Doveden iz riječkog zatvora

Hrvatski Escobar na zagrebačkom sudu tvrdi da nije 14 milijuna eura ‘oprao’ kupnjom nekretnina

Hina

Stjepan Prnjat

Stjepan Prnjat

»U Italiji sam osuđen za četiri točno određene epizode, a od toga u nekim događajima nije pronađena droga«, kazao je Prnjat. Dodao je da u slučaju gdje je droga pronađena »nije bilo imovinske koristi«



ZAGREB Stjepan Prnjat, u medijima poznat i kao hrvatski Escobar, u ponedjeljak je iz riječkog zatvora doveden na zagrebački Županijski sud gdje je u svojoj obrani odbacio Uskokove optužbe da je 14 milijuna eura, navodno pribavljenih preprodajom droge, ‘oprao’ kupnjom nekretnina.


Prnjat je u riječkom zatvoru završio nakon što ga je u travnju Hrvatskoj izručila Slovenija gdje je uhićen 8. ožujka tijekom akcije protiv lanca krijumčara droge kodnog imena Nana.


U akciji je uhićeno šest hrvatskih, dva nizozemska i jedan španjolski državljanin zbog sumnje da su krijumčarili drogu iz Južne Amerike u Europu, nakon što je policija u riječkoj luci zaplijenila 100 kilograma kokaina.




U ovom slučaju proizašlom iz talijanskog postupka u kojem je zbog trgovine drogom osuđen na 10 godina zatvora, sudi mu se zbog pranja novca zajedno sa sestrama i majkom.  


»U Italiji sam osuđen za četiri točno određene epizode, a od toga u nekim događajima nije pronađena droga«, kazao je Prnjat. Dodao je da u slučaju gdje je droga pronađena »nije bilo imovinske koristi«.


Ustvrdio je i da se »ova optužnica ne može temeljiti na onome što je utvrđeno u tom postupku u Italiji«. »Tamo sam kažnjen zatvorskom kaznom, novčanom kaznom i oduzimanjem novca i satova s time što mi je dio satova i dio novca te stan u Njemačkoj, što je bilo zaplijenjeno na početku postupka, vraćeno. Konačno, dakle tom presudom je odlučeno o oduzimanju imovinske koristi i o proširenom oduzimanju imovinske koristi«, kazao je Prnjat.


Ustvrdio je i da nekretnine koje Uskok smatra spornima nije kupio novcem od preprodaje droga, dok s nekretninama svoje obitelji »nema ništa«.


Prnjat je na zagrebački sud iz riječkog zatvora doveden uz najveće mjere sigurnosti, a iznad Zagreba je kružio i policijski helikopter.