Kakav paradoks

Rijeka bi najefikasniju sezonu mogla zaključiti s rekordnim bodovnim zaostatkom od Dinama!

Portal Novilist.hr

Zoran Kvržić i Domagoj Pavičić/Foto PIXSELL

Zoran Kvržić i Domagoj Pavičić/Foto PIXSELL

Pomalo paradoksalno je da se može vrlo lako dogoditi da "bijeli" zaključe sezonu na drugom mjestu, s rekordnim brojem postignutih pogodaka, ali pritom rekordnim bodovnim zaostatkom za modrima u tkz. "eri Volpi". Primjerice, prošle sezone Rijeka je u 32 kola sa 67 postignutih golova osvojila bod više bodova nego ove sezone i pritom imala osjetno manji zaostatak za "modrima" (minus šest bodova). Bitno je naravno napomenuti da je Dinamo osvojio 13 bodova više nego u istom periodu prošle sezone.



RIJEKA Pulska sedmica, druga u razmaku od nekoliko kola, izazvala je prema očekivanjima bitno drugačiju reakciju u Rijekinom okruženju nego nakon debakla u posljednjem gostujućem derbiju – onom na Poljudu. Nakon splitske pljuske i silnoga razočaranja među navijačima golijada na Aldo Drosini izazvala je popriličnu euforiju među navijačkim pukom pa i, barem sudeći po izjavama, i među igrača Rijeke. Bijeli su ponizili Puljane, ostvarili najveću pobjedu u susjedskim derbijima, pokazali još jednom kako mogu biti razigrani i efikasni kada im suparnici svojim načinom igre to dozvole. Riječani su stigli i do brojke od čak 67 postignutih pogodaka, te naslutili da bi mogli postaviti klupski rekord otkada je na čelu kluba predsjednik Damir Mišković. Rijeka je i u ovo vrijeme prošle sezone postigla indentičnih 67 pogodaka, a sezonu zaključila s osam pogodaka više. Dakle, ukoliko u predstojećih četiri prvenstvenih susreta Riječani postignu devet pogodak zaključit će sezonu s rekordnih 76 golova.


Pomalo paradoksalno je da se može vrlo lako dogoditi da “bijeli”  zaključe sezonu na drugom mjestu, s rekordnim brojem postignutih pogodaka, ali pritom rekordnim bodovnim zaostatkom za modrima u tkz. “eri Volpi”. Primjerice, prošle sezone Rijeka je u 32 kola sa 67 postignutih golova osvojila bod više bodova nego ove sezone i pritom imala osjetno manji zaostatak za “modrima” (minus šest bodova). Bitno je naravno napomenuti da je Dinamo osvojio 13 bodova više nego u istom periodu prošle sezone.


Rijeka trenutno zaostaje 20 bodova za Dinamom, a taj zaostatak bi, s obzirom na međusobni susret na Rujevici i nešto teži raspored “bijelih”, mogao narasti. Lako moguće i do rekordnih “minus 24” boda koliko su trećeplasirani “bijeli” zaostajali za prvakom iz Maksimira u sezoni 2012./13., prvom punom sezonom nakon što je u klub ušao talijanski kapital Gabrielea Volpija. Jasno, te sezone budžet je bio nekoliko puta manji nego što je to slučaj ove ili prošlih sezona kada se zahvaljujući velikim ulaganjima u igrače postepeno topila bodovna prednost za Dinamom, a u sezoni 2016./17. i istopila do te mjere da je Rijeka postala prvakom i kasnije osvajačem Kupa. 




Inače, u kontekstu klupskih najava borbe za naslov prvaka jasno istaknutih prošloga ljeta zanimljivo je da ni dva različita trenera nisu uspjela približiti ovu momčad Dinamu. Matjaž Kek otišao je nakon poraza u Velikoj Gorici u 10. kolu. Rijeka je u tom trenutku bila na petom mjestu s deset bodova zaostatka za Dinamom i šest bodova zaostatka od drugoga Osijeka. Igor Bišćan uspio je sustići i prestići Osijek (plus devet), podigao je Rijeku do druge pozicije, ali nije uspio smanjiti (pre)veliki bodovni jaz u odnosu na “modre”. Upravo suprotno, i u Bišćanovu periodu Dinamo je pobjegao Rijeci na dodatnih deset bodova!