Opasno vrijeme

CIJELI JADRAN U CRVENOM Jugo na Kvarneru noćas rušilo drveće, ali najgore još nije prošlo

P. N.

Foto M. Kuželka / Meteoalarm

Foto M. Kuželka / Meteoalarm

U ponedjeljak slijedi prolazno smirivanje vremena, a već u utorak, s jačanjem juga, opet će biti kišovitije. Ni sredina tjedna ne donosi potpunu stabilizaciju vremena jer će i dalje biti povremene mjestimične kiše



Opasno nevrijeme nastavlja se i danas, a meteorolozi su izdali najviši stupanj crvenog meteoalarma što se događa svega nekoliko puta godišnje. Za Kvarner je izdato upozorenje kako vrijeme može biti opasno po život – olujno jugo dosezat će brzine od 130 kilometara na sat, a past će ponovno i obilne oborine.


Sinoćnje nevrijeme izazvalo je prilično problema na riječkom području, jak vjetar rušio je i drveće.


Pogoršanje vremena u Istri kulminiralo je oko 21 sat kada se na moru zapadne Istre razvila izražena grmljavinska linija. Frontalna naoblaka zatim se premjestila prema istoku, a jako jugo s olujnim udarima okrenulo je na jugozapadnjak uz sporadičnu grmljavinu.





Pritom je došlo do razvoja jačih grmljavinskih ćelija, naročito na sjeverozapadu Istre. Iznad Umaga razvio se najjači sustav uz vrlo obilnu kišu i silovit nalet vjetra, a olujni sustav iznjedrio je i pijavicu! Pijavica je prema dojavama trajala samo 10-ak sekundi, no to je bilo dovoljno da pričini popriličnu materijalnu štetu, doznajemo na Istrametu.



Najintenzivnija kiša i vjetar na Kvarneru bit će danas prijepodne, a moguće su i bujične poplave. Jugo će prolazno oslabjeti i okrenuti na buru, a navečer opet pojačati. Dnevna temperatura od 8 do 14 °C, ponegdje na obali i do 17 °C. U Dalmaciji pak između 17 i 20 °C. Ponegdje će biti obilne kiše, a osobito su na širem zadarskom području moguće i nevere. Puhat će jako i olujno jugo, zbog kojeg će i more biti jače valovito, pa će biti problema u pomorskome prometu te opet plavljenja obale.


Na jugu Hrvatske subotu će obilježiti jako i olujno jugo, koje će stvarati velike valove, osobito prema otvorenome moru i oko 6 metara visine. Povremeno će biti kiše i grmljavine, a sunčana razdoblja bit će rijetka.



I u nedjelju će duž obale Jadrana biti obilne kiše, osobito u Dalmaciji. Jako i olujno jugo postupno će slabjeti i najprije na sjeveru okrenuti na sjeverozapadnjak. U ponedjeljak slijedi prolazno smirivanje vremena, a već u utorak, s jačanjem juga, opet će biti kišovitije. Ni sredina tjedna ne donosi potpunu stabilizaciju vremena jer će i dalje biti povremene mjestimične kiše, ali će barem jugo oslabjeti, piše HRT.