PROKLETSTVO TITULE

SVJETSKI PRVACI IDU KUĆI: Nijemci su samo nastavili niz

P. N.

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Od posljednjih pet svjetskih prvaka četiri nisu uspjela proći skupinu na idućem Mundijalu. Nijemci su se pridružili Francuzima, Talijanima i Španjolcima. 



KAZANJ Njemačka je ostala bez drugoga kruga SP-a! Dva pogotka otpisanih Korejaca u sučevoj nadoknadi vremena (igralo se čak devet minuta nadoknade) značili su da će aktualni svjetski prvaci umjesto u osminu finala – put kućama! Prvi put u povijesti “modernih” svjetskih prvenstava “elfa” neće biti u drugom krugu Mundijala. Nisu prvi kojima se to dogodilo četiri godine nakon što su se popeli na svjetski tron. Francuzi su 1998. godine pred svojim navijačima osvojili naslov, a onda četiri godine kasnije u Japanu i Koreji zapeli u skupinama. Talijanima se isto dogodilo 2010. godine u Južno Africi nakon što su četiri godine ranije otišli do kraja u Njemačkoj, a taj scenarij ponovio se i u slučaju Španjolaca, koji su 2014. godine neuspješno pokušali obraniti titulu u Brazilu. Jedino je Brazil mali izuzetak. “Carioce” su se 2002. godine u Južnoj Koreji i Japanu osvojile naslov, četiri godine kasnije u Njemačkoj su uspjeli proći skupinu, ali dogurali su do – četvrtfinala. Sve ovo vjerojatno neće biti velika utjeha za razočarane navijače “elfa” koji tradicionalno od svoje selekcije očekuju najviše. No, Nijemci su ovim ispadanjem bar definitivno izbjegli mogućnost da se u osmini finala sretnu s Brazilom, žednim osvete za poraz od 7-1 na prošlom Svjetskom prvenstvu.


Njemačka je prvi put uopće ispala u skupinama na Svjetskim prvenstvima, a nakon Drugog svjetskog rata i prvi put da su nastupili, a da bar do četvrtfinala nisu stigli. 


 




JUŽNA KOREJA – NJEMAČKA 2:0


Kazanj Arena. Gledatelja: 41.835. Sudac: Geiger (SAD). Žuti kartoni: Jung, J. S. Lee, Son, Moon (J. Koreja). Strijelci: 0:1 Kim (90+3′), 0:2 Son (90’+5).


J. KOREJA: Jo – Y. Lee, Yun, Y. Kim, Chong – J. S. Lee, Jung, Jang, Moon (od 69′ Ju) – Koo (od 56′ Hwang, od 79′ Go), Son.


NJEMAČKA: Neuer – Kimich, Hummels, Sule, Hector (od 78′ Brandt) – Kroos, Khedira (od 58′ Gomez) – Goretzka (od 63′ Muller), Ozil, Reus – Werner.


Izjave nakon utakmice:


Izbornik Njemačke Joachim Loew


“Ovo je totalni šok za nas. U svlačionici je mrtva tišina i nitko ne može objasniti zašto je završilo ovako kako je završilo”


Njemački igrač Mats Hummels


 “Ključ je bio poraz od Meksika, nismo uspjeli to popraviti, spasili smo se protiv Švedske i ispuhali. Vidite da se na ovom prvenstvu samo Engleska i Belgija ne muče. No, sami smo si krivi jer igramo loše. Zadnji dobar meč odigrali smo u listopadu 2017. godine”.