Copa Libertadores

Buenos Aires pod opsadom policije zbog »Superclasica«

Hina



BUENOS AIRES Uzvratni susret polufinala Copa Libertadores, južnoameričke inačice Lige prvaka, između argentinskih velikana Boca Juniorsa i River Plate igrat će se uz neviđene mjere osiguranja.


Tako će autobus s igračima River Platea prilikom vožnje kroz Buenos Aires od njihovog kampa do stadiona »La Bombonera» pratiti 50 policajaca na motorima, te dva helikoptera, a uz rutu će biti razmješteno više od 3.000 policajaca. Igrači će se voziti u autobusu s neprobojnim staklima, a navijačima će biti zabranjeno prići autobusu na manje od 30 metara.


River je u prvoj utakmici polufinala pobijedio sa 2-0 i susret je prošao bez incidenata, no argentinske vlasti strahuju kako uzvrat neće biti tako miran. Navodno navijači Boce spremaju odmazdu za napad na autobus s njihovim igračima uoči uzvratnog susreta finala iz prošle godine.




Tada su navijači River Plate priredili zasjednu za autobus s igračima Boca Juniorsa. Izgred se dogodio na prilazu stadiona Monumental Antonio Vespucio Liberti, kada su navijači Rivera kamenjem i bocama gađali autobus s gostujućim igračima, od kojih su neke ozlijedili, a porazbijali su gotovo sve prozore na autobusu.


Najteže je prošao Pablo Perez kojem se dio stakla zabio u oko, te je završio u bolnici. Srećom, nije se radilo o težoj ozljedi. Nakon napada na autobus navijači Rivera su blokirali i prilaze stadionu kako kola hitne ne bi mogla pružiti pomoć igračima Boce, no policija je suzavcem ipak rastjerala huligane.


Susret je premješten iz Buenos Airesa u Madrid na stadion Santiago Bernabeu. Klubovi nisu željeli igrati u Madridu, ali su popustili pod pritiskom čelnika Južnoameričke nogometne federacije (CONMEBOL). Nakon što je prvi susret završio rezultatom 2-2, River je u Madridu pobijedio sa 3-1 osvojivši naslov prvaka Južne Amerike.


U prvoj utakmici ovogodišnjeg polufinala 2. listopada River je slavio sa 2-0 golovim Rafaela Borre (6-11m) i Ignacija Fernandeza (69). Uzvrat je na rasporedu u noći s utorka na srijedu u 2.30 sati po hrvatskom vremenu.


River i Boca su dva najveća kluba s najviše uspjeha u Argentini. River drži rekord od 36 naslova argentinskog prvaka, no Boca se približila nakon što je u posljednje četiri godine osvojila tri naslova i sad ih ima 33.


Boca je osvojila šest naslova Cope Libertadores dok ih River ima četiri.


U drugom polufinalu sastaju se brazilski klubovi Gremio i Flamengo, a prvi susret je završio 1-1. Uzvrat je 23. listopada na Maracani u Rio de Janeiru.


Finale je 23. studenog na stadionu Nacional Julio Martinez Pradanos u čileanskom gradu Santiago.