Najbolja hrvatska odbojkašica

Sanja Popović: Kažu da Bog prati hrabre i lude

Kristian Sirotich

Činjenica je da ova naša reprezentacija ima individualnu kvalitetu, ali mislim da nismo dovoljno bili na okupu. Naravno, ne sumnjam u nas, na EP idemo nešto odigrati, ne samo nastupiti – ističe Sanja Popović

RIJEKA Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija danas otvara nastup na Europskom prvenstvu. Izabranicama Damira Jurka ždrijeb je na otvaranju namijenio Italiju, domaćina i uz Srbiju suorganizatora prvenstva, potencijalnog favorita za postolje. Za razliku od svojih suparnica hrvatske odbojkašice nisu na popisu reprezentacija koje se ubrajaju u skupinu favorita, na prvenstvo su došle iz Daruvarskih toplica, gdje su na brzopoteznim pripremama, na kojima se pojedinih dana radilo čak i po sedam sati, brusile formu.– Teško je procijeniti nakon samo tri tjedna priprema. Mislim, činjenica je da ova naša reprezentacija ima individualnu kvalitetu, ali mislim da nismo dovoljno bili na okupu. Kada bi se moglo ovako malo trenirati svima bi bilo lakše. Naravno, ne sumnjam u nas, mi na Europsko prvenstvo idemo nešto odigrati, ne idemo samo nastupiti – započet će Sanja Popović, uz jedan mali »ali« nakon kojega je uslijedio kreativni tajac. Svjesna je i ponajbolja hrvatska odbojkašica da trenutačno nije vrijeme za »kritike«.




Monza via Rijeka. Hrvatske odbojkašice jučer su napustile pripremnu bazu u Daruvarskim toplicama i krenule put Italije, gdje ih sutra očekuje otvaranje Europskog prvenstva upravo protiv domaćih djevojaka. Odbojkašice su put Italije krenule preko Rijeke, okrijepile se u Putniku i lišene bilo kakvih imperativa (tko bi im ih uopće nametnuo nakon svega što se zbivalo oko Saveza i reprezentacije) nastavile put. Možda vodstvo reprezentacije nije odabralo najbližu rutu za odlazak u Italiju, ali četirima hrvatskim odbojkašicama zasigurno je bilo drago. Sanja Popović, Ivana Miloš, Nikolina Kovačić i Paola Došen, četiri Riječanke u vrsti, barem su nakratko imale osjećaj povratka u rodni grad.



Europsko je prvenstvo pred vratima, u petak ih očekuje otvaranje protiv Italije u skupini u kojoj su još Azerbejdžan i Turska. Dakle, treba se okrenuti nadolazećim utakmicama. Za to su se djevojke i pripremale minula tri tjedna. Doduše, s malo drugačijom postavom. Neočekivani izostanak Senne Ušić bitno je promijenio stanje stvari.– Za nas je to veliki hendikep. Katarina Barun se ozlijedila tijekom sezone, sada je otpala Senna, nije tu niti Ana Grbac. Osim toga, mene, Ivanu Miloš i Marinu Miletić stisnula su leđa, srećom do nas u Daruvarske toplice došao je Dean Mistura pa nas je sve pomalo namjestio. Oslabljene jesmo, ali mislim da možemo igrati. Uostalom, od Srbije smo izgubile na razliku, a kompletne nismo bile niti na turniru u Poljskoj, pa smo od Rusije izgubile 3:2, od Poljske također 3:2, a Slovačku smo pobijedile. Dakle, niti Srpkinje, niti Ruskinje, niti Poljakinje nisu nas razbile. To saznanje nam nekako budi optimizam. Naročito uoči Italije – nastavlja Sanja.

Italija i Srbija su domaćini prvenstva, obje reprezentacije puno očekuju.




– Talijanke nemaju neku curu koja odskače individualno, čak su sada angažirale i jednu Argentinku koja dugo godina igra u Italiji. Dakle, individualno nisu čudo, ali za razliku od nas dugo su na okupu, igrale su i Grand Prix… Osim toga igraju doma, a Talijanke doma uvijek igraju dobro. Dakle, sigurno nam neće biti lako na otvaranju. Kažu da Bog prati hrabre i lude. Izbornik Jurko je isti princip rada imao i s kadetskom i juniorskom reprezentacijom, a s njima je imao dobre rezultate – zaključuje Sanja Popović.