Svladali Španjolce

Svjetski vaterpolski prvaci upisali i četvrtu pobjedu u nizu: Hrvatska osvojila premijerno izdanje Europa LEN Cupa

Igor Duvnjak

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



RIJEKA Slavlje svjetskih prvaka na Kantridi, Hrvatska je u odlučujućoj utakmici Super finala Europa LEN Cupa svladala Španjolsku i postala prvim pobjednikom natjecanja što je na Kantridi okupilo najbolje reprezentacije Europe. Poslije subotnjeg trijumfa nad velikim rivalom Srbijom izabranici zlatnog izbornika Ivice Tucka su  priredili još jednu sjajnu predstavu na oduševljenje temperamentnih navijača natiskanih na dupkom punim tribinama riječkog plivališta. Domaćini su još jednom potvrdili da su s pravom na vrhu, odličnom obranom na čelu s blistavim Markom Bijačem, autorom čak šesnaest velikih obrana i itekako plodonosnim napadom u kojem je Loren Fatović polučio čak pola tuceta golova, su od početka do kraja kontrolirali utakmicu protiv izvrsnih Španjolaca, kojima su dozvolili samo tri izjednačenja. Veliki finale bio je odlučen i znatno prije kraja utakmice, gledatelji su počeli slaviti puno prije posljednjeg zvuka sirene.


Sjajan dekor na Kantridi, atmosfera itekako dostojna finala jednog ovako atraktivnog natjecanja na kojem su se nadmetale najbolje europske reprezentacije. Tribine su bile pune navijača dok su se čule trube i čegrtaljke, bridjeli su dlanovi domaćih »tifosa« dok se s razglasa čulo onaj poznati poziv iz pjesme »igrajte za nju…«. Igrači su dočekani ovacijama i bodreni od prvih zaveslaja, a s tribina se čuo uzdah kada je nakon dvije minute Andro Bušlje u dobroj poziciji pogodio vratnicu. Odmah u idućem napadu digao je tribine na noge lobom kojim je ovaj iskusni trofejni hrvatski kapetan, vrativši se u momčad nakon jedne utakmice kazne, matirao gostujuću obranu. Sredinom četvrtine hrvatski izbornik Ivica Tucak je bio prisiljen na izmjenu kada je Marko Macan dobio udarac u glavu, njegovi suigrači su u međuvremenu izborili kontranapad i igrača više, a onda je Loren Fatović s lijeve strane udvostručio vodstvo (2:0). Hrvatska obrana je pak pred Markom Bijačem sjajno djelovala, bila je baza za brze odlaske u napad. Španjolci su je ipak uspjeli matirati dvanaest sekundi prije kraja četvrtine, kada je Cabanas pogodio mrežu u napadu s igračem više.



Italija – Srbija 10:9Utakmica za treće mjesto Super finala Europa LEN Cupa vaterpolista: Italija – Srbija 10:9 (1:3, 3:3, 4:2, 2:1). Plivalište »Zdravko Ćiro Kovačić«. Gledatelja: 300. Suci: Gomez (Španjolska), Szekely (Mađarska).ITALIJA: Del Lungo, Di Fulvio 1, Molina 1, Figlioli 3, Fondelli, Velotto, Renzutto, Echenique 1, Presciutti 1, Bodegas 3, Dolce, Bertoli, Nicosia.SRBIJA: G. Pijetlović, Mandić 3 (1), Tomić, Drašović, Ćuk 1,D. Pijetlović 1, Lazić 1, Aleksić, Jakšić 1, Filipović 1, Subotić, Rašović 1, Mitrović.Igrač više: Italija 10 (3), Srbija 15 (4). Peterci: Italija –, Srbija 1 (1).Talijani su nakon velike borbe u utakmici preokreta doplivali do trećeg mjesta na turniru nadmašivši Srbiju 10:9. Srbi su već početkom druge četvrtine skupili zavidan kapital nakon što su Nikola Jakšić i razigrani ljevoruki Dušan Mandić svojim već trećim golom izrešetali obranu »azzurra« za 5:1. Ali Talijani su uzvratili serijom 3:0, smanjili razliku na minimum pa se odvojili u trećoj dionici novom serijom (4:0). Izabranici Alessandra Campagne su do konca uspjeli sačuvati vodstvo koje im je dostajalo za minimalan uspjeh sa suparnicima kojima nije pomoglo što su imali čak petnaest puta igrača više. Uzalud im te prilike kada su izh njih dali tek četiri gola.




I druga četvrtina u kojoj se Macan vratio u igru je odlično počela za Tuckove asove koji su suparnicima demonstrirali ubojitost svog kontranapada. Akciju je povukao u svom stilu Javier Garcia i servirao čistu priliku koju je Fatović pretvorio u 3:1. Suparnici, međutim, nisu dopustili odvajanje, Munarriz ih je primakao s igračem više da bi sredinom četvrtine Espanol golom iz igre uspostavio rezultatsku ravnotežu, prvo izjednačenje (3:3). Tu ravnotežu je odmah narušila Fatovićeva desnica, Dubrovčaninov udarac je bio neuhvatljiv za Lopeza – 4:3. U pretposljednjoj minuti četvrtine pljesak je zaslužio Larumbe za milimetarski točan lob preko Bijača, ali mu je odmah u idućem napadu stigao odgovor iz Garcijine ljevice. U vatrometu pogodaka do odmora Mallarach je izjednačio tridesetak sekundi prije kraja četvrtine, ali se vrlo brzo oglasio nezaustavljivi Fatović svojim već četvrtim golom (6:5).



Najbolje reprezentacije su dobile premiju koju dodjeljuje Europska plivačka i vaterpolska fedreracija. Pobjedniku je tako pripao »honorar« od 20.000 eura, srebro je nagrađeno s 15 tisuća, a za treće mjesto reprezentaciji Italije pripalo je pet tisuća eura.



Fatović je nastavio u trećoj četvrtini, tamo gdje je stao u onoj prethodnoj. Kada je Bijač sjajno obranio s igračem više Hrvatska je izborila brojčanu prednost nakon koje je Fatović peti put poentirao. Bijač je pak uz pjesmu s tribina nastavio upotpunjavati kolekciju sjajnih intervencija, do sredine tog pretposljednjeg dijela igre ih je sakupio devet. Kapitulirao je 2:20 minuta do posljednjeg odmora, kada je njegova momčad ostala s dva igrača manje (7:6). Hrvatska se, međutim, opet brzo odmaknula, ovog puta golom bivšeg primorjaša Ante Vukičevića s igračem više. Šest sekundi prije kraja četvrtine svjetski prvaci su prvi put odmaknuli na tri zaveslaja prednosti najavljujući sve snažnije sinoćnju zlatnu medalju. Obranivši se s igračem više krenula je u kontru, izborila igrača više, a onda je Maro Joković silovito pogodio za 9:6. Kada je riječki centar Josip Vrlić pogodio za 10:7, a pogotovo nakon dvanaeste Bijačeve obrane što je urodila još jednim kontranapadom i Vukičevićevim golom za 11:7, pobjeda se našla nadohvat ruke. Istina, do kraja je ostalo još pet minuta igre, ali je i s vrha tribina bilo vidljivo da su svjetski prvaci vladari u vodi Kantride, protagonisti kraj kojih su gosti sve više nalikovali na statiste i kojima je za veliki preokret nedostajalo vremena. Dvije minute prije kraja mala je nada još tinjala za Španjolce nakon što je Granados smanjio na 11:9, ali je blistavi Fatović svojim posljednjim pogotkom stavio zaključio sjajnu predstavu i označio početak slavlja. Gledatelji su ustali na noge i ovacijama ispratili svjetske prvake i prve pobjednike Europa LEN Cupa.