Anketa

DAMIR MILINOVIĆ: Prvenstvo još nije riješeno

Denis Frančišković

Dino Perić (Dinamo) i Maxwell Acosty (Rijeka)/Foto Arhiva NL

Dino Perić (Dinamo) i Maxwell Acosty (Rijeka)/Foto Arhiva NL

Bio sam u Rijeci osam sezona i moram priznati i kad je Rijeka nešto lošije stajala nitko nije mogao tek tako doći na Kantridu i reći da će uzeti bodove. Rijeka se doma mora postaviti favorit protiv bilo koga. Stvorila je takav imidž posljednjih godina, osvojila naslov i uvijek je tu, na korak, dva od Dinama... - kaže Višković



RIJEKA Nekad uzdanice »Rijeke« u borbi za titulu 1999. godine, danas treneri na »zapadnoj obali« preko Učke. Damir Milinović i Dalibor Višković, stoper i lijevi bočni ondašnje »Rijeke« koja je pod Nenadom Gračanom bila nadomak povijesnog naslova, danas peku trenerski zanat. Milinović je nakon »Pomorca«, »Novigrada«, »Cibalije« i »Gorice«, trener »Kopra«, Višković »Buja«… Strpljivo grade nogometne karijere i, naravno, »osluškuju« sve što se događa na Kvarneru. Pa i ususret najnovijem sudaru »Rijeke« i »Dinama«, posljednjih pet godina središnjeg derbija hrvatskog nogometa u borbi za vrh. U međuvremenu, »Rijeka« je malo spustila ručnu, »Dinamo« dodao gas, na dva kolosijeka juri više nego uvjerljivo.


– Dolazi derbi koji bodovno nije derbi, no kad »Rijeka« i »Dinamo« igraju, bez obzira na poziciju na ljestvici i jačinu momčadi, uvijek su to utakmice pod povećalom. Uvijek su to pune tribine, nabrijana atmosfera. Nadam se da će tako biti i ovaj put – ističe Damir Milinović. – Istina, »Rijeka« je sada pod nekim manjim psihološkim stresom. Nakon odlaska Matjaža Keka i dolaska Igora Bišćana dogodile su se neke stvari i promjene. »Dinamo« dolazi »Rijeci« u nezgodno vrijeme, osigurao je europsko proljeće, prvi je na ljestvici HNL-a i može igrati rastrećeno. Mislim da »modri« na Rujevicu prvi put u posljednjih nekoliko godina dolaze opuštenije, imaju dobru bodovnu zalihu, a s druge strane čeka ih jedna momčad koja se mora u ovakvim utakmicama pokazivati i dokazivati.





Koliko god Zagrepčani djelovali »papirnati favoriti«, Mlinka je mišljenja da je ovaj susret i velika prilika za igrače »bijelih«.


– Pred »Rijekom« možda i nije toliko veliki imperativ, sve što se osvoji bit će dobro, ali ujedno to je velika prilika za ove igrače da se dokažu i skrenu pozornost na sebe. Prilika da dokažu da su zaslužili igrati u »Rijeci« i da su u stanju parirati jednoj europskoj momčadi. Vjerujem da će Rujevica opet biti puna i da ćemo gledati dobar nogomet – dodaje Milinović i ističe konstataciju s kojom se, kako kaže, mnogi neće složiti.


Još nije gotovo


– Prvenstvo još nije riješeno. Nitko nije siguran dok i matematički ne osigura naslov. Znamo da se događaju krize od dvije tri utakmice, izgubi se dosta bodova i sve se mijenja ako kokurenciji s druge strane krene i skupiti tih desetak bodova. Ima još puno za igrati, još je puno derbija pred nama. A tu ne treba zaboraviti niti »Lokomotivu«, »Osijek«, »Rijeku«… Niti »Goricu« koja je iznenađenje, »Hajduk« se uvijek zna probuditi. Puno je bodova u igri, prednost »Dinama« je velika, ali ne i nedostižna – tvrdi nekadašnji prvotimac »Rijeke«.


Hvali rukopis Nenada Bjelice u Maksimiru, ali smatra da su i gosti ranjivi.


– Čitao sam svojedobno Bjeličinu izjavu da su svi igrači htjeli otići, a sada svi žele ostati. To je najveći uspjeh jednog trenera. Napravio je od jedne dosta posustale momčadi onu pobjedničku i punu samopouzdanja, a i vratio publiku u Maksimir. »Modri« dobro igraju, ali nisu nepobjedivi. Namučili su se u Kupu, prošli u samoj završnici. »Rijeka« mora igrati svoju igru i ima šansu. Nogomet je nepredvidiv. Očekujem obostrano tešku i neizvjesnu utakmicu – zaključuje Milinović.


S druge strane, Višković je već četvrtu sezonu na klupi »Buja«. Čeka upis za UEFA pro licencu, ide korak po korak…


– »Rijeku«, naravno, pratim, iako nisam duboko »unutra«. Ne stignem doći na neku utakmicu, ali pratim sve što se događa putem medija. Treba spustiti malo loptu na zemlju. Početak sezone nije dobar ako gledamo zadnjih par sezona, a ljudi se jako brzo naviknu na dobro, trebaju se sjetiti kada je bilo loše, kada je klub praktički bio pred zatvaranjem. »Rijeka« je u novije vrijeme postavila neke nove standarde i možda sad ovo nije dobro, no ima vremena za popravak – ističe Dalibor Višković i nastavlja:


– Normalno bit će se jako teško uključiti u borbu za prvaka, »Dinamo« ove godine ima momčad koja djeluje puno bolje u odnosu na one prijašnje. Ipak »Rijeka« može biti konkurenta i boriti se za sam vrh i drugu poziciju. Treba u to vjerovati. Vidimo da se pomak u rezultatima dogodio u posljednjih nekoliko utakmica.


Pokazali da mogu


I u njegovo vrijeme derbiji s »modrima« imali su poseban naboj, bili magnet za gledatelje. »Dinamo« je puno puta na Kantridu dolazio kao favorit pa se vraćao pognute glave…



– Bio sam u »Rijeci« osam sezona i moram priznati i kad je »Rijeka« nešto lošije stajala nitko nije mogao tek tako doći na Kantridu i reći da će uzeti bodove. »Rijeka« se doma mora postaviti favorit protiv bilo koga. Stvorila je takav imidž posljednjih godina, osvojila naslov i uvijek je tu, na korak, dva od »Dinama«… Vjerujem da će Bišćanova momčad napraviti sve da tu utakmicu dobije. Po meni sve je otvoreno – kaže Višković.


Vjeruje da će »Rijeka« prebroditi i ovu krizu, iz koje je praktički rezultatski već izašla.


– Sigurno da kad su rezultati loši da je odmah poljuljana atmosfera u klubu i samoj momčadi. Ali »bijeli« su pokazali i da se mogu izvući iz tih problema, a uvijek treba napomenuti da klub svake godine napušta jako puno igrača i znamo da se kod nas živi od prodaje. Rezultat je taj koji donosi dobru atmosferu neovisno o lošijim igrama. Vjerujem da se sve to sada malo stabiliziralo – dodaje Višković.


Lidera iz Maksimirske također će objektivno pohvaliti.


– »Dinamo« ima širinu za hrvatske prilike, složio je respektabilnu momčad, nemaju baš tako zvučne pojedince kao nekad, ali djeluju bač kao prava momčad. Međutim, protiv »Lokomotive« su se dosta mučili. Naše prvenstvo generalno nije za potcijeniti, ima dobrih momčadi i »Rijeka« će biti »modrima« tvrda kost. »Rijeka« se mora postaviti kao favorit iako joj neće biti nimalo lako – zaključuje Višković.