Ministrica se obratila javnosti

BLAŽENKA DIVJAK U igri moći sindikata i premijera ne želim sudjelovati

P. N.

Foto Igor Soban/PIXSELL

Foto Igor Soban/PIXSELL

Odgovarajući na novinarska pitanja kazala je da je situacija vrlo ozbiljna. "Naglasak je na tome da djeci osiguramo kvalitetno obrazovanje, da radimo u interesu učenika", ponovila je



U ministarstvu obrazovanja održava se izvanredna press konferencija na temu najavljenog frontalnog štrajka zaposlenih u osnovnim i srednjim školama.


Press konferenciju održava ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.


“Dio reforme obrazovanja je i poboljšanje statusa učitelja, a koji je desetljećima bio zanemarivan”, kazala je Divjak dodavši da je dala sve od sebe da se taj status poboljša.




“Podaci o referendumu jasna su poruka Vladi. Od početka štrajka pokušavala sam pomiriti dva prava – pravo na kvalitetno obrazovanje učenika i pravo učitelja da se bore za svoj bolji materijalni status. Od danas to nije moguće pomiriti. Današnja situacija gdje se sustav nalazi u potpunoj blokadi je rezultat igre moći između sindikata i premijera. Ja u tome ne želim sudjelovati”, kazala je Divjak.


“Situacija je vrlo ozbiljna”


Odgovarajući na novinarska pitanja kazala je da je situacija vrlo ozbiljna. “Naglasak je na tome da djeci osiguramo kvalitetno obrazovanje, da radimo u interesu učenika”, ponovila je.


Još je jednom kazala da sindikati i premijer moraju razgovarati i pronaći kompromis.


Je li razmišljala o ostavci?


“Ja sam razmišljala o tome kako da ne pridonosim kaosu već učvrstim put do rješenja”, kazala je ministrica odgovarajući na pitanje novinara.


“Neću se svrstati ni na čiju stranu. Imamo izostanak kvalitetnog dijaloga i to nije dobro. I to je dio nezadovoljstva koje iskazuju nastavnici”, smatra Divjak


Sastanak sa sindikatima


Sutra će se ministrica, kaže, sastati sa sindikatima.


Marko Košiček, savjetnik ministrice, dodao je kako je sutrašnji sastanak u smjeru širenja konzultacija. “Ako ovo potraje, na stol dolaze neke rezervne opcije. Nisu sve škole ni generacije u istoj situaciji, najugroženiji su maturanti. Za sada je sve po planu, ali moramo biti realni, sve opcije su otvorene”, rekao je.


Podsjetimo, učitelji i nastavnici u osnovnim i srednjim školama od danas su u frontalnom štrajku koji će trajati do ispunjenja zahtjeva. To znači da od danas nastave neće biti u cijeloj zemlji, svakoga dana.


U 10 sati sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske na konferenciji za novinare izvijestili su o štrajku u osnovnim i srednjim školama te najaviti daljnji tijek štrajka.