Zadar

Podignuta optužnica protiv bivšeg nogometaša koji je napao novinara Bajlu

Hina



Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podiglo je optužnicu protiv Jakova Suraća, bivšeg nogometaša NK Zadar, zbog fizičkog napada na novinara i vlasnika portala Zadar News Hrvoja Bajlu, objavilo je u srijedu Hrvatsko novinarsko društvo (HND).


Suraća se tereti da je 24. lipnja oko 19,30 sati u Zadru novinaru Bajlu nanio teške tjelesne ozlijede i ozbiljno mu prijetio smrću, čime je, stoji u optužnici, počinio kaznena djela protiv života i tijela, te protiv osobne slobode.


U optužnici se predlaže da se Suraću odredi nastavak mjere opreza zabrane približavanja Bajli na udaljenost manju od 50 metara, te zabrane uspostavljanja ili održavanja veze s Bajlom, navodi HND.




Bajlo godinama prati zadarsku politiku i dokumentira veze zadarskih političkih, sportskih i pravosudnih krugova. Fizičkom napadu na njega prethodilo je vrijeđanje i prijetnje smrću, pri čemu je napadač prijetio i da će mu »odrubiti glavu» ako nastavi pisati o njegovim prijateljima Zdravku Livakoviću, Božidaru Kalmeti i HDZ-u, podsjeća HND.


Vrijeđanje je nastavljeno udarcima u glavu i tijelo, a Bajlo je bačen na tlo i vjerojatno izgubio svijest. U Hitnoj službi Zadarske bolnice mu je dijagnosticiran prijelom desne ruke te niz ozljeda glave i tijela, koje su okvalificirane kao teške.


Surać je 26. lipnja pušten iz pritvora na Županijskom sudu u Zadru, a sudsku odluku potpisao je istražni sudac Hrvoje Visković, koji je odlučio primijeniti blažu mjeru, zabranu prilaska, jer po njegovu mišljenju »ne postoji opasnost od ponavljanja djela«.


Bajlo je i prethodnih godina doživljavao prijetnje i vrijeđanja zbog svog beskompromisnog rada u novinarstvu. Premda su sve prijetnje prijavljene, policija nije riješila ni jedan slučaj, upozorava HND.