Najveće priznanje

HRVATSKA VEČER U LONDONU Luka Modrić proglašen za najboljeg svjetskog nogometaša!

P. N.

Luka Modrić/Foto REUTERS

Luka Modrić/Foto REUTERS

- Volio bih pozdraviti moju Hrvatsku, kakvo smo prekrasno ljeto imali... Hvala vam na predivnim emocijama - rekao je Modrić koji se na kraju nazočnima obratio na materinjem jeziku



LONDON Kazaljke na satu stale su na 21 sati i 56 minuta kada se londonskim Royal Festival Hallom prolomio gromoglasni pljesak, a Luka Modrić iz prvoga reda i pratnje supruge Vanje krenuo prema pozornici. Predsjednik FIFA-e Giovanni Infantino je trenutak kasnije obznanio da je veznjak “kockastih” i Real Madrida ušao u povijest hrvatskog i svjetskog nogometa. Luka Modrić dobio je FIFA-inu nagradu The Best namijenjenu najboljem nogometašu Svijeta u sezoni 2017./18., nagradu koja se nekada zvala Zlatnom loptom i koja je do godine hrvatskog čarobnjaka bila u pravilu namijenjena argentinskom velikanu Leu Messiju ili portugalskoj zvijezdi Cristianu Ronaldu. Modrić je svoju najveću pobjedu izvan travnjaka izvojevao u konkurenciji Portugalca Cristiana Ronalda i Egipćanina Mohameda Salaha.



Argentinski majstor Lionel Messi i portugalska zvijezda Cristiano Ronaldo rekorderi su sa po pet nagrada za najboljeg nogometaša svijeta u izboru Međunarodne nogometne federacije (FIFA).  Međunarodna nogometna federacija nagradu za najboljeg nogometaša svijeta dijeli od 1991. godine, a prvi dobitnik je bio Nijemac Lothar Matthaus. Od 2010. do 2015. godine nagradu je dodjeljivala u suradnji s France Footballom koji najboljem nogometašu svijeta daje Zlatnu loptu. Međutim, prije tri godine FIFA i Francuzi odlučili su se razići.


Nagradu su do sada dobivali nogometni majstori kao što su Brazilci Ronaldo, Ronaldinho, Romario, Rivaldo i Kaka, Talijani Roberto Baggio i Fabio Canavaro, Francuz Zinedine Zidane, Nizozemac Marco van Basten, a od 2008. godine nagradu su osvajali jedino Portugalac Cristiano Ronaldo i Argentinac Lionel Messi. Obojica po pet puta. Luka Modrić se može pohvaliti kako je tek 15. igrač koji je ušao u odabrani društvo. Najviše nagrada je otišlo u Brazil, čak osam. Ronaldo je tri puta bio najbolji, Ronaldinho dva puta, a po jednom su nagradu za najboljih igrača svijeta dobili Romario, Rivaldo i Kaka.Zanimljivo, Modrić je postao tek prvi nogometaš u posljednje 24 godine koji je u istoj godini dobio nagradu za najboljeg nogometaša svijeta i za najboljeg igrača svjetskog prvenstva. Posljednjem je to uspjelo Brazilcu Romariju 1994. godine.




– Velika je čast i sjajan osjećaj biti ovdje s ovim nevjerojatnim trofejom. Čestitke Salahu i Cristianu na velikoj sezoni. Nadam se da će u budućnosti imati priliku boriti se za ovaj trofej. Ovaj trofej je za sve moje suigarače u Realu i u reprezentaciji Hrvatske, ovaj trofej je za sve trenere s kojima sam radio. Bez njih ne bi uspio. Ovaj trofej pripada i mojoj obitelji bez koje ne bi bio osoba kao što jesam. Hvala navijačima iz cijeloga svijeta na podršci. Hvala i onima koji su glasali za mene. Hvala i brončanoj generaciji iz 1998. godine koja je bila velika inspiraciji mojoj generaciji u Rusiji, nadam se da ćemo i mi tako nekoj drugoj generaciji biti inspiracija. Ova nagrada pokazuje da se mogu ostvariti svi snovi – rekao je Modrić neposredno nakon što je velikim priznanjem okrunjena njegova sezona za pamćenje kako na klupskom tako i reprezentativnom planu.



Sve nazočne je tada zamolio za malo strpljenja dok se obratio na španjolskom i hrvatskom jeziku. Jasno, obratio se prvo svima kojima je Real u srcu, a onda i navijačima i svima u domovini.


– Volio bih pozdraviti moju Hrvatsku, kakvo smo prekrasno ljeto imali… Hvala vam na predivnim emocijama – rekao je između ostaloga Luka, a nazočnom Zvonimiru Bobanu potekla suza niz oko što nije promaknulo režiseru TV prijenosa.  



 Rođen: 9. rujna 1985. u Zadru


Visina: 1.72 m


Pozicija: veznjak:


Klubovi: Zadar (1992-2001), Dinamo (2002-08), Zrinjski (2003-04), Inter Zaprešić (2004-05), Tottenham (2008-12), Real Madrid (2012-)


Reprezentacija: 115 nastupa i 14 golova (2006-)


Trofeji: 20


Dinamo: tri naslova prvaka Hrvatske (2006, 2007, 2008), dva hrvatska Kupa (2007, 2008), hrvatski Superkup (2006)


Real Madrid: španjolsko prvenstvo (2017), španjolski Kup (2014), španjolski Superkup (2012., 2017), četiri Lige prvaka (2014, 2016, 2017, 2018), europsku Superkup (2014, 2016, 2017), Svjetsko klupsko prvenstvo (2014, 2016, 2017)



Modrić je morao na pozornicu i prije nego što je primio ovu laskavu nagradu. Naime, Luka je izabran i u FIFA-inu jedanaestorku prošle sezone koja glasi ovako: De Gea – Dani Alves, Varane, Sergio Ramos, Marcelo – Modrić, Kante – Hazard – Messi, Mbappe – C. Ronaldo. Jedanaestorka je, nagrađena od Ronaldinha i Michaela Ballacka, “istrčala” okrnjena na pozornicu budući da se nisu pojavili Leo Messi i Cristiano Ronaldo.



Hrvatski nogomet imao je još jednog predstavnika u završnom FIFA-inu izboru: izbornika Zlatka Dalića. Legendarni francuski stručnjak Arsene Wenger ovako je predstavio tri kandidata za titulu naj-trenera.


– Jedan je vodio reprezentaciju do finala SP-a, jedan ga je osvojio, a jedan treći put uzeo Ligu prvaka – rekao je Wenger misleći na Zlatka Dalića, Didera Deschampsa i Zinedine Zidana. Nagrada je otišla u ruke trenera svjetskih prvaka – Didiera Deschampsa.


– Hvala Zinedineu Zidaneu i Zlatku Daliću na dobroj konkurenciji. I oni su mogli dobiti nagradu. Hvala predsjedniku Francuskog ogometnog saveza koji mi je dao povjerenje. Mi treneri ne možemo ništa sami, bez igrača i pomoćnika smo ništa, upravo oni su mi pomogli da dođem ovdje. Hvala mojem stručnom stožeru, svojoj obitelj i svima koji su bili uz mene – rekao je Deschamps.


Za najboljeg trenera jedne ženske ekipe izabran je Reynald Pedros (Lyon) ispred japanske Asako Takakuro i nizozemske izbornice Sarine Wiegman. Za najbolju nogometašicu proglašena je nakon osam godina – Brazilka Marta.


Najbolji vratar je Belgijanac Thibaut Curtois u konkurenciji Huga Llorisa i Kaspera Schmaichela. Nagradu Ferenc Puškaš, namijenjenu strijelcu najljepšeg pogotka pripala je Mohamedu Salahu (Liverpool). Za najbolje navijače (glasali su samo navijači diljem svijeta), izabrani su navijači reprezentacije Perua koji su masovno bodrili svoju selekciju na proteklom SP-u u Rusiji. FIFA fair play nagrada otišla je u ruke Nijemca Lennart Thya.