Riječka odbojka

Derbi na Trsatu: Danas počinje odlučujući krug u odbojkaškim ligama

Kristian Sirotich

snimio Damir Škomrlj

snimio Damir Škomrlj

Ako nastavimo igrati kao što smo igrali protiv Kaštelana nitko tko danas dođe na Trsat sigurno neće zažaliti, kaže trener Riječana Velimir Liverić. 



RIJEKA – Odbojkaši i odbojkašice danas će krenuti u odlučujući krug natjecanja, odnosno u borbu za što bolje startne pozicije uoči doigravanja kada su u pitanju dvije ekipe riječkih superligaša, odnosno u borbu za ulazak u Superligu (Drenova) ili ostanak u elitnom razredu (Kostrena). Dakle, u narednih nekoliko tjedana, a na žalost odbojkaška natjecanja koncipirana su tako da ligaški dio završava već početkom ožujka, ovdašnji malobrojni ljubitelji jednog od najpopularnijih svjetskih sportova imat će u čemu uživati. Jednostavno rečeno, iz kola u kolo, redat će se utakmice vrijedne pažnje i pune natjecateljskog naboja.


Odbojkaši Rijeke tako će odlučujući krug prvenstva i borbu za treće mjesto otvoriti današnjim trsatskim ogledom sa zagrebačkom »Mladosti« (18.30). Minuloga vikenda Riječani su bili na pragu velike senzacije, nakon dva odigrana seta na »konopcima« su držali odbojkaše kaštelanske »Mladosti«, ali na kraju utakmicu ipak nisu uspjeli privesti toliko željenom kraju. Uspiju li danas iznova ponoviti izdanje kakvo su imali protiv momčadi s juga, gledatelji koji se odluče pohoditi Trsat zasigurno neće otići razočarani.


– Ako nastavimo igrati kao što smo igrali protiv Kaštelana nitko tko danas dođe na Trsat sigurno neće zažaliti – započet će Velimir Liverić, trener Riječana. – Spremni smo za početak sezone, odlično smo trenirali i vjerujem da ćemo to pokazati na terenu – nastavlja Liverić, kojemu ne nedostaje vjere u izabranike bez obzira što se problemi s ozljedama nastavljaju pa Riječani niti današnju utakmicu neće zaigrati u kompletnom sastavu.





Oba riječka superligaša ne brinu oko statusa, osigurali su ga ulaskom u četiri najbolje ekipe prvenstva. Oko statusa ne moraju strahovati niti odbojkašice »Drenove«, koje i ove godine žele pokušati izboriti promociju u društvo najboljih. Riječanke odlučujući dio sezone otvaraju u Zadru, ishod te utakmice, kao i ishod nedjeljnog ogleda Vukovarki i Splićanki uvelike bi mogao odrediti ambicije izabranica trenera Ilije Matića.


U najnezahvalnijoj su poziciji odbojkašice Kostrene, koje danas na domaćem terenu (19 sati) kreću u očuvanje prvoligaškog statusa. Kako sada stvari stoje Kostrenke su izbjegle direktno ispadanje iz lige, ali ne i dodatne kvalifikacije. I to će nastojati učiniti u najkraćem mogućem roku. Velik bi posao napravile već danas, kada bi u ogledu s Đakovom uspjele izvući puni plijen.



– Naravno da idemo na pobjedu, kao i u svakoj utakmici. Pokušat ćemo napraviti maksimalno koliko budemo mogli, pokušat ćemo osvojiti pokoji bod da lakše osvojimo to treće mjesto, što nam je cilj i ove godine. No, bez obzira kako završila današnja utakmica i ona idućega vikenda protiv Kaštelana, vrlo dobro znamo da će nam u borbi za treće mjesto ključne biti dvije utakmice s Mursom, prvo u Osijeku (21. veljače), a onda i na Trsatu (24. veljače) – nastavit će Liverić, koji zajedno sa svojim odbojkašima ima pravo još uvijek žaliti za bodom ili dva više iz ogleda protiv Kaštelana.



Dok odbojkaši Rijeke budu igrali protiv Mladosti na Trsatu, Riječanke će igrati protiv »Mladosti« u – Zagrebu. I Riječanke su nedavno bile na pragu senzacionalne pobjede, imale su čak i meč loptu u petom setu. Riječanke također »jure« treću poziciju, trenutačno imaju četiri boda više od »Kaštela Cemexa« (6-2), ekipe koja će im biti najveći konkurent. Protiv mladostašica nemaju nikakvih imperativa, osim možda još jednom ponoviti utakmicu kakvu su odigrale na njihovom terenu nedavno.



– Možemo žaliti za nekoliko bodova, ali ipak nemamo razloga biti nezadovoljni. Možda smo malo kasno krenuli s pripremama, pa sada plaćamo danak tom najintenzivnijem periodu sezone kada smo igrali na tri fronta, ali i to je škola koju smo morali proći. Igrali smo velik broj utakmica u kratkom vremenu i oni koji su imali manje treninga sada plaćaju danak – zaključit će Liverić.