10. kolo

Odbojkaši Rijeke poraženi na Trsatu: Osječanima maraton i potvrda 3. mjesta

Kristian Sirotich

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



RIJEKA Utakmica 10. kola Prve skupine Superlige odbojkaša: Rijeka – Mursa Osijek 1:3 (21:25, 25:21, 23:25, 22:25). Dvorana mladosti. Gledatelja: 100. Suci: Bingula i Adamek (oba Zagreb).


Delegat: Stipaničev (Rijeka).


RIJEKA: Pavlović 1, Ličina 3, Jurišić 12, Martić, Osojnak 29, Čule 3, L. Lasić 10, Banko 2, D. Lasić 4, Sušanj, Smiljanić (L), Jurčević (L).




MURSA OSIJEK: Vojak 13, Ilić 1, Gubić, Brandić 13, K. Šućur 8, Oršolić 16, Stanković 2, J. Šućur, Matoković 21, Odobašić, Vranješ, Kraljević (L).


Napad poeni: Rijeka 51, Mursa 48. Blok poeni: Rijeka 7, Mursa 18. Servis poeni: Rijeka 6, Mursa 7. Servis greške: Rijeka 7, Mursa 10. Neforsirane greške: Rijeka 16, Mursa 17.


Odbojkaši Rijeke nisu večeras na Trsatu uspjeli prekinuti niz poraza i tako barem privremeno u završnici sezone vratiti malo pobjedničke atmosfere u svoje redove. Iako su odigrali utakmicu na razini svojih najboljih ovosezonskih izdanja, Osječanima su na kraju ipak bili prinuđeni čestitati po drugi puta u samo četiri dana. I to zasluženo.


Baš u skladu s vremenom, prvi set igrao se na refule pa su se poeni osvajali u mini serijama malo s jedne, malo s druge strane. Pritom su Osječani djelovali za nijansu bolje u prvoj polovici prve dionice, ponajviše zahvaljujuči odličnom bloku, a Riječani u drugom dijelu, kada su uspostavili ravnotežu na bloku i kada su odlično iskoristili nekoliko vezanih napada (Jurišić, Osojnak). Obje su ekipe ušle poravnate u završnicu, koju su gosti odigrali puno smirenije i zahvaljujući Orošoliću (dva prolaza i jedan blok) došli do vodstva.


Druga je dionica bila sušta suprotnost prvoj, niti jedna se momčad sve do same završnice rezultatski nije uspjevala odvojiti, a onda su Riječani prelomili. Prvo su se sa 16:15 odvojili na 18:15, a onda i na 22:17. Odličnu igru domaćina u drugom su setu obilježili su Luka Osojnak i Luka Lasić. Osojnak je bio nezaustavljiv na smeču, upisao je čak 11 uspješnih prolaza »zaradivši« samo jedan blok, Lasić je dodao jedan efektan blok na odličnom Brandiću, jednom od ključnih igrača u osječkim redovima, i dva asa u odlučujućim trenucima. Pitanje pobjednika palo je u trećoj dionici, koja je po svemu, osim po završnici, nalikovala prethodnoj. Riječani su ravnopravno parirali Osječanima, došli do lijepe prednosti (22:20) i stali. Jedna pogreška Osojnaka, jedan blok Brandća na Osojnaku i jedan promašaj mladog Maurizija Banka gostima su donijeli veliku prednost. Riječani su se i u četvrtom setu grčevito borili ne bi li odgodili izvjesno, ali je u ključnim trenucima gostujuća momčad ipak bolje reagirala u maratonskom susretu (igralo se nešto malo više od dva sata), kojim su definitivno potvrdili treće mjesto.