ATP Washington

Karlović propustio servis i meč-loptu za naslov

Hina

Reuters

Reuters

Hrvatski tenisač, 37-godišnji Ivo Karlović nije uspio osvojiti naslov pobjednika ATP turnira u Washingtonu iako je u finalu protiv Francuza Gaela Monfilsa imao meč-loptu, ipak Francuz je na kraju slavio sa 5-7, 7-6 (6), 6-4 nakon dva sata i 13 minuta igre



WASHINGTON Hrvatski tenisač, 37-godišnji Ivo Karlović nije uspio osvojiti naslov pobjednika ATP turnira u Washingtonu iako je u finalu protiv Francuza Gaela Monfilsa imao meč-loptu, ipak Francuz je na kraju slavio sa 5-7, 7-6 (6), 6-4 nakon dva sata i 13 minuta igre.


Karlović je bio nadomak osvajanja naslova pobjednika na ATP Touru drugi tjedan zaredom, prošle nedjelje je slavio u Newportu, nakon što je dobio prvi set sa 7-5, u drugom je imao 5-4 i servis, a zatim u »tie-breaku« i meč-loptu kod rezultata 6-5. Ipak, niti jednom u ta dva slučaja nije uspio završiti posao, pa je ostao na sedam osvojenih turnira u karijeri, dok mu je ovo bio deveti poraz u finalu. Monfils je, pak, osvojio svoj šesti ATP naslov, a prvi nakon Montpelliera iz veljače 2014.


Karlović je prvu »break-loptu« u susretu osigurao odmah u prvom gemu kada je s dva izravna »retern-winnera« stigao do prednosti, ali Monfils se spasio asom. Sve do rezultata 5-5 oba igrača su sigurno držala svoj servis, a tada je Monfils s dvije pogreške ponudio priliku Karloviću koji je stigao do 15-40. Za razliku od prvoga gema kada je pogodio as, Monfils je na »break-loptu« u 11. gemu napravio dvostruku servis pogrešku, pa je Karlović došao u poziciju da servira za set. S nekoliko loših poteza Karlović je pao u zaostatak 0-40, ali je potom odličnim servisima i volejima ipak stigao do izjednačenja, a potom i set-lopti iskoristivši drugu za 7-5.




U drugom setu ponovno su oba igrača bila sigurna na svom početnim udarcu sve do rezultata 4-4. Tada je Karlović kombinacijom svojih dobrih poteza i pogrešaka Monfilsa stigao do »breaka« i servisa za meč.


Nažalost, iako do toga trenutka nije izgubio niti jedan gem na svom početnom udarcu u Washingtonu, Karlović nije uspio završiti dvoboj. Monfils je stigao do 0-40, no Karlović je s dva voleja i jednim asom stigao do izjednačenja, ali nakon što je Francuz osigurao i četvrtu »break-loptu« naš je veteran promašio volej i tako ostao bez prednosti. U »tie-breaku« oba su igrača osvajala poene na svoj servis sve do vodstva Monfilsa od 7-6, a tada je Karlovićev izlazak na mrežu završio tako da je jedan lagani poluvolej poslao u mrežu i tako izgubio set. Prethodno je Karlović kod svoje prednosti od 6-5 imao i meč-loptu koju je Monfils spasio odličnim servisom.


Ključni gem trećeg seta dogodio se kod rezultata 1-1 kada je Karlović još jednom pokleknuo na svom početnom udarcu. Monfils je počeo bolje »čitati« Karlovićeve servise, ubacivati reterne u teren, a na »break-loptu« Karlović je promašio volej i našao se u zaostatku kojega više nije uspio nadoknaditi.


Bio je ovo peti međusobni ogled Karlovića i Monfilsa i treća pobjeda francuskog igrača.


FINALE:


Gael Monfils (Fra/2) – IVO KARLOVIĆ (HRV/13) 5-7, 7-6 (6), 6-4