Rijeka vs. Osijek

IVAN MANCE: Osjeća se dolazak derbija, neće nam biti lako, ali ni Osječanima

Denis Frančišković

Ivan Mance/Foto Arhiva NL

Ivan Mance/Foto Arhiva NL

»Osijek« raste uz sezone u sezonu, ulažu ogroman novac u svoju momčad i infrastrukturu. Dovode i nove dobre igrače, a imaju i kontinuitet struke što je u Hrvatskoj rijetkost. »Rijeka« i »Osijek« postali su pravi sportski rivali, naše utakmice sve su bolje, jake i agresivne, pune ritma i šansi - kaže zamjenik sportskoga direktora Rijeke



RIJEKA S povratkom vrućina pomalo raste i ona nogometna temperatura na Rujevici. Ne čudi to kada se zna da je nedjeljni gost »bijelih« momčad s Drave, na drugom mjestu s bodom prednosti ispred Riječana, koji kao da su se u posljednje vrijeme zaželjeli nogometa. Prvenstvena stanka došla im je u trenutku nakon solidne izvedbe u Maksimiru gdje su prezentirali kompaktnost i otkinuli vrijedan bod lideru, nakon čega je uslijedila injekcija samopouzdanja. Rasprodana Kantrida, usijana atmosfera i raspucana momčad, puna dinamita. Nešto što svaki pravi navijač »Rijeke« priželjkuje i sutra na popunjenoj Rujevici…


– Osjeća se dolazak derbija, a stanje je normalno, radi se po ustaljenom principu. Reprezentativci su nam se priključili, igrači su u jednom dobrom tonusu i treningu. Ako to prenesemo na teren uz pomoć pune Rujevice, uz atmosferu sličnu onoj protiv »Maribora«, možemo do uspjeha – kaže Ivan Mance, zamjenik sposrtskog direktora »bijelih« i odmah se prebacuje na suparnika koji je u posljednjih utakmicama znao zagorčati život momčadi Matjaža Keka. Ipak, onu posljednju dobili su na Riječani u travnju na Rujevici golom Jakova Puljića u 88. minuti.


– »Osijek« raste uz sezone u sezonu, ulažu ogroman novac u svoju momčad i infrastrukturu. Dovode i nove dobre igrače, a imaju i kontinuitet struke što je u Hrvatskoj rijetkost. »Rijeka« i »Osijek« postali su pravi sportski rivali, naše utakmice sve su bolje, jake i agresivne, pune ritma i šansi. Bit će to jedna jako teška utakmica. I za nas, ali i za goste – najavljuje »Rijekin« operativac.


Ispravan put




Uistinu i »Rijeka« i »Osijek« postaju slična priča po mnogočemu. »Rijeka« je otišla dosta daleko, »Osijek« je na neki način slijedi i ne krije da mu je klub s Rujevice svojevrsni uzor. Komplimenti su obostrani.


– »Rijeka« je možda prvi klub u Hrvatskoj koja je na taj način privatiziran što se pokazalo uspješnim. Posljednjih pet, šest godina ostvarili smo sjajne rezultate, na terenu i van terena, na domaćoj i međunarodnoj sceni. »Osijeku« želimo sve najbolje, oni su naši sportski prijatelji i rivali. Želimo im stvarno dobro u svakom pogledu, osim naravno rezultatski kad igraju protiv nas – dodaje Mance.


Iz gostujućeg tabora stiže tek nezadovoljstvo odabirom djelitelja pravde. Fran Jović nije sretno rješenje za njih, tvrde Osječani, nakon što im je sudio već dvaput ove sezone. Riječani?


– I ja imam neka loša iskustva što se tiče naših utakmica. Ali što reći? Nadamo se da poslije ove utakmice nitko neće ni znati tko je sudio. Vjerujem da neće utjecati na rezultat i biti taj o kojem će pričati – kratak je i jasan Mance kojeg raduje što liga ima obrise poprilične izjednačenosti i što i »mali« klubovi postaju teški zalogaji za one veće.


»Rijekini« planovi na travnjaku niti ovaj put nisu dugoročni, po onoj »najvažnija je svaka sljedeća utakmica«.


– Liga se pokazuje kao dosta izjednačena i još nije bilo nekih velikih rezultata, odnosno izrazito izraženih pobjeda. Svaka utakmica imat će neku svoju težinu. Nećemo razmišljati o tome što nas čeka nakon »Osijeka«, već razmišljamo isključivo o Osječanima. Želimo biti potpuno spremni za tu utakmicu i ako je moguće uzeti sva tri boda – kaže Mance i nastavlja: – Prvenstvo je još u početnoj fazi, to je maraton od 36 kola i svake sezone, čak i one kad smo osvajali naslov prvaka, govorili smo »idemo pomalo, od utakmice do utakmice«. Na kraju ćemo podvući crtu i vidjeti bodovni saldo i gdje smo. Mislim da je to jedini ispravan put kojeg se moramo držati, da ne smijemo razmišljati u ovom slučaju dva koraka unaprijed što se tiče terena. Naravno, ovo drugo van travnjaka mora se planirati i o tome se mora voditi jako puno računa.


Sinergija


Ljestvica po Manceu zasad nije najvažniji pokazatelj konkurencije, svaka utakmica nosi specifičnu težinu. Iako uvijek je lijepo biti na vrhu.


– Stanje mi se čini dosta realnim s obzirom na situaciju kakva je trenutačno u klubovima. Prvenstvo se tek zakuhava, razlike među klubovima još uvijek su minimalne tako da ljestvica u ovom trenutku najvažnija, iako je naravno uvijek bolje biti što više gore ili na vrhu ako je moguće – tvrdi zamjenik sportskog direktora »bijelih« za kojeg je kao i ostatak logistike i operative, ali i za momčad itekako važna sinergija s navijačima. Ta veza uvijek je »Rijeci« donosila profit.


– Pozitiva je važna za svaki naš trening, ne samo za sudar s »Osijekom«. Ovakvo ozračje je i nešto što nam je trebalo, jer smo nakon ispadanja u Europi i mi i navijači bili u nekakvom »balonu«. Nije nam bilo lako, a utakmicom na Kantridi opet smo vratili onaj stari elan i vjerujem da će navijači nešto slično prirediti i na Rujevici po tko zna koji put. Atmosfera na Rujevici je zaista sjajna iz sezone u sezonu, puno pomaže našim dečkima na putu svake pobjede.



 Dobre vijesti dolaze iz tabora »bijelih« kad je u pitanje buduće kompletiranje momčadi, odnosno stanje Leonarda Žute nakon operacije meniska i Darka Velkovskog koji je u podužoj fazi rehabilitacije.


– Žuta se oporavlja nakon operacije, a opravak ide u dobrom smjeru. Naša medicinska služba je također odradila dobar posao. Velkovski se vratio i ok je, praktički počeo je odrađivati čitave treninge tako da se polako kompletiramo – konstatira Mance.



Povratak na Kantridu kod Mancea je probudilo sjećanja na dane kada je bio među vratnicama.


– Bilo je stvarno lijepo, buđenje nekih uspomena. Branio sam na Kantridi za »Rijeku«, ali na Rujevici nikad nisam. Na lijepu atmosferu nadovezala se i igra pa je ukupno to bio pravi pogodak. Jako je važno da svi zajedno ostanemo u toj dobroj vibri i energiji i da sve to prenesemo na našu Rujevicu gdje se stvori također paklena atmosfera i rijetko tko se uspje oduprijeti »Rijeci«. Pozivam sve naše navijače, ne samo pretplatnike, nego i sve druge da nam se pridruže jer navijač »Rijeke« si uvijek, momčadi je potreban svaki glas i svaka ruka da ostvari pobjedu – dodaje Mance.