Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 19° 3
Sutra: 19° 19° 3
17. listopada 2019.
Ispis članka: "Pali" ugostitelji iz Rijeke i s Krka: Preko posebnog računalnog programa oštetili državu za 1,4 milijuna kuna - Novi List

NoviList.hr

"Pali" ugostitelji iz Rijeke i s Krka: Preko posebnog računalnog programa oštetili državu za 1,4 milijuna kuna

Zaobilaženje fiskalizacije

10. rujan 2018 06:52

Napisao: Slavica Kleva

Ti programi omogućavaju da se s već izdanih i naplaćenih računa preko elektroničnih naplatnih uređaja obrišu računalne stavke, koje su potom tako izmijenjene prosljeđivali prema centralnom informacijskom sustavu nadležnog ministarstva

Foto V. Karuza

RIJEKA Nije prošlo desetak dana od objave kako je policija provela kriminalističko istraživanje nad nekoliko tvrtki i osoba koje se bave ugostiteljskom i slastičarskom djelatnošću zbog sumnje u kaznena djela utaje poreza ili carina, računalnog krivotvorenja i zlouporabe naprava, a temeljem policijske kaznene prijave reagiralo je Općinsko državno odvjetništvo i donijelo rješenje o provođenju istrage protiv sedmero okrivljenika, ali i tri pravne osobe sa sjedištima u Rijeci, Puntu i Krku.

Postoji osnovana sumnja da je šestero okrivljenika, sve vlasnici ugostiteljskih objekata na području Rijeke, Krka i Punta od 1. siječnja 2017. do 31. svibnja 2018. s ciljem izbjegavanja plaćanja poreza od 41-godišnjeg osumnjičenika koji se bavi održavanjem informatičkih sustava kupilo računalne programe za fiskalizaciju. Ti programi omogućavaju da se s već izdanih i naplaćenih računa preko elektroničnih naplatnih uređaja obrišu računalne stavke, koje su potom tako izmijenjene prosljeđivali prema centralnom informacijskom sustavu nadležnog ministarstva.

Osnovano se sumnja da su na opisani način prvookrivljenik, trećeokrivljenik i petookrivljenik svoje pravne osobe okoristili na štetu državnog proračuna Republike Hrvatske u ukupnom iznosu od 1.407.468,00 kuna.

U odnosu na sedmog, osmog i devetog okrivljenika, osnovano se sumnja kako su u svojim ugostiteljskim objektima posjedovali inkriminirane programe za fiskalizaciju.