Treća HNL zapad

Prva pobjeda Opatijaca, pjesnici pali na Kantridi

Anto Ravlić

Antonio Pejanović/R. BRMALJ

Antonio Pejanović/R. BRMALJ



RIJEKA Stadion Kantrida. Gledatelja 300. Sudac: Jerbić (V. Gorica) 7. Pomoćnici Kupres (Samobor), Mužar (V. Gorica). Strijelci: 1:0 Pejanović (2′), 2:0 Lazić (20-11m). Žuti karton: Flego, Vlatković (Opatija).


OPATIJA: Lovrić 8, Furijan 6,5 (od 38′ J. Rudan 6,5), Vlatković 6,5, Cvetković 6,5 (od 46′ Šolić 7), Jukičić 6,5, Lazić 6,5, Kovačević 6,5, Rilov 6,5, Ismaili 7, Pejanović 8, Blečić 6 (od 62′ Flego 6,5).


ZAGREB: Knežević 8,5, Tarić 6, Čilić 5, Granić 5, Karlovčec 5, Bektaši 5,5, Jokić 5 (od 62′ Regović), Mihoković 7, Marinić 5, Tramontana 6, Pavlic 5 (od 33′ Mikulić, od 77′ Matijević -).


Zagreb na Kantridi. Kao nekad činilo se zaspalima u vremenu. No, nekadašnji prvak Hrvatske ne stiže na ogled kao nekad Rijeci, već kao trećeligaški fenjeraš Opatiji. Opatijci znaju kako se dobija Zagreb u rujnu. Izbacili su tadašnjeg prvoligaša u Kupu prije četiri godine. Pod stijenama Kantride Opatijci su pobijedili goste koji su na trenutke dopadljivo, ali uglavnom bezopasno pleli travnjakom. Svakako je opravdanje neiskustvo. I mladost. Gosti su imali sedmoricu igrača od 16 do 19 godina.Kao po pravilu, kad god bi zaiskrilo u prvom dijelu pred Zagrebovim vratima, u glavnoj ulozi bio je brzi Pejanović, koji je zabio pogodak nakon neozbiljnog poigravanja stopera Granića, kreirao stopostotnu šansu, srušen je za jedanaesterac, uletio je u stopostotnu priliku. Uz Pejanovića, najbolji igrač na terenu bio je izvanredni vratar Zagreba Knežević. U prvih 45 minuta skinuo je tri zicera. Na terenu se od Zagrebaša najviše svidio najmlađi i najsitniji igrač, Mihoković, koji još nije navršio ni 17 godina. Publika je mladića za poteze nagradila pljeskom. Opatija je već u prvom dijelu mogla deklasirati Zagrepčane da nije bilo Kneževića i nevjerojatnog promašaja Blečića, koji neometan s pet metara nije pogodio vrata. Pamtit će se vrhunska asistencija Ismailija iza leđa obrane, koja je donijela penal Opatiji te prodor i asistenciju Rilova za Blečića. O nemoći Zagreba svjedoči da su prvi udarac, nebu pod oblake, poslali u 39. minuti. Minutu kasnije koliko, toliko ozbiljan udarac.




Poredak: Krk 12, Vinogradar 12, Orijent 1919 12, Trnje 12, HAŠK 7, Dubrava TK 7, Vrbovec 7, Ponikve 6, Opatija 5, Kurilovec 5 bodova…



U drugom poluvremenu Knežević je ponovno skinuo dva zicera. Tempo je pao. Monotoniju su razbijale minijature Šolića. Opatija je mogla deklasirati Zagreb. Vratar gostiju je skinuo pet stopostotnih šansi. No, Opatija je preopušteno ušla u finiš utakmice. Lovrić je morao skinuti zicer u 78. minuti. I opet u 85. minuti. Nonšalantnost je mogla skupo stajati crno-bijele. Moglo je biti 7:0, ali i 2:2. Rezultat su kreirali vrhunski vratari, a Opatijci su zabilježili prvu pobjedu u prvenstvu.