Od ministra traže odgovore

Ništa od rješenja za Uljanik i 3. maj do petka: ‘Kredit neće na Vladu, dok se mi ne dogovorimo’

Hina

Foto Silvano Ježina

Foto Silvano Ježina

Niz pitanja smo postavili i mi i drugi koalicijski partneri, a Horvat je zadužen da do iduće sjednice da jednoznačne odgovore, rekao je Branko Bačić nakon sastanka vladajuće koalicije



ZAGREB Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u utorak je nakon sastanka koalicijskih partnera rekao da o restrukturiranju Uljanika nisu mogli donijeti odluku jer je postavljeno još pitanja te da od ministra gospodarstva Darka Horvata do sastanka idućeg tjedna očekuju »jednoznačne« odgovore na postavljena pitanja.


»Ministar Horvat nas je upoznao s dubiozama i svim obvezama Uljanik grupe i danas o tome nismo mogli donijeti odluku. Niz pitanja smo postavili i mi i drugi koalicijski partneri, a Horvat je zadužen da do iduće sjednice na ta pitanja da jednoznačne odgovore kako bismo mogli donijeti konačnu odluku o daljnjoj sudbini Uljanik grupe«, rekao je Bačić.


Na komentar novinara da je Horvat rekao da će u petak odluka oko kredita biti u Vladi, Bačić je odgovorio da sigurno neće dok se oni na razini vladajuće koalicije ne dogovore o budućoj sudbini Uljanika.




»Odluku ćemo donijeti onoga trenutka kada budemo raspolagali sa svim relevantnim informacijama u pogledu visine sredstava potrebnih ili za stečaj ili restrukturiranje Uljanik grupe«, poručio je.


Pupovac je najavio izostanak


Komentirajući izostanak predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca s koalicijskog sastanka, Bačić je kazao kako je razgovarao sa saborskim zastupnikom SDSS-a Borisom Miloševićem i da je nedolazak bio najavljen.


»Pupovac želi održati sastanak s premijerom Plenkovićem na kojemu će iznijeti svoja stajališta, pa prema tome danas nije došao na sastanak vladajuće koalicije. Ali on je, koliko ja iščitavam, i dalje dio vladajuće većine«, ocijenio je Bačić.


Ocjenjuje i da se koalicijski sporazum, koji se odnosi na provedbe operativnih programa za nacionalne manjine, provodi gotovo 100 posto te da će se o tome vjerojatno raspravljati na idućoj sjednici Vlade.


»Jasno je da se nezadovoljstvo odnosi na odnos prema srpskoj manjini u Hrvatskoj«, rekao je Bačić, dodavši da će više detalja biti poznato nakon sastanka s Pupovcem i Klubom nacionalnih manjina.


Na pitanje kakvu poruku Pupovac šalje kada se sastaje s predsjednikom HNS-a Ivanom Vrdoljakom, Bačić je rekao da je poruka dobra.


»Nećemo valjda priječiti da se unutar vladajuće koalicije sastaju naši koalicijski partneri. Dapače, nama to niti najmanje ne smeta. Dobro je da se razgovara u koaliciji, a vrlo brzo će doći do razgovora između predsjednika HDZ-a i predsjednika SDSS-a i Kluba zastupnika u Saboru«, poručio je Bačić.


Isti stav prema Bleiburgu


Upitan postoji li odluka oko komemoracije na Bleiburgu, kazao je da nisu promijenili svoj stav oko održavanja komemoracije na Bleiburškom polju.


»Izjava koruške biskupije prema kojoj Hrvatska biskupska konferencija (HBK), putem svojih predstavnika, ne bi mogla održati misu na Bleiburškom polju donekle mijenja način organizacije same komemoracije, ali Sabor ostaje pri svom stajalištu da će se komemoracija za žrtve Bleiburga održati na Bleiburškom polju«, rekao je Bačić dodavši da će način organizacije iskomunicirati s HBK i Počasnim bleiburškim vodom.