Kakva statistika

Bjeličin Dinamo još uvijek ne zna za poraz na strani!

Ivana Vaupotić

Nenad Bjelica/Foto Arhiva NL

Nenad Bjelica/Foto Arhiva NL

»Modri« su, povrh toga, na četrnaest ovosezonskih gostovanja svojim suparnicima zabili 27 golova, a primili su samo pet



ZAGREB Subotnji derbi s »Rijekom« na Rujevici predstavlja petnaestu natjecateljsku utakmicu »Dinama« na gostovanju u ovoj sezoni, što samo po sebi ne bi bilo ništa posebno da momčad pod stručnim ravnanjem Nenada Bjelice nema fascinantan učinak izvan Maksimira. Naime, u prvenstvu, Kupu, Europskoj ligi i kvalifikacijama Lige prvaka, »modri« ansambl još uvijek nije doživio poraz na strani!


Štoviše, ako se tome doda finale Kupa u Vinkovcima s »Hajdukom« na kraju prošle sezone (1:0), ispada da »Dinamo« s Bjelicom nikada nije izgubio van stadiona Maksimir. »Modri« su, povrh toga, na četrnaest ovosezonskih gostovanja svojim suparnicima zabili 27 golova, a primili su samo pet.


Statistika


Uzme li se u obzir samo HT Prva liga, učinak izgleda još impresivnije. Pod Bjeličinim ravnanjem »Dinamo« je ove sezone kao gost osvojio 19 od 21 mogućeg boda, a pri tome je primio samo jedan gol, i to u uvjerljivoj pobjedi nad »Istrom 1961« u Puli (4:1).




Usporedbe radi, u zadnjih sedam prvoligaških gostovanja prije dolaska 47-godišnjeg stručnjaka »modri« ansambl je pobijedio »Istru 1961« (4:0), »Cibaliju« (2:0) i »Hajduk« (2:1), remizirao je s »Interom« (1:1) i »Slaven Belupom« (2:2) i izgubio je od »Lokomotive« (3:1) i »Rudeša« (1:0). Ta očigledna razlika više nego jasno govori da je Bjelica u Maksimirsku 128 donio veliku promjenu mentaliteta momčadi kada su u pitanju utakmice izvan Maksimira.


Naravno, uvijek će se naći skeptici koji će reći da je u dvije utakmice Kupa »Dinamo« popravljao gostujuću statistiku na niželigašima. Međutim, to baš i nije točno. Preciznije, u mjestu zvanom Mravince, na južnim padinama Mosora, »modri« su izvukli tijesnu pobjedu nad domaćom »Slogom« (1:0), a zatim je bio nešto učinkovitiji kod »Zeline« (4:0). Izbace li se te dvije utakmice iz ukupnog učinka ove sezone, »Dinamo« je u dvanaest ogleda na gostovanjima ostvario devet pobjeda i tri remija, s gol-razlikom 22:5.


Težina


Za ilustraciju je dovoljno uzeti u obzir dvoboj s »Young Boysima« u Bernu. »Modri« su u prvoj utakmici zadnje runde kvalifikacija Lige prvaka tamo ostali neporaženi (1:1), s time da su primili gol već u 2. minuti a švicarski prvak je u iduće dva domaća nastupa u svom prvenstvu pregazio »Xamax« (5:2) i »Basel« (7:1).


Uz sve to, nije na odmet istaknuti još jedan podatak koji daje dodatnu težinu rezultatima kluba iz Maksimirske 128 na gostovanjima. Naime, svaki put kada je primio gol, »Dinamo« se našao u rezultatskom zaostatku. »Modri« su kod »Hapoela« gubili 2:0 i uspjeli su se vratiti, u Bernu su rano kleknuli i također su izjednačili, a kod »Istre 1961« i »Spartaka« iz Trnave uspjeli su u potpunosti okrenuti utakmicu i stići do pobjede.


MODRA GOSTOVANJA S BJELICOM HT PRVA LIGA


Gorica – Dinamo 0:1


Hajduk – Dinamo 0:0


Rudeš – Dinamo 0:3


Istra 1961 – Dinamo 1:4


Slaven Belupo – Dinamo 0:2


Osijek – Dinamo 0:2


Lokomotiva – Dinamo 0:1


KVALIFIKACIJE LIGE PRVAKA


Hapoel – Dinamo 2:2


Astana – Dinamo 0:2


Young Boys – Dinamo 1:1


EUROPSKA LIGA


Anderlecht – Dinamo 0:2


Spartak – Dinamo 1:2


HRVATSKI KUP


Sloga – Dinamo 0:1


Zelina – Dinamo 0:4


JESEN ZA PAMĆENJE – Nogometaši »Dinama« i trener Nenad Bjelica slave europsko proljeće


G. STANZL/PIXSELL