Drugi svijet

Riječki rukometaši poraženi: Bundesligaš Melsungen protutnjao Zametom

Igor Duvnjak

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj



Prva utakmica trećeg kola kvalifikacija za Kup EHF-a rukometaša Zamet – Melsungen 23:34(13:17). Dvorana na Zametu. Gledatelja 2000. Suci Mads Dahl Hermann, Jesper Madsen (Danska). Delegat DarkoRepenšek (Slovenija).


ZAMET: Đurica, Jelušić, Hrvatin 3, Martinović, Uzelac,T. Lučin 3 (1), Stojanović 3, Glavaš, F. Lučin, Golik 3, Kružić 2, Valković, Grozdek 4, Majić 2, Šunjić 1, Miličević 1.


MELSUNGEN: Sjostrand, Marić 8, Sellin, Golla 2, Fahlgren 1, Verkić, Danner,P. Muller, Rnić 4, Schneider, Allendorf 7 (3), Vučković 4, Jaanimaa 1, M. Muller 2, Villadsen, Haenen 4.




Isključenja: Zamet 8, Melsungen 6 minuta. Sedmerci: Zamet 1(1), Melsungen 4(3).


“Melsungen” je protutnjao Zametom, bundesligaš je obilato, pogotovo u nastavku, uvjerljivo odigrao ulogu velikog favorita, s kojom je doputovao u Rijeku. “Zamet” mu je pokušao pružiti otpor u ovom prvom susretu trećeg kruga kvalifikacija za Kup EHF-a, ali to nije bio u stanju. Još se nekako opirao do odmora, kada je jednom čak i vodio uz četiri izjednačenja, ali je u drugom dijelu ujerljivo nadigran od kvalitetnijeg suparnika. O odnosu snaga uz ostalo govori i činjenica da Zamećani u jednom razdoblju, od 27. do 42. minute, čak petnaest minuta nisu pogodili mrežu zapaženog Johana Sjostranda, na koncu autora čak 22 obrane. Jasno da je “Melsungen” to obilno iskoristio gomilavši prednost te je utakmicu, koja je odigrana u krasnom ambijentu dobro napunjenih tribina, do kraja pretvorio u pucački trening. Na koncu je bilo 34:23 za goste, koji sada još samo trebaju obaviti formalnost u uzvratu za tjedan dana. Oni su za Riječane ipak drugi rukometni svijet. Publika je pljeskom ispratila igrače na kraju, zadovoljna što je na djelu vidjela jednuj vrhunsku momčad.


Obje momčadi su pred svoja vrata podigle obrambeni “plot”, zonu “6-0”, koje su u početku odmah preskočene, pogotovo ona zametska. Gosti su vrlo brzo, za samo tri minute vodili 3:1 golovima Matića, Allendorfa iz sedmerca i Michaela Mullera. Domaćini su međutim uskoro našli puteve kroz njemačku zonu preko Davida Miličevića i Matije Golika da bi Marin Kružić dvojim drugim golom okončao zametsku seriju 3:0 i donio prvo vodstvo svojoj momčadi, 4:3. Odgovorio mu je dva puta hrvatski reprezentativac Marino Marić, u drugom navratu je izborio i isključenje Miličevića. Tehničke greške se skupo plaćaju u takvim utakmicama. Jednu ovakvu je kaznio Marić da bi potom Allendorf našao mjesto na crti i pogodio za najveću razliku, 8:5 u 11. minuti, poslije čega je zametska klupa pozvala time -out.


Domaći su u igru uveli i reprezentativca Tina Lučina, koji je odmah realizirao sedmerac i kasnije asistirao Jadranku Stojanoviću. Priliku je potom dobio i povratnik u momčad Petar Jelušić, koji je asistirao Mateu Hrvatinu za smanjenje zaostatka na 10:8 u 19. minuti. Marić, koji je za dvadesetak minuta dao šest pet golova i suigrači su poentirali kada im je trebalo i tako su održavali razmak stvoren sredinom pvog poluvremena. Riječani su prešli na obranu “5-1” povjerivši ulogu “indijanca” mladom Ivanu Majiću. Potez se isplatio jer su Hrvatin i mladi Paulo Grozdek koji je tek zaigrao sveli zaostatak na 13:12 u 24. minuti ali tada je Majić zaradio isključenje. “Melsungen” je naplatio kaznu dvama golovima i novim odvajanjem. Stigla je potom nova tehnička greška domaćih (Kružić), naknadno je isključen Miličević a gosti su se odvojili na 17:13, s tim vodstvom su i otišli na odmor.


Domaćini su u nastavku pokušali i s Raulom Valkovićem, ali im je početak bio klimav, Fahgren i Haenen su kada je bio isključem Milan Uzelac ostvarili najveću razliku do tada, 19:13 u 34. minuti. Napad je ostao bez rješenja, Sjostrand je kupio lako lopte kao kruške pa kada već više od osam minuta domaći nisu postigli gola, domaća klupa je pozvala time-out. Pomoći nije bilo, put do gola je domaćinima postao kao zamršeni labirint dok su suparnici umnažali prednost grabeći ka uspjehu. U 41. minuti je već bilo velikih 22:13 te je odjednom jedino neizvjesno bilo s kolikom će razlikom “Melsungen” otputovati iz Rijeke za Njemačku. Kada je Hrvatin poentirao u 42. minuti, gol koji je stigao nakon predugih 15 minuta čekanja nije mogao bitno utjecati na kasniji razvoj događaja.