme s promjenljivom naoblakom. Puhat će umjeren, na udare mjestimice i jak jugozapadnjak. Na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima promjenljivo oblačno, ponegdje s kišom. Bit će vjetrovito uz umjeren i jak južni i jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 3 °C, uz obalu između 7 i 11 °C, a najviša dnevna od 5 do 10 °C, na moru između 10 i 13 °C. Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije barem djelomice sunčano. Puhat će umjereno i jako jugo pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura zraka u unutrašnjosti između 0 i 2 °C, uz obalu od 7 do 9 °C, a najviša dnevna uglavnom između 10 i 13 °C. Na jugu Hrvatske pretežno sunčano i danju razmjerno toplo. Puhat će umjereno, prema otvorenom moru mjestimice i jako jugo.”


U petak u unutrašnjosti većinom oblačno, u početku mjestimice s kišom, a zatim uz osjetan pad temperature zraka kiša će ponegdje prijeći u susnježicu i snijeg, osobito u gorju, gdje se očekuje i stvaranje snježnog pokrivača ponegdje i većeg od 10 cm, a tanjeg može biti i u nizinama središnje Hrvatske. Za vikend i početkom novoga tjedna promjenljivo, još ponegdje uz oborine, uglavnom u gorju i unutrašnjosti Dalmacije.


Na Jadranu u petak promjenljivo oblačno s kišom koja u Dalmaciji ponegdje može biti i obilnija. Na sjevernom i srednjem dijelu zapuhat će jaka, mjestimice i olujna bura, uz koju je ponegdje moguć i snijeg. U subotu i nedjelju na sjevernom dijelu smirivanje, uz slabljenje bure, dok će u Dalmaciji uz promjenljivu naoblaku još mjestimice biti kiše, osobito na jugu i juga. Početkom novoga tjedna jačanje bure, samo ponegdje još uz povremenu kišu, posebice u Dalmaciji.”, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović.