Ubojstvo u Lici

Rafalima nakon “Oluje” ubio troje civila: Hrvatski vojnik u Rijeci osuđen zbog ratnog zločina

Fiore Vežnaver

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Kričković (62) je proglašen krivim jer je rafalima u leđa ubio Radomira Sovilja (43) i njegovu sestru Miru (45), a njihovu majku Maru (73) zapalio u kući. Presuda se zasniva na iskazu svjedoka



RIJEKA Na deset godina zatvora osuđen je Rajko Kričković (62), vojni umirovljenik iz Zagreba, proglašen krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ubojstvo troje civila u Lici nakon vojnoredarstvene akcije »Oluja«. Presudu je jučer poslijepodne objavilo vijeće riječkog Županijskog suda pod predsjedanjem sutkinje Ike Šarić. Kričković se na suđenju branio sa slobode, no kako se radi o kazni iznad pet godina, automatizmom mu je određen istražni zatvor. Da je došao na objavu presude, odmah bio bi odveden u zatvor, no kako se nije pojavio, sutkinja Šarić je najavila da će se odmah nakon objave presude izdati nalog za izdavanje tjeralice za njim.


Kričković je oglašen krivim za ratni zločin u selu Kijani kod Gračaca kojeg je počinio tijekom kolovoza 1995. godine, kao pripadnik prvog voda druge satnije prve bojne 118. domobranske pukovnije HV-a, u vrijeme oružanog sukoba Hrvatske vojske i srpskih paravojnih postrojbi.


Optužnica riječkog Županijskog državnog odvjetništva, čije je inkriminacije sud prihvatio, teretila ga je da je usmrtio troje civila nakon što je tijekom »Oluje« 4. i 5. kolovoza na predjelu Ljubovića došlo do pogibije nekoliko njegovih suboraca u minskom polju. Kričković je sudjelovao u izvlačenju poginulih vojnika iz minskog polja, a zatim i prisustvovao njihovoj sahrani u Zagrebu. Vratio se u postrojbu u Liku, u mjesto Ričice, a prilikom obilaska svoje kuće u zaseoku Kričkovići, zatekao ju je u potpunosti zapaljenu.




Kričković se zatim zaputio prema susjednoj kući, gdje je ugledao Radomira Sovilja (43) i njegovu sestru Miru (45), te zapucao prema njima iz automatske puške. Muškarca je ubio pucajući mu u leđa i glavu dok je bježao kroz šljivik prema šumi. Njegovu sestru Miru usmrtio je na terasi ispred kuće. Njihovu majku Maru, u dobi od 73 godine, koja je u tim trenucima bila u kući, zapalio je zajedno s kućom i stokom.


Žrtve bježale


– Ovo vijeće nalazi dokazanim da je Rajko Kričković počinio kazneno djelo za koje je optužen, naglasila je u obrazloženju presude sutkinja Ika Šarić.


Predsjednica sudskog vijeća posebno se osvrnula na činjenicu da je krunski svjedok u procesu bio jedan muškarac koji je više puta na saslušanju i suočavanju u istrazi te na kraju i na suđenju rekao da mu je Rajko Kričković u više navrata kazao da je ubio Radomira i njegovu sestru Miru Sovilj, a njihovu majku zapalio u štali zajedno s kravama. Svjedok je naveo da mu je optuženi pričao da je prvo dvoje ubio automatskom puškom, kada su pokušali bježati, a on im vikao da stanu.



Kričkovićev odvjetnik nam je jučer predvečer izjavio da njegov branjenik nije u bijegu, te najavio da će se već danas ujutro javiti u policiju.


– Kričković mi se sada javio telefonom i najavio da u petak ujutro dolazi u riječku policiju. Ne bježi ni od čega, svjestan je situacije, kazao nam je odvjetnik Nikola Sabljar, koji objašnjava da


Kričković nije došao na objavu presude iz tehničkih razloga.


– Trebao je putovati iz Zagreba. Zašto bi došao kako bi čuo informaciju koju mu i ja mogu prenijeti. A tu je prije svega i pitanje pripreme osobnih stvari, kofera, vezane za odlazak u zatvor, objašnjenje je obrane, koja naglašava da je i Kričkoviću u interesu da se konačno stavi točka na ovaj proces.



Pobjegli su možda tristotinjak metara od kuće prema šumi kada im je pucao rafalno u leđa. Ključni svjedok je tvrdio da mu je Kričković to pričao pet-šest puta u njegovoj kući, a jednom prilikom i kada su prolazili kroz Kijane. Ovaj je svjedok klupko istrage nanovo pokrenuo godinama nakon zločina. Podvrgnut je i psihijatrijskom vještačenju koje je potvrdilo da je sposoban dati vjerodostojan iskaz.


– Ovaj je svjedok i na raspravi ustrajao u svom iskazu, da mu je optuženi Rajko Kričković pričao da je usmrtio žrtve. Iskazu ovog svjedoka ima se vjerovati, nema razloga lažno ga teretiti. Hvalio se, po njegovim riječima, da je ubio žrtve, pa je tako onda i krenuo predistražni postupak, istaknula je sutkinja Šarić, napominjući da saznanja do kojih je došao sud govore da su optuženik i ovaj svjedok bili u jako dobrim odnosima do 2001. godine. Pojedine razlike u sjećanju na događaj otprije dvadesetak godina sud je ocijenio normalnim.


Sud smatra da je krunsko svjedočenje potkrijepljeno, u dijelovima u kojima je to uopće moguće, i iskazima i svjedočenjima drugih ljudi u sudskom procesu. Primjerice, iskaz o pucanju u leđa potvrdilo je mišljenje liječnika, kao i optužbu krunskog svjedoka da je Kričković najstariju žrtvu, stariju ženu, zapalio s kućom.


Tvrdi da je nevin


Liječnik je, naime, naveo da je tijelo moralo duže vrijeme biti izloženo visokoj temperaturi, kako bi bili upravo takvi posmrtni ostaci treće žrtve, koji su nađeni nakon što je ključni svjedok dao svoj iskaz. U požarnom kršu nađeni su ostaci ljudskih kostiju, za koje je nedvojbeno utvrđeno da pripadaju majci ostalih dviju žrtava.


Optuženi Rajko Kričković je u sudskom procesu kategorički poricao da je ubio tri člana obitelji Sovilj. Već na prvom ispitivanju u istrazi, a njegova se obrana nije bitno promijenila ni na suđenju, tvrdio je da nikada nije rekao krunskom svjedoku da je ubio Sovilje, navodeći da je inače sa žrtvama bio u dobrim odnosima.


Kričković je ispričao da je demobiliziran 28. kolovoza 1995. godine i vratio se u Zagreb. Nakon što je ocu rekao da su skoro sve kuće u selu zapaljene, da je ostala netaknuta jedino kuća Sovilja, odlučio je zajedno s ocem obići selo, kako bi eventualno spasili kuću strica u Gračacu. Kada su došli do kuće Sovilja, vidjeli su jednog muškarca kako leži, dok je kuća gorjela. Shvatili su da je riječ o Radomiru.


Na terasi zapaljene kuće, na stolici, sjedila je ubijena Mira Sovilj. Kada su joj se približili, zapaljena greda pala joj je na glavu, tvrdio je Kričković još u istrazi, dodajući da su zatim čuli pucnje u daljini pa su pobjegli autom u Gračac. Policiji nisu javili što su vidjeli, smatrajući da će to učiniti jedan seljanin kojem su rekli za stravičan prizor na kojeg su naišli. Kričković je potvrdio da se družio s krunskim svjedokom, ali je za njega tvrdio da je riječ o čovjeku koji je bio u zatvoru jer je prevario i opljačkao neke ljude, a ostao je dužan i njemu.


Sutkinja Ika Šarić podvukla je jučer za obrazloženja presude da u obrani optuženika postoje neke nelogičnosti, a sud vjeruje iskazu krunskog svjedoka.


– Sud drži kako je nedvojbeno da je žrtve ubio optuženik, u vrijeme dok je bio pripadnik Hrvatske vojske, i radi se o ratnom zločinu, naglasila je sutkinja Šarić. Prilikom odmjeravanja kazne, sud je Kričkoviću olakotnim okolnostima ocijenio protok vremena od događaja i njegove zdravstvene tegobe.


Arbitraža Vrhovnog suda


Postupak protiv Kričkovića je, nakon što je već bila podignuta optužnica, u jednom trenutku bio obustavljen i on automatski pušten iz pritvora,ali je nakon toga arbitrirao Vrhovni sud i optužnica je poslije potvrđena.


– Nismo, po mom mišljenju, došli ni do jednog novog inkriminirajućeg dokaza. Po mom pogledu na stvari, prvotno je na osnovu istih dokaza zaključeno da nema osnove za kazneno gonjenje, a na koncu je optuženik oglašen krivim, smatra Kričkovićev odvjetnik.


Iznenađena obrana


– Obrana je iznenađena ovakvom presudom. Držimo kako nema dokaza za zaključak da je optuženik počinio ratni zločin. Svakako ćemo podnijeti žalbu na presudu, izjavio je za naš list nakon objave presude odvjetnik Nikola Sabljar, jedan od Kričkovićevih branitelja.


Odvjetnik Sabljar je istaknuo kako krunski svjedok, na čijem se iskazu praktički temelji presuda, nema neposrednih saznanja o događaju, već je prenio ono što mu je navodno pričao okrivljenik, i to kroz nekoliko iskaza koji su, po njemu, različiti u detaljima.


Kričkovićev odvjetnik se ne slaže sa stajalištem suda koji je poklonio vjeru svjedoku čiji iskaz smatra nevjerodostojnim i kompromitiranim. Psihijatrijski vještak jest dao nalaz da može dati vjerodostojan iskaz, ali i konstatirao da je nezrele strukture ličnosti i sklon manipulacijama, podvukao je odvjetnik Sabljar.