Ministru predstavljen plan

Koncept restrukturiranja Uljanika: “Uprava mora odgovoriti tko je vjerodostojan partner”

Hina

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Bez tog jasnog i potentnog, potencijalnog ili konačnog strateškog partnera svako slanje programa u Bruxelles je bespotrebno, rekao je ministar Horvat



ZAGREB, 27. studenoga 2018. (Hina) – Uprava Uljanika u utorak je Ministarstvu gospodarstva predstavila koncept programa restrukturiranja Uljanika, za koji očekuje da bi mogao biti završen za dva tjedna i poslan u Bruxelles, rečeno je nakon sastanka održanog u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.


Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je da je Uprava Uljanika danas predstavila koncept programa restrukturiranja, no kako nije riječ o završnom programu on se ne može slati u Bruxelles.


Vjerodostojna, održiva matematika


»U ovom trenutku imamo konačnu, usudio bih se reći vjerodostojnu matematiku, koja je održiva i siguran sam da u jednom trenutku nudi perspektivu održavanja kontinuiteta izgradnje brodova i u Puli i u Rijeci«, rekao je Horvat u izjavi novinarima nakon sastanka s Upravom Uljanika.




Odgovarajući na pitanja novinara rekao je kako je danas predstavljen koncept plana restrukturiranja i on se ne može slati u Bruxelles budući je riječ o konceptu, a ne završenom planu restrukturiranja.


»Nećemo si dozvoliti da program restrukturiranja koji ćemo slati prema Bruxellesu poluči toliko nedoumica i nepoznanica, kao što je to bilo s prethodnim programom«, poručio je Horvat.


Foto Davor Kovačević


Foto Davor Kovačević



Poručio je također kako će, prije nego se donese zaključak je li koncept prihvatljiv ili ne, »Uprava Uljanika morati odgovoriti tko su to vjerodostojni partneri koji mogu, zajedno s državom, isfinancirati ovakav program restrukturiranja«.


»Bez tog jasnog i potentnog, potencijalnog ili konačnog strateškog partnera svako slanje programa u Bruxelles je bespotrebno. Država u ovom trenutku niti želi, a niti može financirati stopostotni iznos restrukturiranja«, rekao je Horvat.


Po njegovim riječima, ništa vremenski ne ovisi o Ministarstvu gospodarstva, već o izrađivačima programu restrukturiranja odnosno završetku tog programa. Bude li analitika s kojom smo danas započeli stvarna i vjerodostojna, program možemo završiti u idućih par dana i poslati u Bruxelles, procijenio je Horvat. Ponovio je da će se do trenutka dok Europska komisija ne notificira program restrukturiranja bilo kakva pomoć brodogradilištu smatrati neregularnom potporom. 


Bulić: Plan može biti gotov za dva tjedna


Predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić je rekao da je na današnjem sastanku »napravljen korak naprijed i to značajan« te da su razmotreni potencijali i rizici programa, procjenjujući da će za izradu plana restrukturiranja spremnog za Bruxelles trebati dva tjedna.


Upitan koja je temeljna razlika koncepta koji je trenutno na stolu u odnosu na prethodni plan restrukturiranja, odgovorio je da nema razlike »u suštinskom konceptu nego je razlika u tome što smo išli korak naprijed«.


»Cijelo su vrijeme tu Uljanik, strateški partner i država i ovo je završna faza u kojoj se moraju točno usuglasiti odgovornosti, prava i obveze svakog dionika«, rekao je.


Upitan koji je od strateških partnera najizgledniji i koliko ih je u igri, Bulić je odgovorio kako postoji službeno odabran strateški partner, koji je i partner u restrukturiranju, a da je Uprava otvorena za dijalog sa svim zainteresiranim partnerima koji mogu i imaju namjeru podržati program restrukturiranja.


Na pitanje koliko vremena treba da sadašnji koncept postane plan i bude poslan u Bruxelles, odgovorio je da su to dva tjedna.


»Tada, kada se usuglasimo to su objektivno dva tjedna«, rekao je.