Europska liga

Tko čeka Rijeku ako prođe Sarpsborg: Skorojević iz Jerevana ili Maccabi na islandski pogon

P. N.

Malobrojni navijači Maccabi Tel Aviva na utakmici kvalifikacija Lige prvaka protiv Maribora 2014. godine / Foto Reuters

Malobrojni navijači Maccabi Tel Aviva na utakmici kvalifikacija Lige prvaka protiv Maribora 2014. godine / Foto Reuters

Slavna era za Pjunik počinje od 2001. godine, kad su osvojili mjesto u armenskoj prvoj ligi, ne igrom, već spajanjem s FC Armenicumom, klubom koji je tad nogometnim zaslugama zaslužio to mjesto. Maccabi Tel Aviv, najstariji je i najveći klub u Izraelu, s najviše osvojenih titula



RIJEKA Predstavljamo potencijalne protivnike Rijeke u play offu Europske lige, ako u trećem pretkolu prođu norveški Sarpsborg. U tom slučaju Kekove trupe igrat će protiv boljeg iz susreta armenskog Pjunika iz Jerevana i izraelskog Maccabija iz Tel Aviva.


Predstavimo najprije Pjunik.


Pjunik


Pjunik iz Jerevana jedan je od najpopularnijih nogometnih klubova u Armeniji, osnovan 1992. godine, kao Homenetmen Jerevan, a od 1995. godine nosi ime Pjunik.




Slavna era za Pjunik počinje od 2001. godine, kad su osvojili mjesto u armenskoj prvoj ligi, ne igrom, već spajanjem s FC Armenicumom, klubom koji je tad nogometnim zaslugama zaslužio to mjesto. Zahvaljujući bogatom vlasniku Rubenu Hajrapetjanu dovodili su zvijezde iz drugih armenskih klubova, ali i igrače iz inozemstva.



Zahvaljujući ovoj turbo transfernoj politici iste godine osvojili su prvenstvo, a sljedeće i armenski kup. Ispisali su povijest armenskog nogometa, kad su kao prvi klub iz svoje zemlje dospjeli u drugo kolo Lige prvaka.


Nastavili su nizati sportske uspjehe na lokalnoj razini. Dosad su osvojili rekordnih 13 prvenstava, sedam kupova i osam superkupova.



No, zadnjih godina bilježe nešto slabije rezultate, barem po njihovim standardima. Zadnje prvenstvo osvojili su u sezoni 2014./2015., a prošlu sezonu završili su na razočaravajućem petom mjestu, dok su u kupu dospjeli do četvrtfinala. Najbolji strijelac bio im je, kao i sezonu ranije, Alik Arakeljan, koji je postigao sedam golova.


Golgeter Mohamed Konaté


Njihov novi golgeter trebao bi biti Mohamed Konaté iz Obale Bjelokosti, ujedno i ovoljetna prinova u momčadi. Dosad je igrao u ruskoj, kazahstanskoj, bjeloruskoj i latvijskoj ligi. U dvije godine na kontu ima manje od 30 utakmica, u kojima je postigao šest golova.


No, u Pjuniku je proradio, zahvaljujući njegovom golu u prvoj utakmici prvog pretkola Europske lige pobjedili su Vardar. Dodao je još jedan gol za prolazak protiv Tobola u drugom pretkolu.


U dosadašnjim nastupima u Europskoj ligi, odnosno prethodno u Kupu UEFA, Pjunik je odigrao 18 utakmica i pritom ostvario sedam pobjeda, dva remija te devet poraza uz negativnu gol razliku od -15.


Vlasnik Pjunika od prošle godine je Artur Soghomonjan, armenski biznismen s razgranatom poslovnom mrežom u Rusiji.


No, što je s Izraelcima?


Maccabi Tel Aviv


Maccabi Tel Aviv, osnovan 1906. godine najstariji je i najveći klub u Izraelu, s najviše osvojenih titula. Puno ulažu u razvoj mladih talenata, u njihove tri akademije na području Tel Aviva trenira više od 750 djece.


Jedini su klub u Izraelu koji nikad nije izgubio mjesto u prvoj ligi, a ujedno su jedan od samo tri tamošnja kluba koji su ikad igrali grupnu fazu Lige prvaka.


Posljednji put u Ligi prvaka igrali su u sezoni 2015./2016., kad su dobili grupu s Chelseajem, Portom i Dinamom iz KIjeva. Tom prigodom izgubili su svih šest utakmica i postigli samo jedan gol, dok su ih primili 16.


Golovi Atara i Kjartanssona


Maccabi je u prvom pretkolU Europske lige prošao mađarski Ferencvaroš golovima Elirana Atara.



Eliran Atar već godinama igra za Maccabi, za koji je postigao više od osamdeset golova, a od 2013. do 2015. kratko je igrao za francuski Reims, gdje nije postigao zapažene nastupe. Atar povremeno igra i za izraelsku reprezentaciju.


U drugom pretkolu svladali su Radnički iz Niša, a u prvoj je utakmici važnu s dva postignuta gola za Maccabi odigrao islandski napadač Viðar Örn Kjartansson.


Kjartansson u Maccabiju igra od 2016. godine, a u 62 utakmice postigao je 32 gola. Postigao je i dva gola za reprezentaciju Islanda.


Za Maccabi je u svibnju postpisao Itay Shechter, napadač koji je zabio gol Hrvatskoj u kvalifikacijama za Euro 2012. godine. Hrvatska je u toj gostujućoj utakmici pobijedila rezultatom 2-1.