US Open

Trio Fantastikus protiv Čilića i ostatka svijeta

Zlatko Horvat

Marin Čilić/Foto REUTERS

Marin Čilić/Foto REUTERS

Plan je bio dosegnuti staru formu na US Openu. Dogodilo se malo ranije... Nevjerojatna je stvar što sam prvi favorit, ali u New Yorku uvijek igram dobro, volim terene, atmosferu, pogotovo u večernjim mečevima – kaže Novak Đoković



RIJEKA Novak Đoković (3.40), Rafael Nadal (4.00), Roger Federer (6.00), Alexander Zverev (11.00), Juan Martin del Potro (13.00) i Marin Čilić (17.00) lista je najvećih favorita na kladionicama uoči današnjeg starta US Opena, posljednjeg Grand Slam turnira sezone. Petorica od njih šest osvojili su US Open, Federer pet puta u nizu, ali posljednji put 2008. godine, Nadal triput, Đoković dvaput, dok su se Del Potro (2009.) i Čilić (2014.) jednom upisali na trofej na ovaj turnir što se igra u gradu koji nikad ne spava.


– Energija New Yorka teško se može usporediti s bilo kojim drugim mjestom. Obožavam večernje mečeve, uvijek imam posebnu interakciju s gledateljima. Publika mi daje jednu novu snagu – priznaje Rafael Nadal, branitelj naslova, koji je poslije osvajanja Toronta odlučio preskočiti Masters 1000 u Cincinnatiju. No, Rafa nije odmarao… Španjolac u New Yorku ima prigodu novim trofejom kaparirati poziciju broj jedan za kraj godine. No, neće mu biti lako kao lani.


Dječji dan


Trijumf u Wimbledonu, kao i naslov na Masters 1000 turniru u u Cincinnatiju, promovirali su Đokovića u prvoga favorita. Đoković je imao zabavno zagrijavanje na Arthur Ashe dječjem danu, zajedno s Nadalom, Angelique Kerber, Madison Keys…




Sve je bilo u znaku tenisa, pjesme, plesa i djece, a na tribini u igri svojeg oca uživao je i Stefan Đoković. No, sada kreće ono ozbiljno. Lani ga nije bilo, liječio je bolni lakat, na kraju je morao na operaciju. Poslije lošeg starta po povratku na terene i šestomjesečne stanke, Đoković je u Wimbledonu briljirao.


– Na početku sam bio nestrpljiv. I mentalno nespreman. Naučio sam nešto iz toga. Ali kada je krenulo… Iznenadio sam i sebe. Uvijek igram turnire da bi ih osvojio, ali uvijek moja ekipa i ja razmišljamo dugoročno. Plan je bio dosegnuti staru formu na US Openu. Dogodilo se malo ranije… Nevjerojatna je stvar što sam prvi favorit, ali u New Yorku uvijek igram dobro, volim terene, atmosferu, pogotovo u večernjim mečevima – kaže Novak Đoković.


Roger Federer je bez naslova na US Openu od 2008. godine, kada je slavio peti put u nizu. Loša je vijest za Federera što se s Đokovićem sastaje u četvrtfinalu. Tako je pao »grah«.


– Imam dovoljno briga i s prvim kolom da bih se zamarao s četvrfinalom – kaže Federer, koji je 8. kolovoza proslavio 37. rođendan.


Borna i dame


– Bila bi sjajna stvar osvojiti US Open nakon deset godina. Zato mi je ovogodišnje izdanje tako važno – kaže Federer, koji nije imao sreće sa ždrijebim. Treće kolo donosi mu Nicka Kyrgiosa, četvrtfinale Đokovića…


Trio Fantastikus, pobjednici ovogodišnja tri Grand Slama. Federer je slavio u Melbourneu, pobijedivši u finalu Marina Čilića, Rafa je 11. put osvojio Roland Garros, Novak je zablistao u Wimbledonu. Ovaj trio ukupno imao točno 50 Grand Slam naslova (Federer 20, Nadal 17,


Đoković 13!). Za poker im nedostaje Andy Murray, koji još nije pravi po povratku na terene poslije stanke i operacije kuka.


Borna Ćorić i dvije dame, Petra Martić i Donna Vekić, zaigrat će prvog dana, dok je Čilić na programu u utorak. Kao i u Cincinnatiju, prije dva tjedna suparnik će mu biti Rumunj Marius Copil.


– Imali smo veliku bitku, dobio sam sa 6:4 u trećem setu. Očekujem da će i sada biti teško, uvjeti su slični kao u Cincinnatiju – poručio je Čilić.


Rezultati Marina Čilića i Borne Ćorića, ali i Mate Pavića, koji se vraća u Davis Cup reprezentaciju, bit će važni za samopouzdanje hrvatskih igrača, jer iz New Yorka kreću za Zadar na polufinalni susret svjetske skupine protiv SAD-a. Posljednji domaći susret hrvatske reprezentacije u ovom formatu natjecanja…


Tenisačice? Najveće favoritkinje su Serena Williams, Simona Halep, Angelique Kerber i braniteljica naslova Sloane Stephens. Kod Serene Williams posljednjih je dana najveća priča zabrana nastupa Sereni Williams u Roland Garrosu dogodine u »žena mačka« opremi jer se mora »respektirati igra i mjesto«.


Po danu se tereni znaju usijati, ali teniske večeri u New Yorku zaista su nešto posebno. Isplati se ostati budan…



Patty Schnyder prošla je kvalifikacije US Opena u 39. godini, u posljednjoj rundi dobila je Amerikanku – Pegulu. Nekadašnja sedma igračica svijeta, polufinalistkinja Australian Opena 2004. godine, a prije deset (i 20!) godina godina četvrtfinalistkinja US Opena, u prvom se kolu sastaje s Marijom Šarapovom.