Stigla zima

BIJELI POKRIVAČ Snijeg pada u Gorskom kotaru i na Učki, na mnogim cestama ograničenja u prometu

Hina

Zimski su uvjeti na većini cesta, uključujući autocestu A6 Rijeka-Zagreb od Kikovice do Bosiljeva 2, staru cestu kroz Gorski kotar (DC3), autocestu A1 između Gospića i Svetog Roka



U Gorskom kotaru, Lici i višim predjelima Istre i središnje Hrvatske, na Ćićariji, Učki i Medvednici (Sljeme) pada snijeg, a u većem dijelu Hrvatske kolnici su mokri i skliski od kiše, izvijestio je u ponedjeljak navečer Hrvatski autoklub (HAK).


Zimski su uvjeti na većini cesta, uključujući autocestu A6 Rijeka-Zagreb od Kikovice do Bosiljeva 2, staru cestu kroz Gorski kotar (DC3), autocestu A1 između Gospića i Svetog Roka te državnu cestu DC1 između Vaganca i Knina. Zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama.


Gusti i vlažan snijeg koji pada na širem području Like otežava cestovni promet, posebice preko velebitskog prijevoja Prezid na cesti između Gračaca i Zatona Obrovačkog gdje ima više od 10 centimetara razmočenoga snijega. Na toj dionici zastalo je desetak vozila koji nemaju zimske opreme. I u Gračacu je zastalo više od 20 teških kamiona i šlepera, a između Gračaca i Sv. Roka državnom cestom prema Gospiću vozi se u koloni dužoj od pet kilometara.


Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama trenutno nema otvorenog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri i Dalmaciji te obrnuto.U priobalju puše bura, povremeno sa olujnim i orkanskim udarima. Mogući su odroni.

Zbog vjetra za sav promet zatvorene su dionica A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak samo za osobna vozila uz obaveznu zimsku opremu je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina-DC50-DC27 ili za ostale skupine vozila (osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama) je od Gračaca prema Kninu (DC1) uz obaveznu zimsku opremu); dionica Jadranske magistrale (DC8) Senj-Sveta Marija Magdalena; državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački; DC218 Bruvno-Mazin-Dobroselo (snježna vijavica).



Samo za osobna vozila otvoreni su dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, brza cesta čvor Čavle-čvor Kikovica (A6), dionica riječke obilaznice Škurinje-Orehovica, dionica Jadranske magistrale Bakar-Senj (DC8), Paški most i državna cesta DC27 Gračac-Zaton Obrovački.


Zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom na A7 Draga-Šmrika i na Krčkom mostu.


Zbog zimskih uvjeta, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na cestama u Gorskom kotaru i Istri: A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo 2, stara cesta kroz Gorski kotar, DC3 Zdihovo-Vrbovsko-Kupjak-Delnice-Gornje Jelenje-Kikovica, DC32 Prezid-Delnice, DC42 Stubica-Vrbovsko-Ljubošina, DC203 Brod na Kupi-Delnice, DC305 Parg-Čabar, DC501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja, ŽC Breze-Stalak, ostale lokalne i županijske ceste na području Čabra, Vrbovskog i Delnica, na cestama na Ćićariji i staroj cesti preko Učke.


U Lici i Zadarskoj županiji: dionica A1 Gospić-Sveti Rok; DC1 Vaganac-Korenica-Udbina-Ondić-Gračac-Palanka-Knin; DC23 Kapela-Žuta Lokva-Senj; DC25 Korenica-Bunić-Lički Osik-Karlobag; DC42 u mjestu Poljanak; DC50 Gračac-čvor Sveti Rok-Gospić; DC52 Špilnik-Korenica, DC217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo; DC429 Selište Drežničko-Prijeboj, DC522 Udbina-čvor Gornja Ploča, ŽC Brotnja-Srb, ŽC5199 Šušanj-Štirovača, LC Šušanj-Ledenik, LC Šušanj-Konjsko, sve županijske i lokalne ceste na području Korenice.


Sljemenska cesta otvorena je za sav promet.


Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima.


Zbog jakog vjetra u prekidu su trajektne linije: Brestova – Porozina, Stinica – Mišnjak, Lopar-Valbiska, Prizna – Žigljen, Zadar-Ist-Olib-Silba-Premuda, Zadar-Rivanj-Sestrunj-Zverinac-Molat, Dubrovnik – Lopud-Suđurađ; brodske linije: Mali Lošinj – Unije – Susak i Zadar – Preko; katamaranske linije: Rijeka – Rab – Novalja, Mali Lošinj – Rijeka, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Hvar-Korčula, Vis – Split – Vis.