Igor Cvitanović

Rijekina kriza je više plod nesreće nego loših igara

Denis Frančišković

Igor Cvitanović/D. URUKALOVIĆ/PIXSELL

Igor Cvitanović/D. URUKALOVIĆ/PIXSELL

Bišćan nije imao razloga puno mijenjati jer je momčad prije njega, za vrijeme Matjaža Keka bila dobro postavljena. Igor je napravio neke sitne preinake, ali to je formirana momčad koja je uz malo nesreće došla u određenu krizu - tvrdi nekadašnji topnih modrih



RIJEKA Reprezentativna stanka brzo je iscurila, već sutra na rasporedu je novi sudar »Rijeke« i »Dinama« na Rujevici, već 77. u HNL-u, 135. ukupno. Za razliku od prijašnjih pet godina kada su obje momčadi suvereno krojile vrh u ovom stadiju prvenstva, izmjenjujući se jedna ispred druge, sutrašnji okršaj »Rijeke« i »Dinama« nema toliku natjecateljsku draž. No, možda bi je mogao probuditi, ali samo eventualnom pobjedom »bijelih«.


Naime, nakon 14 kola HNL-a Riječani zaostaju za »modrima« 12 bodova i u puno su boljoj formi, takav zaostatak ne pamti se od sezone 2011./12. kada su u ovoj fazi prvenstva Zagrepčani »zamrzli« riječki sastav na »minus 21«. Ipak to su vremena u kojima se »Rijeka« borila za golo preživljavanje…


No, ako sada nema toliko natjecateljske neizvjesnosti, ima naboja. Njega nije ponestalo, naprotiv. »Bijeli« ne kriju da jedva čekaju okršaj na Rujevici, ovo im je prilika da dokažu da su »zalutali« na peto mjesto, »dinamovci« dolaze nikad opušteniji i uvjerljiviji. No sudeći po filozofiji koju je u posljednjim utakmicama nametnuo trener Nenad Bjelica, opuštanje će biti zabranjeno. S druge strane Igor Bišćan ima trenersko »vatreno krštenje« protiv svog nekadašnjeg kluba u kojem se afirmirao. U trenutku dok ga Armada bojkotira i zaziva pobjedu nad ljutim rivalom, emocije su sigurno dodatno naglašene.




Što o svemu kaže Igor Cvitanović »Cvita«, igrač koji je ponikao u »Osijeku«, potpuno se afirmirao u »Dinamu«, u posljednje vrijeme sve više u ulozi komentatora i analitičara, čovjek koji je svojevremeno igrao zajedno s Bišćanom i protiv Bjelice.


Kekovo nasljeđe


– Možemo očekivati tešku i tvrdu utakmicu, ali prvenstveno dobar nogomet. Oba kluba u posljednje su vrijeme igrala čvrsto i muški, pravo natjecateljski i nadam se da će tako biti i u subotu na Rujevici – kaže Cvitanović.


Hoće li to biti ratnička utakmica ili će biti dosta taktičkog nadmudrivanja? Cvitanoviću je tu teško dati odgovor, no ističe da nema tu velikih tajni…


– Teško je s distance govoriti o taktičkom nadmudrivanju, »Dinamo« i »Rijeka« igraju svoje prepoznatljive sisteme, »modri« 4-1-4-1 ili 4-2-3-1 u krajnjem slučaju, dok »Rijeka« stalno igra na taj način. »Rijeka« je napravila određene pomake, odnosno rotaciju u sredini, Pavičić je vraćen natrag, a Gorgon je ispred vezne linije kao polušpica. Nema tu nekih prevelikih tajni – kaže Cvitanović.


Razumije Bišćanovu trenutnu skolnost »igranja na sigurno«, tek male korekcije u momčadi.


– Bišćan nije imao razloga puno mijenjati jer je momčad prije njega, za vrijeme Matjaža Keka bila dobro postavljena. Igor je napravio neke sitne preinake, ali to je formirana momčad koja je uz malo nesreće došla u određenu krizu. Više je po meni sve to bio plod nesreće nego toliko loših igara. Bišćan će se vjerojatno u početku držati onoga što je naslijedio, jer jako je teško prije pauze, odnosno zimske stanke nešto veliko napraviti na planu igre – tvrdi Cvita.


Bjeličina tajna


U čemu je tajna posljednih »Dinamovih« uspjeha? Tu je Cvitanović nedvojben.


– Bjelica je doveo igrače koje je htio. Momčad je karakterna i dobro izbalansirana. Osim toga ima veliku širinu kadra, može raditi rotacije u trenutku kada momčad igra na tri fronta. Momčad mu nije »izraubana« i ima svježinu, može u sva tri natjecanja gurati jednako dobro.


Pitanje je koliko »bijeli« mogu odgovoriti na napadački potencijal gostiju i njihova brza krila, trebaju li ići u nadigravanje ili strpljivo čekati svoje šanse.


– Rijeka je pokazala u puno situacija da može Dinamu stvarati probleme. Normalno puno toga ovisi o raspoloženju igrača s obje strane. Vidjet ćemo kako će se razvijati utakmica za koju sam uvjeren da će biti dobra za gledanje. A sad tko će pobijediti… Naravno treba uvijek bolji slaviti – kaže Cvitanović koji donekle dvoji i oko toga je li po dosad viđenom prvenstvo već sada uvelike odlučeno.


– Teško je reći je li prvenstvo gotovo. No, »Dinamo« ima veliku prednost i sklon sam tome da će je teško ispustiti. Nikad se ne zna. Rijeka i drugi pratitelji su dosta bodova prokockali na tzv. malim utakmicama što »Dinamo« nije. Imao je samo kiks odmah na startu kada je remizirao s Rudešom. Još je rana faza prvenstva, mislim da je još rano govoriti o pobjedniku.


Cvitanović je odigrao puno utakmica protiv Rijeke. U kakvom su mu ostali sjećanju tadašnji derbiji?


– S Rijekom je uvijek bilo zanimljivo, natjecateljski dobro. Naše utakmice bile su uvijek nabrijane i pune emocija. Bile su to uvijek dobre i kvalitetne utakmice, meni uvijek drage – kaže Igor.


Najveće pobjede


Rijeka – Dinamo 4:1 (7. ožujka 2018.)


Rijeka – Dinamo 5:2 (18. rujna 2016.)


Najveći porazi


Dinamo – Rijeka 6:0 (19. rujna 2009.)


Dinamo – Rijeka 6:1 (10. svibnja 2005.)