Nova provjera

Bundesligaški trolist za prekid posta: Mogu li “rezerve” srušiti Meksiko?

Marko Cvijanović

Foto: Darko JELINEK

Foto: Darko JELINEK

Taman da i u posljednji trenutak Dalić odustane od nekih najavljivanih rješenja, izvjesno je da će u službi neefikasnosti osjetniju minutažu dobiti bundesligaški napadački trolist Pjaca – Kramarić – Rebić. Kramarićeve su ovosezonske brojke pritom najupečatljivije



Hrvatska nogometna reprezentacija u prvim satima srijede (4 sata, HTV 2) u Arlingtonu pored Dallasa protiv Meksika igra prijateljsku utakmicu od koje će u velikoj mjeri ovisiti opći dojam američke turneje »kockastih«. Poslije poraza od Perua (0:2) još uvijek se sve doima kao propala ekskurzija nogometnih »maturanata« uoči ispita zrelosti generacije koja obećava na Svjetskom prvenstvu u Rusiji za dva i pol mjeseca.


Okolnosti uoči ogleda s Meksikancima pritom su bitno drukčije, Hrvatska će igrati bez šestorice stožernih prvotimaca koji su odigrali veći dio utakmice s Peruom (Modrić, Subašić, Perišić, Mandžukić, Brozović, N. Kalinić), a onda oslobođeni reprezentativnih obaveza zahvaljujući benevolnentnosti izbornika Zlatka Dalića. Na stranu je li Dalić isključivo izlazio ususret klubovima svojih igrača (Real Madrid, Monaco, Inter, Milan, Juventus) ili prorijedio momčad da bi svi putnici »preko bare« dobili odgovarajuću minutažu, momčad će u svakom slučaju doživjeti korjenite promjene.


Ne bude li nekih nepredvidljivih okolnosti, protiv Meksika će istrčati barem sedmorica novih igrača. Pritom je vrlo vjerojatno da će na lijevoj strani u zadnjoj liniji umjesto Strinića priliku dobiti Pivarić, da će u postojanom sustavu 4-2-3-1 na vratima Subašića zamijeniti Lovre Kalinić, a u zadnjoj liniji svoja mjesta zadržati Vrsaljko, Ćorluka i Vida. Dva mjesta na pozicijama zadnjih veznih igrača zauzet će Rakitić i Badelj, na krilima igrati Pjaca (desno) i Rebić (lijevo), a iza jedinoga napadača Kramarića od prve minute zaigrat će Kovačić.


Nezavidan položaj




Pred utakmicu s Meksikom Zlatko Dalić je u nezavidnom položaju budući da može izjednačiti negativni rekord po broju uzastopnih utakmica bez postignutog pogotka hrvatske reprezentacije. Samo jednom u povijesti »kockasti« na tri utakmice a redom nisu uspjeli postići pogodak. Dogodilo se to u razdoblju od 12. listopada 2005. do 29. siječnja 2006. godine pod izbornikovanjem Zlatka Kranjčara, koji je u posljednjem susretu uspješnoga kvalifikacijskoga ciklusa za Svjetsko prvenstvo 2006. godine remizirao z Mađarskom u Budimpešti (0:0), a onda u dvjema prijateljskim utakmicama što su uslijedile upisao dva poraza (Portugal 0:2, Južna Koreja 0:2).


Hrvatska reprezentacija sa Zlatkom Dalićem na čelu po deveti je put u povijesti uspjela spojiti dvije utakmice bez postignutoga pogotka, »kockasti« su prije nedavnoga poraza od Perua u Miamiju remizirali s Grčkom bez pogodaka (0:0) u uzvratnoj utakmici dodatnih kvalifikacija za SP u Rusiji. Prije njega probleme s neefikasnošću momčadi u jednom su trenutku svoga izborničkoga puta na svojoj koži osjetili Miroslav Blažević (Francuska 0:3, Španjolska 0:0), Mirko Jozić (Bugarska 0:0, Slovenija 0:0), Otto Barić (Estonija 0:0, Bugarska 0:2), već spomenuti Zlatko Kranjčar (Brazil 0:1, Japan 0:0), Slaven Bilić (Gruzija 0:1, Francuska 0:0), Igor Štimac samostalno (Škotska 0:1, Portugal 0:1) i u kombinaciji sa Nikom Kovačem (Škotska 0:2, Island 0:0) i Niko Kovač samostalno (Azerbajdžan 0:0, Norveška 0:2).


Rijetki izuzeci


Kad je već riječ o neefikasnosti, još jedna činjenica upada u oči. Hrvatska od posljednjih deset utakmica u jednogodišnjem razdoblju na čak pet nije uspjela postići pogodak (Estonija 0:3, Island 0:1, Turska 0:1, Grčka 0:0, Peru 0:2). Rijetki su izuzeci (Grčka 4:1) kada su »kockasti« strijelci bili raspoloženi. Zanimljivo, negativan trend od pet utakmica bez postignutog pogotka prethodno se dogodio u četverogodišnjem razdoblju tijekom kojih je najjača hrvatska nogometna vrsta odigrala čak 44 utakmice!?


Taman da i u posljednji trenutak Dalić odustane od nekih najavljivanih rješenja, izvjesno je da će u službi neefikasnosti osjetniju minutažu dobiti bundesligaški napadački trolist Pjaca – Kramarić – Rebić. Kramarićeve su ovosezonske brojke pritom najupečatljivije. Golgeter »Hoffenheima« postigao je sedam pogodaka na isto toliko posljednjih utakmica i pritom upisao i dvije asistencije. Kramarićev golgeterski nerv itekako se osjetio i u nepovoljnim okolnostima poraza od Perua. Pojednostavljeno, Kramarić je u posljednjim minutama izgubljene utakmice više napravio nego cijela momčad zajedno prije toga.


Iako nije tako produktivan kao Kramarić, Ante Rebić je jedan od ključnih igrača »Eintrachta« koji s nekadašnjim hrvatskim izbornikom Nikom Kovačem igra sezonu snova. Rebić je u odlične partije »Eintrachta« ugratio sedam pogodaka i tri asistencije. Marko Pjaca u »Schalkeu« nastoji steći kontinuitet igara i forme pred nastup na Svjetskom prvenstvu Rusiji i, iako se nije ustalio u prvoj momčadi, svoju minutažu koristi izuzetno dobro. Za samo 243 minute provedene na terenu u šest nastupa upisao je dva pogotka i oba od krucijalne važnosti za svoju momčad. Prvi je donio bod protiv »Hannovera« (1:1), drugi za minimalnu pobjedu nad »Herthom« (1:0).