Buking

Ne ide sve baš tako glatko: Turistički djelatnici spremaju se za tešku sezonu last-minute ponuda. ‘Bit će zahtjevno’

Alenka Juričić Bukarica

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Tko ima dobru poziciju, prvi red do mora, još ima prostora za čekanje, no slabije destinacije već sada moraju reagirati. Ono što sigurno ide na ruku Hrvatskoj jest to što je jedna od najsigurnijih destinacija, kao i da smo vrlo blizu najvažnijim tržištima



RIJEKA – Lanjska, po svemu rekordna turistička godina, pokazala je da je u špici u hotelima bila stagnacija. Pred i posebno posezona su »ispravile« probleme iz špice pa je godina u konačnici bila izvrsna, no čini se da je lani stalan rast cijena dostigao plafon, reći će u sektoru.


Ove godine situacija na tržištu je puno teža i složenija. Problema je bilo već s ranim bukingom, procjene govore o korekcijama, na niže naravno, općenito turističkih kretanja u Europi čiji je Hrvatska dio, na scenu se vraćaju jeftine Turska i Grčka, a zapadnoeuropske zemlje se bore i sa svojim unutarnjim problemima. Recesija u Italiji, Brexit, najnovija politička previranja u Austriji… Buking ove godine ide sporije, više se čeka i to je jasno.


Pokazalo se to i u predsezoni, koja je po brojkama bila dobra, čak i bolja nego lani, no pokazalo se da, primjerice, privatni smještaj nije bio popunjen kao lani. Svibanj je očekivano donio rupu, koju je pojačalo i katastrofalno vrijeme. A lipanj i špica su pred vratima, pa su neki reagirali ponudama i akcijama. 


Nervoza i oprez




Poznavatelji prilika kažu kako je zadnji čas da se nešto napravi s glavnom sezonom s kojom očito ne ide sve glatko. Uz ostalo i zbog pouka prošlogodišnjeg iskustva iz špice sezone, ali i činjenice da će po mnogima ovo biti sezona last-minute ponuda, a koje su u pravilu za onoga tko ih nudi najnepovoljnije. Dakle, bolje je sada osigurati gosta za problematične tjedne u srpnju ili kolovozu, nego čekati da se stvari odviju same po sebi. Jer, ruku na srce, Hrvatska se po cijenama, a last-minute je ustvari baziran na ponudi niskih cijena, ne može boriti ni s Turskom ni s Grčkom…


Nervoza na tržištu ipak nije umjetno fabricirana, već su oprez i reakcija domaćih direktora prodaje očekivana reakcija na situaciju koja nije »rezervirana« samo za Hrvatsku, već trese i ostatak Europe. Turistička godina je puno teža nego lani, i to je činjenica. Tko ima dobru poziciju, dakle prvi red do mora, još ima prostora za čekanje, no već drugi i treći red i slabije destinacije već sada moraju reagirati, kažu poznavatelji prilika.


Ono što sigurno ide na ruku Hrvatskoj jest to što je jedna od najsigurnijih destinacija, kao i da smo vrlo blizu najvažnijim tržištima.


Da je ovo teška sezona, potvrdila je Katica Hauptfeld, vlasnica opatijske agencije Katarina line, navodeći kako nema govora o nikakvoj katastrofi, već realno o činjenici da je buking trenutno slabiji nego lani u ovo vrijeme, te da će se trebati više i jače raditi da se zadrži ili približno ostvari lanjski rekord. Stoga, treba i na vrijeme regirati dodatnim akcijama, promidžbom i ostalim.


– Ovo je vrlo zahtjevna turistička godina i to iz niza razloga. Prvo su sigurno vremenske neprilike koje neposredno utječu i na svibanj koji je ove godine bez blagdana i vrlo kišovit. Općenito je na predsezonu s ovog tržišta utjecao i Brexit pa smo u svibnju prvi put primjerice imali dva storna s britanskog tržišta. Osim toga, primjećuje se »tiha« devalvacija valuta nekih zemalja poput Švedske, unutarnji problemi samih europskih zemalja, pa, primjerice, ne znamo kako će politička situacija u Austriji utjecati na odluke o putovanjima i koliko će Austrijanci čekati.


Činjenica je i da više nismo jeftina destinacija, kao i da primjerice Turska može subvencionirati svoj turizam jer nije članica EU-a pa aranžman s letom i punim ili polupansionom košta polovicu cijene u Hrvatskoj. Nama je pozitivno to što nam rastu SAD te Australija i Novi Zeland – kazala je Hauptfeld, dodajući kako je ova agencija reagirala na situaciju na tržištu na vrijeme posebnim akcijama, pogotovo nakon storna za svibanj.


Rupe u srpnju i kolovozu


Prema sadašnjim najavama lipanj bi trebao biti nešto bolji, već sada se dobro pune rujan i listopad, no i ove će se godine ponoviti, moguće još i izraženije, rupe u srpnju i kolovozu. Osim srpanjske rupe, već nekoliko godina se osjeti da, dakle, nema onog pravog ferragosta u kolovozu. Ove godine bi to moglo biti i izraženije s obzirom da je Italija u recesiji, a ponudama i indirektnim popustima se potiče Talijane da na ljetovanju ostanu u svojoj zemlji.


Tomislav Fain, predsjednik Udruženja hrvatskih putničkih agencija (UHPA), kazao je kako se trendovi mijenjaju te da se sve više čeka na last-minute ponude.


– Rekao bih da će u konačnici sezona biti na razini lanjske, međutim i da će biti više nezadovoljnih. Uz ostalo i zbog toga što imamo više kreveta u obiteljskom smještaju, više prijevoznika… Samim time, i uz isti broj gostiju nećemo uspjeti sve popuniti. Kod nas u Zadru godišnje imamo 10 do 15 posto više kreveta u apartmanima, što znači uz isti broj gostiju, 10 do 15 posto praznih kreveta u špici, a time i pad cijena – kazao je Fain.


Govoreći, pak, kako mali poslovni subjekti »plivaju« u ovogodišnjim zbivanjima, Šime Klarić, predsjednik Udruge malih obiteljskih hotela, je napomenuo kako su mali hotelijeri na početku godine uzeli u obzir što se događa u okruženju i reagirali. Kao i da se osjeti da se čeka s rezervacijama.


– Ipak je vidljivo da hoteli po broju noćenja u dosadašnjem dijelu sezone rastu te očekujemo da će rasti i dalje. To govori kako su mali obiteljski hoteli kvalitetni te se s oscilacijama na tržištu bore kvalitetom – kazao je Klarić.


A na pitanje koliko raste broj malih hotela u Hrvatskoj, kazao je da lagano raste, ali se mnogo više ljudi odlučuje na posao s apartmanima jer nude dvostruko brži povrat investicije i, jasno, manje posla.