Rus pao na testu

Osvajač olimpijske medalje u curlingu pozitivan na doping

Hina



Član ruske curling ekipe Aleksander Krušelnicki bio je pozitivan na doping na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu, objavio je u ponedjeljak Sportski arbitražni sud (CAS).


To znači da je analiza B uzorka potvrdila da je sportaš – koji je u Pjongčangu nastupao pod nazivom »Olimpijski sportaši iz Rusije« jer je njegova domovina suspendirana zbog sustavnog dopinga – prekršio antidopinško pravilo. Sa suprugom Anastasiom Brizgalovom, Krušelnicki je osvojio brončanu medalju u curlingu u mješovitim parovima na ovim ZOI.


CAS u svojoj objavio nije naveo koju je zabranjenu tvar koristio Krušelnicki, no u nedjelju je agencija France Presse objavila da je u uzorku A pronađen »meldonij«.




Krušelnicki je napustio olimpijsko selo i predao je akreditaciju, izjavio je glasnogovornik ruskog izaslanstva na ZOI Konstantin Vibornov.


CAS će sada odrediti sankcije, a ruskom sportašu prijeti suspenzija i oduzimanje medalje.


Osim toga, CAS također treba provesti ponovnu analizu uzoraka ekipe iz Norveške koja je natjecanje završila kao četvrta, a sada bi joj u ponovnoj podjeli medalja mogla pripasti bronca.


Rusi koji su dobili dopuštenje za nastup na ovim ZOI jer nisu imali veze s dopingom nadali su se da će, ako ne bude ni jednog slučaja dopinga u Pjongčangu, na zatvaranju 25. veljače od Međunarodnog olimpijskog odbora dobiti dopuštenje da hodaju pod ruskom zastavom.