Izbornik traži mir

NEUGODNA PITANJA PRIJE SENEGALA Dalić: ‘Pustite presude, pustite sudove, dajte dečkima mira’

Marko Cvijanović

foto: Dubravka Petrić / PIXELL

foto: Dubravka Petrić / PIXELL

"Ne razumijem da uopće dajete povoda tome. Ovo je Hrvatska, ovo je nogomet, ovo je Svjetsko prvenstvo. Pustite presude, pustite sudove, to nije naš posao."



RIJEKA – Hrvatska nogometna reprezentacija danas u Osijeku od 18 sati protiv Senegala igra posljednju prijateljsku utakmicu pred skorašnji nastup na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, uoči koje je u prekrasnom ambijentu u Bogdanovcima odradila posljednji trening. Pa ipak, izbornik »kockastih« Zlatko Dalić morao se suočiti s neugodnim pitanjima o presudi Zdravku Mamiću, u kontekst koje su dovedeni i stožerni prvotimci Dejan Lovren i Luka Modrić. Kapetan se, unatoč najavama, ipak nije pojavio pred novinarima…


– Ma, ja to neću komentirati. Ne razumijem da uopće dajete povoda tome. Ovo je Hrvatska, ovo je nogomet, ovo je Svjetsko prvenstvo. Pustite presude, pustite sudove, to nije naš posao. Dajte dečkima mira. Nemojte vi to potencirati kao novinari, jer nije red. Dajte dečkima nek igraju nogomet i nek uživaju u nogometu – rekao je Dalić i najavio današnji nogometni »happening« u Gradskom vrtu.


Preventiva


– Uporno ponavljam: momčad će dati sve od sebe, došli smo ovdje u Osijek pružiti gledateljima dobru zabavu i osigurati pozitivnu atmosferu uoči svjetskog prvenstva. Ovo je Hrvatska i želimo da i dečki uživaju u nogometu. I vi novinari ne biste trebali komplicirati jer to nije red, dajte dečkima da uživaju i da publici ostavimo pozitivan dojam – poručio je Dalić, koji je oduševljen dočekom u Bogradnovcima.




– Raduje me da smo došli u Bogdanovce, u Vukovar, u Slavoniju. Nismo mogli izabrati bolje mjesto za kraj priprema koje smo odradili jako dobro. Odradili smo sve kako sam zamislio.


Što se jučerašnjega treninga tiče, iz opravdanih razloga rpopustili su ga Šime Vrsaljko, novopečeni i ponosni otac malog Bruna, odnosno Vedran Ćorluka.


– S Vedranom je sve u redu, Ćorluka je travnjak ispustio samo iz preventivnih razloga, jer je teren malo tvrd. To je sve.


Dalić osam dana pred prvu utakmicu na svjetskoj smotri zrači potrebnim optimizmom i samopouzdanjem, ne želi da išta poremeti dobro ozračje u momčadi.


Osjećaj


– Imam izvrstan osjećaj uoči Svjetskog prvenstva u Rusiji i ne želim negativu u krugu reprezentacije. Došli smo pripremljeni i dat ćemo sve od sebe da bismo sutra pobijedili Senegal – zaključio je izbornik uoči današnje utakmice pred koju je uigravao novi sustav (3-5-2) s trojicom igrača u zadnjoj liniji. Ili još uvijek nije siguran koja su dvojica stopera u prednosti ili se ne želi odreći nijednog od trojice »nedodirljivih« (Ćorluka, Vida, Lovren).



Hrvatska nogometna reprezentacija pala je za dva mjesta na najnovijoj FIFA-inoj ljestvici objavljenoj sedam dana prije početka svjetskog prvenstva u Rusiji i trenutačno je 20. reprezentacija svijeta. Hrvatska u odnosu na prošli mjesec ima trideset bodova manje. Poslije svibnja u kojem je odigrano 74 prijateljskih pripremnih utakmica za SP, ljestvica nije zabilježila značajnije promjene. Prvo mjesto i dalje drži Njemačka, drugi je Brazil, a treća je Belgija.


Argentina, reprezentacija koja je s Hrvatskom u skupini D na SP u Rusiji, nalazi se na petom mjestu kao i prošli mjesec. Među prvih deset dogodila se jedna promjena, Poljska se popela s desetog na osmo mjesto, a Španjolska je pala s osmog na deseto. Od preostalih hrvatskih suparnika u skupini D u Rusiji Island je ostao na 22. mjestu a Nigerija na 47. A osim Španjolske, koja je nazadovala na ovoj ljestvici, drugi suparnik Hrvatske u Ligi nacija, Engleska je zabilježila pomak naviše za jedno mjesto i i sada je 12. reprezentacija svijeta. Sljedeća FIFA-ina ljestvica bit će objavljena 19. srpnja po završetku svjetskog prvenstva u Rusiji.


Uzimajući u obzir činjenicu da su na većini treninga u pripremnom razdoblju u »markirnim« majicama uvijek igrali Badelj, Modrić i Rakitić, čini se da je Dalić prelomio kad su u pitanju uloge u veznoj liniji. Najveća je konkurencija na krilnim i poziciji središnjega napadača. Perišić je još uvijek u prvom planu, Rebić se ozbiljno nameće, a Mandžukić vraća u momčad budući da problemi s koljenom ipak nisu ozbiljnije prirode. U ovom trenutku Kramarić je u prednosti pred Nikolom Kalinićem, koji je uz Pjacu i Brozovića najveći »gubitnik« priprema. Pitanje je, međutim, u kojoj je mjeri Dalić određene stvari u igri uspio sakriti od javnosti.